Με τακτικά ραντεβού μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου φαίνεται πως θα επιχειρήσουν οι δύο πλευρές να ανοίξουν νέους δρόμους στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά και σταδιακά να διευθετήσουν ένα – ένα τα πιο φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Το πλαίσιο για αυτή τη νέα αρχή, η οποία σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο «οικοδομείται και στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων αλλά και σε μια σχέση ειλικρίνειας», τέθηκε χθες κατά τη διάρκεια της νέας συνομιλίας (περίπου 15-20 λεπτών) μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ηταν η δεύτερη μέσα σε μερικές εβδομάδες συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, κατά την οποία, όπως υποστηρίζουν έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές, δεν υπήρξε εμβάθυνση σε σημαντικές εκκρεμότητες αλλά αναφορές σε τρέχοντα ζητήματα. Πάντως και αυτή τη φορά υπήρχε εμφανής θεσμική «σκηνογραφία», αφού ο Πρωθυπουργός υποδέχτηκε ξανά τον κ. Ιερώνυμο στην επίσημη «έδρα» της Πολιτείας. Το νέο ραντεβού είχε ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέρουν οι ίδιες εκκλησιαστικές πηγές, και ενώ η ατζέντα των δύο πλευρών είναι πλούσια, δεν υπήρξαν αναλυτικές ανακοινώσεις από το Μαξίμου ή την Αρχιεπισκοπή. Πηγές και από τις δύο πλευρές σχολίαζαν όμως το «θερμό κλίμα» της χθεσινής συνάντησης, που ολοκληρώθηκε «με τη συμφωνία να συνεχιστεί η τακτική επαφή».

Η επιτροπή διαλόγου

Το σύντομο τετ α τετ μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου σηματοδοτεί την αντίστροφη πια μέτρηση για έναρξη συζητήσεων από μηδενική βάση με επανεκκίνηση της επιτροπής διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας. Αυτό άλλωστε έχει επισημανθεί από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, στην πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μαξίμου. Τότε είχε τονιστεί η ανάγκη για νέα αρχή η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγγυηθεί τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει εκτός Συνταγματικής Αναθεώρησης τα άρθρα 3 και 13, που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και τη θρησκευτική ουδετερότητα.

Πάντως ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε χθες στο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος ήταν η προγραμματισμένη για σήμερα άφιξη στην Αθήνα του πρώην πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται νοσηλεία. «Ο κ. Ειρηναίος αρχικά θα εισαχθεί σε κλινική της Αθήνας και έπειτα θα φιλοξενηθεί στο Καρέλλειο Ιδρυμα» λένε εκκλησιαστικές πηγές. Το τελευταίο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος έχει συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενώ στην προχθεσινή πρώτη για τον Αύγουστο συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε για τα συγκεκριμένα ραντεβού αλλά και για τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Οπως αναφέρθηκε, η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος την προετοιμασία και τις ενέργειες για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.