Πολλές φορές ακούμε ότι είναι αναγκαίο να έχουμε ένα ενεργειακά σωστό σπίτι, αλλά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και εάν το δικό μας σπίτι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς στον τομέα των σύγχρονων μονώσεων, την εταιρία «Σύγχρονα συστήματα μονώσεων Goumas» για να μας διαφωτίσει.

Γιατί χρειάζεται να είναι σωστά μονωμένο το σπίτι μας

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι θερμικές απώλειες από μια ταράτσα χωρίς μόνωση ή από ένα ελλιπώς μονωμένο δώμα φτάνουν έως και το 65%, ειδικά για τους χώρους του τελευταίου ορόφου, ενώ οι θερμικές απώλειες από έναν μη μονωμένο τοίχο αγγίζουν το 35%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χωρίς τη σωστή θερμομόνωση χάνουμε μεγάλο ποσοστό από την θερμότητα που υπάρχει μέσα στο σπίτι μας. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να «καίμε» καλοριφέρ ή κλιματιστικά, αλλά η ζέστη που παράγεται να… χάνεται. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι προσπαθούμε μάταια να δροσιστούμε βάζοντας το κλιματιστικό σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή θερμοκρασία, αλλά να μην επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην έλλειψη καλής μόνωσης.

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι μας ο λόγος που θα πρέπει να είναι σωστά μονωμένο. Η υγρασία ενός βροχερού χειμώνα μπορεί να εισχωρήσει στους τοίχους του σπιτιού μας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μούχλα, μύκητες ή αντιαισθητικές μαυρίλες που υποδηλώνουν ακριβώς την ύπαρξη αυτού του προβλήματος. Το ζήτημα της μούχλας δεν είναι μόνο αντιαισθητικό βέβαια, καθώς όπως είναι ευνόητο έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Επιπλέον, η υγρασία κάνει κακό στο σπίτι, αφού φθείρει τα μπετά.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι έχοντας ένα καλά μονωμένο σπίτι θα επιτύχουμε:

* να έχουμε τη σωστή θερμοκρασία στο σπίτι τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι

* να εξοικονομήσουμε χρήματα καθώς θα χρειαζόμαστε λιγότερο πετρέλαιο ή ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στο σπίτι

* να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια και κλιματισμό

* να προστατέψουμε το σπίτι μας από τη διάβρωση

* να έχουμε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι για εμάς και τα παιδιά μας

Πώς θα ξέρουμε αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για το σπίτι μας

Με τα μαύρα στίγματα και τη μούχλα στους τοίχους το πρόβλημα είναι εμφανές και πλέον ξέρουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το ζήτημα της απώλειας θερμοκρασίας είναι πιο περίπλοκο όμως, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί από εμάς. Μπορεί το πρόβλημα να είναι στα παράθυρα, τους τοίχους ή ακόμη και την ταράτσα. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τους ειδικούς, οι οποίοι με τη μέθοδο της θερμογραφίας μπορούν να σχηματίσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την απόδοση της μόνωσης ενός τοίχου, της ταράτσας ή του δώματος και βάσει αυτής να προτείνουν τις καλύτερες λύσεις που θα καταστήσουν και το δικό μας σπίτι ενεργειακά σωστό.

Η θερμογραφία δεν είναι παρά μια ακτινογραφία του σπιτιού μας. Απεικονίζει με θερμά ή ψυχρά χρώματα τη θερμοκρασία του χώρου. Συγκεκριμένα, μέσω μιας θερμοκάμερας λαμβάνει την ακτινοβολία που εκπέμπουν στο υπέρυθρο φάσμα όλα τα σώματα και τη μετατρέπει σε μια εικόνα με «ψεύτικα» χρώματα έτσι ώστε να είναι αντιληπτή στο ανθρώπινο μάτι.

Η περαιτέρω ανάλυση των θερμικών εικόνων με ειδικά προγράμματα στον Η/Υ επιτρέπει στους ειδικούς να έχουν ακριβείς μετρήσεις θερμοκρασίας στα διάφορα σημεία του σπιτιού και έτσι να εντοπίσουν ακόμη και τα πιο «κρυμμένα» προβλήματα. Βάσει των στοιχείων αυτών θα προχωρήσουν στην αποτίμηση του προβλήματος και θα προτείνουν τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Ποια προβλήματα μπορεί να δείξει η θερμογραφική μέθοδος

  • Εντοπισμός υγρασίας
  • Εισροή υδάτων σε δώμα
  • Εισροή υδάτων σε τοιχοποιία
  • Εντοπισμός διαρροών στο υδραυλικό σύστημα του κτιρίου
  • Εντοπισμός και έλεγχος εγκιβωτισμένων σωληνώσεων
  • Έλεγχος ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
  • Έλεγχος μηχανολογικού εξοπλισμού
  • Έλεγχος πληρότητας της μόνωσης
  • Έλεγχος απόδοσης της μόνωσης
  • Έλεγχος κυκλοφορίας αέρα
  • Έλεγχος διαρροών αέρα
  • Αποτύπωση ενεργειακών απωλειών σε θερμικές εικόνες
  • Εκτίμηση εξοικονόμησης ενέργειας μετά από επισκευή φθορών που εντοπίστηκαν ή μετά από θερμομόνωση ταράτσας, εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, η θερμογραφική δεν προκαλεί φθορές ή ακόμη και καταστροφές στους χώρους του σπιτιού μας.

Ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις μόνωσης

Υπάρχουν πολλές λύσεις για τη μόνωση ενός σπιτιού και κάθε οίκημα έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες. Αυτές θα εντοπίσει ο ειδικός για να προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις. Ωστόσο, πριν καλέσετε τον ειδικό, μπορείτε να διαμορφώσετε μια εικόνα για τις πιο διαδεδομένες λύσεις.

