Μάχη χωρίς τέλος θα είναι η σημερινή για τα πολιτικά κόμματα καθώς η συμφωνία των Πρεσπών ταράζει τους πάντες και τα πάντα. Η κυβέρνηση θεωρεί σίγουρη την κύρωση της συμφωνίας κι ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Όμως, είναι σίγουρο ότι αναμένεται θύελλα στη Βουλή με ένα κλίμα που ήδη είναι εκρηκτικό. Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξασφαλίσει τους 151, ίσως και περισσότερους για τη συμφωνία και ήδη σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του.

Κι από τα μεσάνυχτα δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία να μπλοκάρει η συμφωνία. Όμως, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς η πολιτική αντιπαράθεση.

Αλλωστε η κυβέρνηση κατάφερε με τις μεθοδεύσεις της να τινάξει στον αέρα τον όποιο διάλογο θα μπορούσε να γίνει. Το… εξαφανισμένο Σύνταγμα που δεν διάβασε κανένας κι όμως οι βουλευτές της πλειοψηφίας πρόθυμα θα ψηφίσουν, θυμίζει άλλες εποχές. Τότε που κατηγορούσαν υπουργούς ότι δεν διάβαζαν τα Μνημόνια. Τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ακόμη και τι ψηφίζουν, όπως και τι θα φέρει  η συμφωνία την επόμενη ημέρα.

Κι όλα αυτά στη σκιά της προειδοποίησης Νίμιτς ο οποίος σα να μιλούσε σε προτεκτοράτο είπε ότι πρέπει να περάσει η συμφωνία γιατί αν δεν γίνει τώρα θα περάσουν χρόνια για να ξαναϋπάρξει τέτοια ευκαιρία.

Καμία αξία δεν έχει η δήλωση Νίμιτς, σύμφωνα με τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου και στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Δεν έχει καμία αξία η δήλωση Νίμιτς. Υπάρχει μία Συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση την συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μια συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία αλλά ερμηνευτικά αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης δεν θα είχε καμία σημασία», είπε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η ΝΔ επιμένει στην κατάθεση στη Βουλή του πλήρους κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις και όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα, η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση για να ξέρει ο κάθε βουλευτής το τι ψηφίζει. Πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή», συμπλήρωσε με νόημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ τελικά αποφάσισε να μην κάνει χρήση του όπλου της πρότασης δυσπιστίας και να δώσει τη μάχη απόψε στη Βουλή.

Τα κουκιά

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρο ότι θα πιάσουν τους 151 βουλευτές.

145 “ναι” είναι δεδομένο πως θα ακουστούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, θα συνιστά την μεγαλύτερη έκπληξη της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Τέσσερα ακόμη “ναι” που θεωρούνται βέβαια, είναι αυτά των βουλευτών Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου, Δανέλλη και Θεοχαρόπουλου ενώ η Κατ. Παπακώστα το σκέφτεται ακόμη. Μπορεί να δηλώσει «παρούσα» ή να απέχει από τη διαδικασία.

Αλλοι δύο που θα ψηφίσουν υπέρ είναι οι Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς, επομένως βρίσκονται οι 151 βουλευτές.