Απολαυστικός και ελαφρύς χαλβάς με άρωμα εσπεριδοειδών και σορμπέ σοκολάτας για την περίοδο της νηστείας κι όχι μόνο.

Υλικά

Για τον χαλβά

280 ml νερό

210 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

10 γρ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

1 κλωναράκι φρέσκου δενδρολίβανου

70 ml ηλιέλαιο

140 γρ. χονδρό σιμιγδάλι

25 γρ. μαύρες σταφίδες

20 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρντισμένα και σπασμένα

 

Για τη σάλτσα πορτοκάλι

300 ml χυμός πορτοκαλιού

1 λουβί βανίλιας, χωριστά οι σπόροι από το περίβλημα

1 ξυλάκι κανέλας

15 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου

75 γρ. ζάχαρη

1κ.γλ. κορν φλάουρ

100 γρ. πορτοκάλι, σε φέτες αφαιρώντας τη μεμβράνη που τις περιβάλει

Για το σορμπέ σοκολάτας

280 γρ. νερό

100 γρ. ζάχαρη

35 γρ. κακάο

90 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και το δενδρολίβανο και τα φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να αρωματιστεί για 30 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και διατηρούμε το σιρόπι ζεστό. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας μην αρπάξει.  Όταν το σιμιγδάλι πάρει το επιθυμητό σκούρο χρώμα, ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου ο χαλβάς αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει και πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο φιστίκι. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τους σπόρους και το περίβλημα της βανίλιας, την κανέλα, το ξύσμα και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό της αρχικής ποσότητας, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ½ φλιτζάνι του καφέ κρύο νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα, ανακατεύοντας μέχρις ότου δέσει και αποκτήσει την πυκνότητα της αρεσκείας μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού, από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τη μεμβράνη που τις περιβάλει.

Σερβίρουμε τον χαλβά περιχύνοντας με τη σάλτσα πορτοκάλι και συνοδεύοντας με μπάλα παγωτό που νομίζετε ότι του ταιριάζει ή αν διαθέτετε παγωτομηχανή και χρόνο με σορμπέ σοκολάτας, που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας.

Για το σορμπέ σοκολάτας. Τοποθετούμε την κουβερτούρα σ’ ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φτάσει το μείγμα λίγο πριν από το σημείο βρασμού. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μείγμα του κακάο μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ομογενοποιούμε το μείγμα με ένα μπλέντερ χειρός και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. Αφήνουμε το μείγμα της σοκολάτας να κρυώσει και το περνάμε από τη μηχανή παγωτού.