Για την ταράτσα

Η κλασική συμβατική μόνωση ταράτσας της εταιρίας «Σύγχρονα συστήματα μονώσεων Goumas»  αποτελεί την πιο διαδεδομένη και την πλέον αξιόπιστη λύση στις μονώσεις ταρατσών. Το προνόμιο της κλασικής συμβατικής μόνωσης είναι ότι τα θερμομονωτικά υλικά είναι προστατευμένα από το υλικό ρύσεων και την στεγανοποίηση, με αποτέλεσμα να προσφέρουν το μέγιστο των ιδιοτήτων τους. Η μέθοδος αυτή προσφέρει 100% προστασία κατά της υγρασίας και μειώνει με αποτελεσματικό τρόπο τις συνέπειες από τις κλιματολογικές επιδράσεις (κρύο, ζέστη). Επίσης, δεν υφίσταται καθίζηση, όπως άλλες μονώσεις ταρατσών, και ακολουθεί πλήρως τις συστολές και διαστολές της μονωμένης επιφάνειας, χάρη στα ελαστομερή υλικά, ενώ έχει απόλυτη πρόσφυση σε όλα τα δομικά υλικά. Σε ό,τι αφορά το κόστος είναι οικονομική και η απόσβεση υπολογίζεται μέσα σε 3 χρόνια, καθώς προσφέρει έως και 65% οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

Μια άλλη σύγχρονη μέθοδος για τη μόνωση της ταράτσας είναι με πολυουρεθάνη. Η μέθοδος αυτή προτείνεται συνήθως για θερμομόνωση σε κεκλιμένες στέγες π.χ. λαμαρινοκατασκευές, ελενίτ κ.ά., λόγω του χαμηλού βάρους της. Η πολυουρεθάνη εφαρμόζεται άμεσα με ψεκασμό και κατά την εφαρμογή της παρουσιάζει τέλεια πρόσφυση με οποιοδήποτε δομικό υλικό. Προσφέρει άριστη θερμομόνωση και ηχομόνωση. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ανεξάρτητα από την κλίση, και στεγνώνει σε δευτερόλεπτα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει οικονομία έως και 65% στην κατανάλωση ενέργειας. Είναι οικονομική και η απόσβεση του κόστους της υπολογίζεται μέσα σε 5 χρόνια.

Για τον τοίχο

Σε ό,τι αφορά τη μόνωση ενός τοίχου του σπιτιού, μπορεί οι εργασίες να αφορούν το εσωτερικό ή το εξωτερικό του.

Η εσωτερική θερμομόνωση των τοίχων επί της ουσίας είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εσωτερικό μέρος όλων των κατακόρυφων εσωτερικών τοίχων, δοκαριών, κολώνων, καθώς και την οροφή του κτιρίου. Την λύση αυτή επιλέγουμε συνήθως εάν δεν είναι εφικτή η εξωτερική μόνωση της επιφάνειας κυρίως για λόγους προσβασιμότητας. Η εσωτερική θερμομόνωση μπορεί να τοποθετηθεί μόνο στις προβληματικές επιφάνειες, π.χ. στον βορινό τοίχο του σπιτιού, μειώνοντας έτσι το κατασκευαστικό κόστος στο ελάχιστο.

Με την εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης τα αποτελέσματα είναι άμεσα, καθώς η θερμομόνωση βρίσκεται πριν από τα δομικά στοιχεία του τοίχου, με αποτέλεσμα το κτίριο εσωτερικά να θερμαίνεται γρηγορότερα το χειμώνα και να ψύχεται πιο εύκολα το καλοκαίρι. Επίσης, το θερμομονωτικό υλικό δεν είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον και τις καιρικές μεταβολές, γι’ αυτό και δεν απαιτείται και ιδιαίτερη προστασία του. Στα υπέρ καταγράφεται και το γεγονός ότι δεν αλλάζει η οπτική εικόνα του κτιρίου καθώς δεν πραγματοποιείται καμία εργασία στην εξωτερική πλευρά των τοίχων. Η λύση αυτή είναι οικονομική και η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται στα 5 έτη.

Η εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη) των τοίχων είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εξωτερικό μέρος όλων των κατακόρυφων εξωτερικών τοίχων του κτιρίου και η προστασία αυτής με διαδοχικές στρώσεις εξειδικευμένων υλικών ώστε να παρέχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρίας «Σύγχρονα συστήματα μονώσεων Goumas», προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η λύση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπάρχουσα θερμομονωτική  επάρκεια (για παλαιό κτίριο) ή η ενεργειακή μελέτη (νέο κτίριο) σε συνδυασμό με την κλιματική ζώνη (περιοχή) που βρίσκεται το κτίριο, τη χρήση του και τα δομικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται.

Η εξωτερική θερμομόνωση προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από υγρασίες, διότι δεν δημιουργούνται συνθήκες υγροποίησης υδρατμών στο εσωτερικό του κτιρίου ή μέσα στον τοίχο, ενώ ταυτόχρονα τις στεγανοποιεί. Επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση της θερμοχωρητικότητας του εσωτερικού τοίχου, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας του κτιρίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την διακοπή της θέρμανσης ή του κλιματισμού. Με την εξωτερική θερμομόνωση δεν μειώνεται το εμβαδόν του εσωτερικού χώρου, καθώς όλες οι εργασίες γίνονται εξωτερικά, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου αναβαθμίζονται αισθητικά -εφόσον οι εργασίες γίνουν από ειδικούς με εμπειρία στον τομέα αυτόν. Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται στα 5 έτη.