Κορυφαία στιγμή της οικονομικής και πολιτικής ζωής, χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό αλλά και συνολικά την κυβέρνηση. «Την κυβέρνηση του ψεύδους της εξαπάτησης της αλαζονείας και του κυνισμού», είπε και πρόσθεσε:«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της μακριάς  λιτότητας, καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ

Θα κλείσει οριστικά ο κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, είπε και τόνισε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνετε σε αυτή τη Βουλή, το ξέρετε και εσείς

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα στον όμιλο ΣΚΑΙ που όπως είπε είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια. Μια στρατηγική αντίθετη στις αντιλήψεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Μέρος αυτή της στρατηγικής και η συστηματική στοχοποίηση των ΜΜΕ. Στοχοποιείται έντυπα και σταθμούς, εκδότες και δημοσιογράφους με τρόπου που δεν έχει γίνει ποτέ. Εχετε αποκαλύψει μέχρι και στοιχεία πόθεν έσχες δημοσιογράφων που δεν σας αρέσουν τα γραπτά τους, είπε.

«Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ.Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι το 2015 η χώρα διχάστηκε σε ένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζές της.

Αναφέρθηκε στις πέντε λέξεις που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση λέγοντας:

Ψέμα: εξαπατήσατε συνειδητά τους πολίτες

Φτώχεια: Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους

Φόροι: Γονατίσατε τους πολίτες μ,ε την υπερφορολόγηση

Φόβος: Γεμίσατε με ανασφάλεια την καθημερινότητα των πολιτών

Σκάνδαλα: Από τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο Θριάσιο μέχρι τη ΔΕΠΑ

Χάθηκαν τέσσερα πολύτιμα χρόνια, είπε.

Υποστήριξε ότι «η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει».

Επεσήμανε ότι η «είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη, ενώ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει υποχωρήσει 10 θέσεις μέσα 4 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι παρέμεινε η ενισχυμένη ανά τρίμηνο εποπτεία, που καμία άλλη Μνημονιακή χώρα δεν έχει. Και, μάλιστα, με όρους που συνιστούν ένα άτυπο 4ο Μνημόνιο.

«Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες να αγγίζουν μόλις τα 107,7 δισ, όταν τον Νοέμβριο του 2014 ήταν 136 δισ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι «όλοι να βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει τώρα πιο γρήγορα από ποτέ, καθώς οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν με ύπουλο τρόπο τις τιμές στα καθημερινά προϊόντα και τις υπηρεσίες».

«Ο πρωθυπουργός – συνέχισε – υποδύεται συχνά τον φιλολαϊκό πολιτικό ενώ ο κ. Τσακαλώτος έχει μιλήσει για «ταξική μεροληψία» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα ήταν οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αλλά κι οι μεγαλύτερες μέσα στην ίδια τη χώρα από το 2013. Το 2017, ένας στους 4 εργαζόμενους είχε αμοιβή έως 500 ευρώ. Ενώ η μερική υποχώρηση της ανεργίας βασίζεται στην μερική και περιοδική απασχόληση.

Κατήγγειλε την αύξηση του κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ., λέγοντας «ξαναζωντανεύει, έτσι, τις αμαρτίες του παλαιοκομματισμού που είχε ξεπεράσει η ίδια η ζωή: τα «δικά μας παιδιά» του παρελθόντος έγιναν τώρα «οι δικοί μας σύντροφοι».

«Σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς που εκτελέσατε δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης που είχαν τεθεί. 4 στα 4 αποτυχίες»,είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι όμοιος  με όλους τους προηγούμενους αυτής της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τον αντιαναπτυξιακό, αναποτελεσματικό και άδικο.

Υποστήριξε ότι η ΝΔ θα κληθεί, σε λίγο να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε  ότι ο πρωθυπουργός ερμηνεύει όπως θέλει την Ιστορία και σπέρνοντας πάλι τον διχασμό. Δεν βρήκε, όμως, ούτε κουβέντα για την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα και για τους «Μακεδόνες του Αιγαίου» του κ. Ζάεφ. Ούτε, βέβαια, και για τα καμώματα του συνεταίρου του, που τώρα μαλώνει με τον κ. Κοτζιά κατηγορώντας ο ένας τον άλλο με βαριές καταγγελίες. Είναι ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς που τώρα ζητά να γίνει μυστική, λέει η ψηφοφορία, για το Σκοπιανό!  Φοβάστε κάτι;  Δεν θέλετε ξαφνικά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Μυστική ψηφοφορία δεν θα γίνει. Και έτσι θα ακουστεί ποιοι θα πουν ναι και ποιοι όχι. Όπως εσείς κ. Τσίπρα που είπατε ναι, εκεί που οι άλλοι πρωθυπουργοί είπαν όχι.

Περιμένω να μιλήσετε και για την Αλβανία είπε και πρόσθεσε  ότι με απειλήσατε ότι θα με καταγγείλετε στις Βρυξέλλες επειδή σας είπα ότι ανταλλάξατε την αχρείαστη μη περικοπή των συντάξεων με μια απαράδεκτη εθνική υποχώρηση στο Σκοπιανό. Φυσικά δεν είπατε τίποτε. Αλλά δεν είπατε τίποτε ούτε για το φίλο σας τον κ. Ράμα.  Αφού δεν τα λέτε εσείς θα τα πω εγώ, είπε στέλνοντας μήνυμα προς τα Τίρανα ότι «αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες».