Ενίσχυση του κύκλου εργασιών κατά 4% και της επιβατικής της κίνησης κατά 7%, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, πέτυχε η Aegean Airlines, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο του 2019, η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού αυξήθηκε κατά 4%, ανερχόμενη σε 1,1 εκ. επιβάτες, ενώ η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 9% και ανήλθε σε 1,4 εκ. επιβάτες.

Τα ενοποιημένα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 4%, φτάνοντας στα 172 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, η  συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα στα αεροσκάφη της  Aegean αυξήθηκε κατά 5%, ενώ η μέση πληρότητα των πτήσεων βελτιώθηκε σε 82,3% από 81,2% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι καθαρές ζημίες της εταιρείας μετά από φόρους ανήλθαν σε 35,2 εκατ. ευρώ, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018, ως απόρροια του υψηλότερου κόστους καυσίμων και της κάμψης του μέσου ναύλου. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή από το 2019 του λογιστικού προτύπου IFRS 16, επιβάλει αποτίμηση ανά περίοδο του συνόλου των μελλοντικών υποχρεώσεων σε δολάρια (USD) από μισθώσεις αεροσκαφών, κάτι που επηρέασε τα οικονομικά της εταιρείας λόγω ανατίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ, επιβαρύνοντας με 5,2 εκατ. ευρώ το αποτέλεσμα του τρίμηνου.

Στο μεταξύ, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 552,6 εκατ. ευρώ την 31.03.2019, μετά και την επιτυχή άντληση 200 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, αλλά και των θετικών ταμειακών ροών του πρώτου τριμήνου.

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος επιβράδυνσης της ανάπτυξης των οικονομιών, διατηρήσαμε θετική τάση στην κίνηση και στις πληρότητες εξωτερικού και εσωτερικού, με παράλληλη όμως κάμψη στους μέσους ναύλους», δήλωσε ο  κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines και πρόσθεσε: «Είμαστε από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που κατάφεραν να έχουν ενισχυμένο κύκλο εργασιών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το πιο αδύναμο τρίμηνο ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2019 συνεχίζουμε την προσπάθεια για σταθερή, λελογισμένη ανάπτυξη, νέους προορισμούς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε εντατικά για την διαδικασία ένταξης των νέων Airbus A320neo στον στόλο μας το 2020. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, βασιζόμενοι στη μέχρι τώρα θετική πορεία των προ κρατήσεων».