Ο δείκτης της ζυγαριάς σου όλο και ανεβαίνει και αναζητάς μια άσκηση που θα σε κρατήσει fit και θα σε δυναμώσει; Απαιτητικό αλλά ιδανικό άθλημα, που συνδυάζει την άσκηση με την ψυχαγωγία, είναι το τένις, το οποίο έβαλε σε ακόμη περισσότερα σπίτια με την εκπληκτική του πορεία στο Australlian Open ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Κράτα τη ρακέτα. Πέτα το μπαλάκι. Σταμάτα. Σκύψε να μαζέψεις το μπαλάκι. Ξεκίνα. Σκύψε. Σταμάτα. Και πάλι από την αρχή σε ρυθμό… πολυβόλου. Κάπως έτσι πάει το τένις. Για χρόνια παρεξηγημένο ως «άθλημα των ελίτ», το τένις απευθύνεται σε κάθε φύλο και ηλικιακή ομάδα. Ενδεικτικά για τα όσα προσφέρει είναι όσα αλιεύσαμε από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού «Vita».

Αερόβια άσκηση, που απαιτεί συγχρόνως δύναμη και ταχύτητα, ασκεί όλο το σώμα και «καίει» 400- 600 θερμίδες την ώρα, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να γυμναστούν μακριά από τους τέσσερις τοίχους του γυμναστηρίου, και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν. Πιο συγκεκριμένα:

Γυμνάζει; Το τένις ασκεί όλο το σώμα, αφού για να φτάσετε να χτυπήσετε την μπάλα με το χέρι πρέπει να εμπλακούν όλοι οι μύες του σώματός σας, ξεκινώντας από τους μυς των ποδιών (απαραίτητοι για γρήγορες και ισορροπημένες μετακινήσεις), περνώντας στους μυς του κορμού (λόγω των αυξημένων περιστροφικών κινήσεων κατά τη διάρκεια του χτυπήματος) και καταλήγοντας ακόμα και στον αυχένα (αφού επιβάλλεται το κεφάλι να είναι σταθερό). Επίσης, βελτιώνει την ελαστικότητα όλων των μυών, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα εκρηκτικό χτύπημα, καθώς και την αερόβια και την αναερόβια ικανότητα του αθλητή, αφού ένας αγώνας τένις διαρκεί περίπου μία ώρα και έχει ενδιάμεσα διαλείμματα.

Τι άλλο μπορεί να κάνει; Κατ’ αρχάς, βοηθάει στο να εκτονωθείτε και να απαλλαγείτε από την ένταση της ημέρας. Επίσης, συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών και την αποφυγή της οστεοπόρωσης, αφού σας δίνει τη δυνατότητα να αθλείστε σε μεγάλη ηλικία. Ακόμη, κάθε φορά που η μπάλα φεύγει από τη ρακέτα, πρέπει να αντιδράτε γρήγορα, έτσι μαθαίνετε να αξιοποιείτε τα αντανακλαστικά σας. Επιπλέον, ασκείστε στο να σκέφτεστε γρήγορα, αφού κάθε κερδισμένος ή χαμένος πόντος είναι αποτέλεσμα δεκάδων στιγμιαίων αποφάσεων. Με αυτόν τον τρόπο, κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση και το διατηρείτε νέο. Τέλος, όταν παίζετε σε μέτρια ή υψηλή ένταση, καίτε αρκετές θερμίδες, άρα σε βάθος χρόνου μπορείτε να απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά.

Είναι για όλους; Με το άθλημα αυτό μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας, όποια και να είναι η φυσική του κατάσταση και ανεξάρτητα από την ηλικία του. Φυσικά, όπως σε όλα τα αθλήματα, όσο μικρότερος ξεκινήσει κανείς, τόσο καλύτερα. Ωστόσο, αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους δεν μπορούν τα παραδοσιακά όργανα και θέλουν να γυμναστούν μακριά από τους τέσσερις τοίχους του γυμναστηρίου. Μάλιστα, είναι το σπορ στο οποίο καταλήγουν αθλητές από άλλα αθλήματα μετά από κάποια ηλικία, καθώς παρέχει την απαραίτητη ολική άσκηση και ταυτόχρονα αποτρέπει τραυματισμούς, αφού χάρη στο φιλέ εμποδίζει την επαφή με τον αντίπαλο.

