Ένα αγαπημένο λαδερό φαγητό στο φούρνο, με γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με ρύζι και μυρωδικά και δίπλα να τους κάνουν ταιριαστή συντροφιά πατατούλες, που απολαμβάνει όποιος το δοκιμάσει.

Υλικά

500 γρ. baby πατάτες

3 κρεμμύδια

6 ντομάτες

3 πιπεριές

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση

4 κ. σ. ελαιόλαδο

350 γρ. ρύζι γλασέ

600 ml νερό

1 κύβο λαχανικών

2 σκελίδες σκόρδο

1 κολοκύθι

1 καρότο

1 κ. σ. ζάχαρη

1 κ. σ. πελτέ ντομάτας

αλάτι και πιπέρι

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι δυόσμο

1/3 ματσάκι άνηθο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφήνοντας τη φλούδα για να γίνουν πιο νόστιμες. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και όχι να ψηθούν. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου. Ετοιμάζουμε και τα λαχανικά αρχίζοντας από τα κρεμμύδια, από τα οποία κόβουμε το καπάκι από πάνω. Αδειάζουμε όλη τη σάρκα, αφήνοντας 4-5 φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί. Ψιλοκόβουμε όλη τη γέμιση από τα κρεμμύδια. Τη βάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από την κάτω μεριά. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μπολ και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε. Τοποθετούμε τις ντομάτες στο ταψί μας με το κοτσάνι προς τα κάτω. Πιέζουμε τη γέμιση από τις ντομάτες λίγο με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά και αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί. Κόβουμε το καπάκι περίπου ½ με 1 εκ. κάτω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές όμορφα στο ταψί.

Ετοιμάζουμε και τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 4 κ. σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα την ψιλοκομμένη γέμιση από το κρεμμύδι μας. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ. σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε. Προσθέτουμε 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε. Βάζουμε 400 ml νερό και τον κύβο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και με το που ρίξουμε το νερό προσθέτουμε τη γέμιση της τομάτας ανακατεύοντας. Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε στο τηγάνι όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το ρύζι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο. Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας. Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού μας και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο ή το ζουμάκι, βάζουμε λίγα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε!