Ένας αγαπημένος μεζές για το ούζο και το τσίπουρο, ο μαρινάτος γαύρος, αν δεν είναι λύσσα στο αλάτι, πολύ ξιδιασμένος και... αγίνωτος, απογειώνεται γευστικά με την καλή παρέα!

Υλικά

1/2 κιλό γαύρο
αλάτι χοντρό (5-6 κουταλιές σούπας)
ξύδι τόσο ώστε να καλύψει τα φιλέτα
1 σκελίδα σκόρδο

μαϊντανό

λίγη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικα)
1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τους γαύρους από τα κεφάλια και μαζί ότι βγαίνει από τα εντόσθια. Αφού τα καθαρίσουμε όλα, τα αραδιάζουμε σε τρυπητό, στο οποίο από κάτω θα πρέπει να υπάρχει άλλο μπολ. Τοποθετούμε τα ψάρια και πασπαλίζουμε καλά με αλάτι. Βάζουμε στρώματα ψαριών και αλατιού μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Βάζουμε το μπολ που μέσα έχει το τρυπητό στο ψυγείο και αφήνουμε τα ψάρια με το αλάτι για 6-7 ώρες. Τα ψάρια θα βγάλουν ζουμί από αυτή τη διαδικασία. Μετά από 6-7 ώρες, ξεβγάζουμε τα ψάρια, τα καθαρίζουμε από τα κοκάλα και τυχόν υπολείμματα από τα εντόσθια και τα ξεπλένουμε. Κάθε ένα που το καθαρίζουμε και το ανοίγουμε το αφήνουμε πάλι σε τρυπητό και μετά τα βάζουμε σε ένα μικρό μπολ. Αφού τελειώσει η διαδικασία, καλύπτουμε με ξύδι της αρεσκείας μας τα φιλέτα. Αφήνουμε τα ψάρια στο ξύδι για τουλάχιστον ένα δίωρο, ώσπου το δέρμα να αλλάξει χρώμα, να ασπρίσει από το ξύδι, σημάδι ότι «ψήθηκε» και είναι έτοιμο. Στη συνέχεια πετάμε το ξύδι, και χωρίς να ξεβγάλουμε, καλύπτουμε τους γαύρους με ελαιόλαδο (ή μισό μισό με ηλιέλαιο). Από πάνω ή ενδιάμεσα, βάζουμε τα μυρωδικά που μας αρέσουν όπως ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, σκόρδο σε φετούλες και φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό, αλλά και θυμάρι, σκόρδο, πιπέρι κ.ο.κ.  Συνοδέψτε με ουζάκι ή τσίπουρο.