Πόσο χρόνο χρειάζεται; Από το πρώτο κιόλας μάθημα ο επίδοξος τενίστας μπορεί να ανταλλάξει μπαλιές με τον συμπαίχτη του ή τον προπονητή του, αφού οι διαστάσεις του γηπέδου και οι μπάλες που θα χρησιμοποιήσει έχουν προσαρμοστεί στο επίπεδό του. Φυσικά, δεν πρέπει να έχει κανείς την απαίτηση να παίξει σε όλο το γήπεδο και με γρήγορες μπαλιές από την αρχή, γιατί θα απογοητευτεί.

Τι εξοπλισμός είναι απαραίτητος; Δεν χρειάζεται να δαπανήσετε μεγάλα ποσά πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα και μέχρι να βεβαιωθείτε ότι θέλετε να συνεχίσετε. Οι αρχάριοι καλό είναι να αγοράσετε μια φτηνή ρακέτα, ελαφριά με μεγάλο εμβαδόν κεφαλής. Όσο για τα ρούχα, δεν χρειάζεται ειδική ενδυμασία, ενώ ίσως μετά από κάποια μαθήματα χρειαστείτε παπούτσια ειδικά για το τένις, τα οποία είναι ενισχυμένα στα σημεία όπου καταπονούνται περισσότερο τα πόδια.

Πού γίνονται μαθήματα; Στα αθλητικά σωματεία αντισφαίρισης που ανήκουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και σήμερα υπάρχουν σε πολλούς δήμους, καθώς και στα τένις club, τα οποία είναι πιο ακριβά, αφού είναι ιδιωτικά και παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες, όπως π.χ. γυμναστήριο και πισίνα.

Η εκμάθηση πρέπει να γίνεται από διπλωματούχους προπονητές γυμναστικής ακαδημίας με ειδικότητα στην αντισφαίριση ή της Σχολής Προπονητών της Γ.Γ. Αθλητισμού ή της Ε.Φ.Ο.Α. (Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης) με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γ.Γ. Αθλητισμού.

Πόσο διαρκούν; Το μάθημα διαρκεί περίπου 1 ώρα και γίνεται συνήθως σε ομάδες των 3-6 ατόμων. Έτσι, μειώνεται το κόστος και το μάθημα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον, αφού έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. Τα ιδιαίτερα μαθήματα συνιστώνται στην περίπτωση που κάποιος θέλει να βελτιώσει κάτι συγκεκριμένο.

Κόστος: Η τιμή για ομαδικά μαθήματα ανά μήνα (8 μαθήματα ή 2 ώρες την εβδομάδα) αρχίζει από τα 40€. Φυσικά, τα ατομικά μαθήματα είναι πιο ακριβά και ξεκινούν από 10€. Ιδανική εποχή: Το τένις ενδείκνυται για όλο το χρόνο, αφού οι καλές καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν επιβάλλουν τη δημιουργία κλειστών γηπέδων.

Βασικά χτυπήματα τένις: Forehand (ντράιβ): Το χτύπημα που γίνεται με την μέσα πλευρά της παλάμης μετά την αναπήδηση της μπάλας. Backhand (ανάποδο χτύπημα ή ρεβέρ): Το χτύπημα που γίνεται με την έξω πλευρά της παλάμης μετά την αναπήδηση της μπάλας. Βολέ: Το χτύπημα που πραγματοποιείται πριν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος. Σερβίς: Το χτύπημα που κάνετε για να ξεκινήσει το παιχνίδι. 4 Grand Slams: Σε περίπτωση που σας ρωτήσουν, καλό είναι να ξέρετε ποια είναι τα 4 παγκόσμια ετήσια τουρνουά: Australlian Open, Roland Garros, US Open και Wimbledon.

Εφόσον αποφάσισες να ξεκολλήσεις από τον καναπέ, να γυμναστείς αποτελεσματικά, και να περάσεις ευχάριστες ώρες με φίλους, επέλεξε μια καλή ρακέτα, φόρεσε κατάλληλα παπούτσια και επισκέψου ένα από τα αθλητικά σωματεία και club που υπάρχουν για όλες τις ηλικίες, από 5 ετών. Καλή άθληση!