Όλοι μας βρισκόμαστε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με ένα γεγονός ή μια κατάσταση, που απειλεί δεδομένα και σταθερές, από ένα θέμα υγείας, έναν χωρισμό, μια απώλεια, μια επαγγελματική δυσκολία, μέχρι οτιδήποτε άλλο, που μπορεί να συνιστά κρίση. Τι μπορείς να κάνεις τότε;

Για αρχή ξεκαθάρισε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις την εκάστοτε κρίση, καθορίζει αν θα καταφέρεις να την ξεπεράσεις ή όχι. Όσο κι αν νιώθεις ότι η γη χάνεται κάτω από τα πόδια σου, το μέλλον φαντάζει ζοφερό και  καλείσαι να αποφασίσεις μεταξύ εναλλακτικών που μοιάζουν εξίσου αρνητικές,  διατήρησε την ψυχραιμία σου.

Το κύριο σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι να μπορείς να δεις τη συνολική εικόνα, να μην αφήνεσαι να εγκλωβιστείς στο πρόβλημα. Προσπάθησε να βγεις λίγο έξω από όλο αυτό που περνάς και δες τα πράγματα από απόσταση, με άλλο μάτι.

Η πιο ψύχραιμη εκτίμηση της όλης κατάστασης σίγουρα θα βοηθήσει μαζί με απαντήσεις σε ερωτήματα του τύπου τι συνέβει, γιατί, πού ήμουν και που βρέθηκα, πως νιώθω για αυτό, τι μπορώ να κάνω για αυτό, ποιες είναι οι προτεραιότητές μου, ποια είναι τα περιθώριά μου;

Μόνο αφού εκτιμήσεις επαρκώς μια κατάσταση, ακόμη και αν ενίοτε δεν γίνεται να ξεφύγεις από κάποια πράγματα που συμβαίνουν, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα που είναι η λήψη μίας απόφασης.

Κοίτα να αποδέχεσαι τα συναισθήματα που σου δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση. Για να ξεπεράσεις τα δύσκολα, πρέπει να αποδεχθείς τα δεδομένα με τα οποία βρίσκεσαι αντιμέτωπη αλλά και να μάθεις να εκφράζεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου και να τα αναθεωρείς με βάση τι είναι σημαντικό για εσένα.

Φρόντισε να αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών σου και τυχόν λανθασμένων χειρισμών σου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αφήσεις άτομα που έχεις επηρεάσει με τον τρόπο που λειτούργησες να σε εκμεταλλευτούν. Να προστατεύεις και τον εαυτό και την ψυχική ισορροπία σου κρατώντας αποστάσεις.

Να θυμάσαι ότι ο καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα και αντιδρά διαφορετικά σε κάποια κατάσταση. Κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλους για να επεξεργαστούν ένα γεγονός.

Μην χάνεις την πίστη στο εαυτό σου και στο γεγονός ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα κερδίσεις  κάθε μάχη, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις προσδοκώντας το καλύτερο, ειδικά αν μια κρίση αφορά ανθρώπους σημαντικούς για εσένα. Να θυμάσαι ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του και εάν προσπαθήσεις θα τη βρεις, με τη βοήθεια και των δικών σου ανθρώπων και κλειδιά την ειλικρίνεια και την αγάπη.

Ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες, προσπάθησε να βρίσκεις τρόπους να εξελίσσεσαι και  να κρατάς το μυαλό σου σε εγρήγορση, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου. Και προσπάθησε να κάνεις ένα καινούργιο ξεκίνημα, κάνοντας ένα ένα τα βήματα. Έτσι ή αλλιώς η ζωή συνεχίζεται.