Μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις 25 Μαρτίου, κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει για τις διατάξεις νόμου οι οποίες θα έρθουν να διαδεχθούν τον νόμο Κατσέλη, για την προστασία της α’ κατοικίας

Προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να ξηλώσει σχεδόν το σύνολο των αρχικών της προτάσεων. Μάλιστα την Τετάρτη φθάνει στην Αθήνα και ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν.

Όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, η απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι μεγάλη. «Χίλιες δύο λεπτομέρειες» αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ενώ από την πλευρά των θεσμών είναι ξεκάθαρο ότι εάν η κυβέρνηση δεν φέρει το νομοσχέδιο στα μέτρα των θεσμών, δόση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στα μέτρα των θεσμών, δύσκολα θα μπορεί να το «πουλήσει» στην εκλογική της πελατεία.

Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM έχουν εντοπίσει χίλιες τρύπες και παραθυράκια μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κερδίσουν κούρεμα των στεγαστικών τους δανείων, ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για 25 χρόνια και έξτρα κρατική επιδότηση δόσης.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση: οφειλέτες για τους οποίους είχε κριθεί δικαστικά ότι δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών λόγω απάτης, κρίνονταν επιλέξιμοι και μπορούσαν – σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης – να ζητήσουν την υπαγωγή τους στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούσαν τα σχετικά όρια.

Μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση: οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη υπαχθεί σε διαδικασία ρύθμισης και διαγραφής των οφειλών τους βάσει του νόμου Κατσέλη, θα μπορούσαν να υπαχθούν για δεύτερη φορά σε διαδικασία ρύθμισης, με κούρεμα, επιδότηση δόσης, επιμήκυνση δανείου και χαμηλό επιτόκιο.