Μπορεί η διάσημη ανά τον κόσμο greek salad με φέτα να μην λείπει από κανένα καλοκαιρινό τραπέζι, ωστόσο υπάρχει πληθώρα συνταγών, που απογειώνουν τη γεύση του αγαπημένου τυριού και μπορούν να συνοδέψουν τα βράδια στη βεράντα με κρασί, μπύρα και ούζο, τις οποίες θα λατρέψουν όσοι τις δοκιμάσουν. Έχουμε και λέμε:

Πικάντικο μεζεδάκι για τη μπύρα σας

Υλικά

φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους

1 κουταλιά σούπας σιναπόσπορο

1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου

2 δαφνόφυλλα

1 κουταλάκι γλ υκού χρωματιστά πιπέρια σε κόκκους

1 κ.γλ. σπόρους κύμινου

πιπεριές τσίλι ξερές (προαιρετικά )

λάδι

1 γυάλινο δοχείο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μας σε ένα μπολ. Βάζουμε τη φέτα σε στρώσεις στο δοχείο εναλλάξ με τα μπαχαρικά μας. Το δοχείο που θα χρησιμοποιήσουμε να φροντίστε ώστε να γεμίσει μέχρι πάνω με τη φέτα. Στο τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και γεμίζουμε με όσο λάδι πάρει και κλείνουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση κι έντονο άρωμα σπάστε ελαφρά τους κόκκους των μπαχαρικών. Όταν το σερβίρουμε καλό είναι η μπουκιά μας να έχει και κόκκους από τα μπαχαρικά μας μέσα, για ένα πιο ωραίο αποτέλεσμα. Το λάδι που θα περισσέψει μπορεί να μπει σε σαλάτες.

Φέτα ψητή με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, ψητό σκόρδο και βασιλικό

Υλικά

270 γραμμάρια τυρί φέτα

130 γρ. σάλτσα ντομάτας

15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

3 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος

30 γρ. κρουτόν

3 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

30 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο τηγάνι για σαγανάκι τοποθετούμε τη σάλτσα ντομάτας, τη φέτα και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το ελαιόλαδο. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180°C μέχρι η φέτα να πάρει ωραίο χρώμα.

Φέτα ψητή με ντομάτα κι ελιές

Υλικά

1 κούπα ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1/3 της κούπας, κομμένες, χωρίς κουκούτσι ελιές (κατά προτίμηση Καλαμών)

1 σκελίδα σκόρδο , ψιλοκομμένη

¼ της κούπας, λεπτά κομμένα κόκκινα κρεμμύδια

2 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού , χωρισμένα

1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

1 κ.γλ. ελαιόλαδο

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

280 γραμμάρια φέτα

κρακεράκια, κριτσίνια κλπ για να τα βουτάμε

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ντομάτες, τις ελιές, το κρεμμύδι , το σκόρδο και 1 κ.σ. μαϊντανό, ρίγανη, ελαιόλαδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε το φούρνο μας να ζεσταθεί στο γκριλ σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Στη μέση ενός κομματιού αλουμινόχαρτο βάζουμε ένα κομμάτι φέτα. Βάζουμε από πάνω λίγο από το μείγμα μας με τις ντομάτες. Ανασηκώνουμε τις άκρες από το αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην τρέξουν τα ζουμιά έξω από αυτό. Το τοποθετούμε για 15 λεπτά στη γκριλιέρα για να ζεσταθεί. Αφαιρούμε και βάζουμε σε πιάτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια φέτας που έχουμε.

Φέτα σαγανάκι με φύλλο, μέλι και σουσάμι

Υλικά

2 κομμάτια φέτας κομμένα ορθογώνια πάχους μισού εκατοστού περίπου

1 φύλλο χωριάτικο που το έχουμε αποψύξει, κρύο, απ’ το ψυγείο

1 ασπράδι αβγού ελαφρά χτυπημένο

1 κουταλάκι γλυκού σουσάμι

¼ κ.γλ μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι)

3-4 κ.γλ. μέλι

100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Απλώνουμε το χωριάτικο φύλλο στην επιφάνεια του πάγκου μας. Τοποθετούμε μέσα το πρώτο κομμάτι της φέτας με κάποια απόσταση 1-2 εκ. από τις γωνίες, για να μπορούμε να το διπλώσουμε φτιάχνοντας πακετάκι. Κόβουμε το φύλλο παράλληλα με απόσταση πάλι 1-2 εκ. από την πλάγια πλευρά που θα το τυλίξουμε. Με πινέλο κουζίνας αλείφουμε το φύλλο με ασπράδι αβγού, στα σημεία που θέλουμε να κολλήσει με την άλλη πλευρά του φύλλου, καθώς θα το τυλίγουμε. Γυρνάμε το κομμάτι της φέτας προσεκτικά, τυλίγοντας το φύλλο ώστε να περάσει διπλό γύρω της. Κόβουμε με το μαχαίρι το φύλλο ώστε να απελευθερώσουμε το τυλιγμένο κομμάτι. Τυλίγουμε το κάθε «πακετάκι» σε μεμβράνη κουζίνας και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα. Όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσουμε το σαγανάκι, βγάζουμε τα πακετάκια της φέτας απ’ τη κατάψυξη και αφαιρούμε τις μεμβράνες. Ξεκινάμε τη διαδικασία καβουρντίζοντας το λευκό σουσάμι σε μικρό τηγάνι, χωρίς λάδι και σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 λεπτό, αφαιρούμε και κρατάμε για το γαρνίρισμα. Προσθέτουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, και μόλις ανεβάσει θερμοκρασία, αλλά πριν αρχίσει να βγάζει καπνό, προσθέτουμε τα πακετάκια της φέτας όπως είναι απ’ τη κατάψυξη. Τα γυρνάμε ανά 30” με σπάτουλα ή λαβίδα απ’ την άλλη πλευρά και εφόσον χρειάζεται, στο τέλος και για λίγα δευτερόλεπτα στις πλάγιες πλευρές για να ροδίσουν. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 3’ για να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε τα πακετάκια της φέτας με φύλλο πάνω στο πιάτο που θα τα σερβίρουμε, περιχύνουμε από πάνω το μέλι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και σερβίρουμε.

Ομελέτα φούρνου με φέτα

Υλικά

8 αυγά

250 ml γάλα φρέσκο ελαφρύ με 1,5% λιπαρά

200 γραμμάρια φέτα

500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο

1 κρεμμύδι

3 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί μαζί με το τυρί. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και αλατοπιερώνουμε. Περιχύνουμε το σπανάκι στο σκεύος και με ένα πηρούνι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για το σερβίρισμα.