Γευστικά και τραγανά μπισκότα φτιαγμένα με τα χεράκια σας για γιορτές και καθημερινές, που θα απολαύσουν μικροί και μεγαλύτεροι.

 

Υλικά

350 γρ. βούτυρο

250 γραμμάρια ζάχαρη

2 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

2 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

425 γρ. αλεύρι μαλακό

7 γρ. κανέλα, τριμμένη

60 γρ. κέικ, τριμμένο

7 γρ. μπέικιν πάουντερ

170 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και τριμμένα

10 γρ. τζίντζερ ζαχαρωτό, ψιλοκομμένο

100 γρ. μαρμελάδα φρούτα δάσους

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζοντας σταδιακά στη μεσαία, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, για 5 λεπτά περίπου. Χτυπάμε τα αβγά μαζί με τη βανίλια και τα προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ. Κατά διαστήματα, αφαιρούμε από τα τοιχώματα όσο μείγμα τυχόν έχει κολλήσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τρίμμα του κέικ και το μπέικιν πάουντερ. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σε μία δόση το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα-ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τα φουντούκια και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε στο σχήμα που επιθυμούμε, τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε η ζύμη να σφίξει και να κοπεί πιο εύκολα. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα με κουπάτ ή μικρό ποτήρι σε μεγέθος και σχήμα της αρεσκείας μας. Στα μισά μπισκότα κόβουμε με ένα μικρότερο κουπάτ ή ένα ποτηράκι για σφηνάκι ή ένα καπάκι μια τρύπα στο κέντρο τους. Στρώνουμε τα μπισκότα σε ταψί με χαρτί ψησίματος αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στα μπισκότα που δεν έχουν την τρύπα στο κέντρο, προσθέτουμε λίγη μαρμελάδα φρούτα δάσους κατά προτίμηση, αλλά και όποια άλλη νομίζετετε ότι ταιριάζει, στο κέντρο. Σκεπάζουμε με ένα από τα μπισκότα με την τρύπα και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν οι 2 πλευρές. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Μπορούμε να διατηρήσουμε έτοιμα άψητα μπισκότα ή τη ζύμη που μας περίσσεψε στο ψυγείο για 2-3 μέρες ή στην κατάψυξη για έναν μήνα ώστε να απολαύσουμε τα μπισκότα μας όποτε θέλουμε.