Παραδοσιακό πιάτο της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες συνοδεία σαλάτας coleslaw, δηλαδή σαλάτας με λάχανο, καρότο και μαγιονέζα, καθώς και αραβικές πίτες, είναι μια υγιεινή και πεντανόστιμη επιλογή, που θα απολαύσουν μικροί και μεγαλύτεροι.

Υλικά

250 γραμμάρια ρεβίθια

2 σκελίδες σκόρδο

70-80 γραμμάρια ελαιόλαδο

2 κουταλιές γλυκού κύμινο

1-2 λεμόνια για το ξύσμα και τον χυμό

½ ματσάκι κόλιανδρο

½ ματσάκι μαϊντανό

80 γρ. αλεύρι για όλε στις χρήσεις

σπορέλαιο για τηγάνισμα

αλάτι

πιπέρι

Για τη σαλάτα coleslaw

1 καρότο

¼ λάχανο κόκκινο

¼ λάχανο λευκό

1-2 κλωνάρια σέλερι

½ πράσινο μήλο

½ ματσάκι κόλιανδρο

½ ματσάκι μαϊντανό

50 γρ. ξίδι λευκό

αλάτι

αρκετό πιπέρι

100 γρ. μαγιονέζα

Για το σερβίρισμα

4 αραβικές πίτες

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ με κρύο νερό προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι και βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για 6 ώρες, πριν τα μεγειρέψουμε. Όταν είναι έτοιμα και έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να φύγει η υγρασία. Στη συνέχεια πολτοποιούμε τα ρεβίθια μαζί με τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει πουρές. Μεταφέρουμε σε μπολ. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη 5-10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια ρίχνουμε σπορέλαιο να κάψει και τοποθετούμε τους πλασμένους σε μπαλάκια που έχουμε πιέσει ελαφρά με τα χέρια μας ώστε να πλατύνουν, ρεβιθοκεφτέδες . Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σαλάτα κόβουμε τα καρότα στη μέση κάθετα και στη συνέχεια τα κόβουμε σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα. Κόβουμε το λευκό και το κόκκινο λάχανο, το σέλερι και το πράσινο μήλο σε πολύ λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και παράλληλα τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να δέσουν τα λαχανικά μεταξύ τους.

Σερβίρουμε με δυο τρόπους είτε ξεχωριστά σε πιατέλα τα φαλάφελ, τη σαλάτα και τις πίτες, είτε γεμίζοντας την πίτα. Σε αυτή την περίπτωση βάζουμε στην αραβική πίτα 2 κουταλιές σούπας σαλάτα, 4 φαλάφελ και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Κλείνουμε τις άκρες από το αλουμινόχαρτο σαν καραμέλα, κόβουμε στη μέση με πριονωτό μαχαίρι και τοποθετούμε στην πιατέλα. Μπορούμε να συνοδέψουμε και με πράσινη σαλάτα, αγουράκια και ντομάτα.