«H απόφαση σήμερα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σε συνέχεια της απόφασης των ΥΠΕΞ. Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στη Μeσόγειο, στο Αιγαίο και τις ενέργειες εξόρυξης», είπε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Σήμερα, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, τόνισε ότι:

– Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

– Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

– Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της, αν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από πλευράς μας», είπε, «θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τις τερματίσει, βεβαίως, για την επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΥΣΕΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αντιπολίτευση, είπε ότι αν είναι «δραματοποίηση» η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου και ο συντονισμός των υπουργών, τότε, όπως είπε, θα έπρεπε να θεωρείται δραματοποίηση και ότι το Συμβούλιο Κορυφής συνεδρίασε τόσες ώρες και έβγαλε μια τέτοια ανακοίνωση.

Είπε, επίσης, ότι τον ξεπερνά όταν τίθενται τέτοια θέματα σε πολιτική αντιπαράθεση. Ήταν επιβεβλημένη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και αν δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε πράγματι να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι, σε περίοδο έντονων εξελίξεων στην περιοχή, προτιμά να κάνει τριήμερο αντί να συντονίσει τη δράση της, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι διαρκής και γίνεται θεσμικά από τον ΥΠΕΞ, είπε. Δραματοποίηση θα ήταν αν αντί ο ίδιος να συντονίσει τους υπουργούς, να συντονιστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, και έπαιρνε ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά, διαβεβαίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι «είναι και πρέπει και να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς».

Είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη τέτοιου είδους επεισοδίου και ότι σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι συμμαχίες της χώρας, είναι ικανές προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι ανέδειξε τον ρόλο και την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο και ήταν ιδιαίτερα επωφελής και για την ίδια την Ελλάδα.

«Φανταστείτε τη στιγμή που έχουμε την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, να είχαμε τα τουρκικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια σύνορά μας (σ.σ.: τον οποίο με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτηρούν τα πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).

Η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει παντού την ονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία για το εθνικό συμφέρον θα τα δουν όλοι οι πολίτες. Στηλίτευσε, δε, τη στάση της ΝΔ, λέγοντας ότι πλέον και εκείνη λέει ότι αυτό που θα κάνει είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων της.