Θα υποδεχθείς κι εφέτος στο σπίτι σου τους συγγενείς και φίλους για τα Χριστούγεννα, αλλά εργάζεσαι και ο χρόνος σου είναι λιγοστός και έχεις αγχωθεί για το πώς θα τα καταφέρεις να στήσεις το πιο φιλόξενο τραπέζι. Ψυχραιμία. Το πραγματικό νόημα των εορτών είναι να μοιραστείς στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς με τους αγαπημένους σου, να χαρεί ο ένας την παρουσία του άλλου και να διασκεδάσετε.

Για αρχή φρόντισε να ετοιμάσεις το σπίτι σου, ώστε να είναι τακτοποιημένο και στολισμένο, και με ένα γρήγορο ξεσκόνισμα και πέρασμα με τη σκούπα την προηγούμενη ημέρα να είναι πεντακάθαρο και επισκέψιμο.

Εάν έχεις τζάκι προμηθεύσου τα ξύλα και ότι άλλο χρειάζεσαι για να φτιάξεις την ατμόσφαιρα ώστε το σπίτι σου να είναι εκτός από όμορφο και ζεστό.

Παράλληλα αποφάσισε τι θα φορέσεις, εάν έχεις οικογένεια πέρα από εσένα δες τι θα φορέσει ο σύντροφός σου και τα παιδιά, και ετοίμασε τα ρούχα σας ώστε απλά ο καθένας σας να πρέπει να τα πάρει από την κρεμάστρα για να ντυθεί μετά την προσωπική του φροντίδα λίγο πριν ανοίξει η βραδιά.

Αν σε βοηθάει κάνε μια λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ξεχαστεί κάτι, τα δώρα που τυχόν θέλεις να αγοράσεις κ.ο.κ. Έτσι ή αλλιώς κάνε πάρε χαρτί και μολύβι και  κατέγραψε με λεπτομέρεια το μενού που θα ετοιμάσεις και τα υλικά που θα χρειαστεί να ψωνίσεις για τα πιάτα που θα σερβίρεις (από τα ορεκτικά μέχρι τα ποτά και τα κεράσματα), ώστε να τα προμηθευτείς όλα και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή για κάτι που σου λείπει.

Ξεχώρισε ότι μπορεί να γίνει από την προηγούμενη ημέρα, είτε πρόκειται για κάποιο γλυκό, είτε την προετοιμασία ενός κρέατος κ.ο.κ. Ότι χρειάζεται τηγάνισμα και πρέπει να σερβίρεται ζεστό, το αφήνουμε για το τέλος. Δώσε προσοχή στα υλικά που θα αγοράσεις, αφού κάνουν τη διαφορά. Προτίμησε τα πιάτα που μπορείς να διαχειριστείς και άσε τα πολύπλοκα για άλλη ημέρα, εκτός και αν είσαι σίγουρη ότι θα καταφέρεις να τα φτιάξεις.

Συμπεριέλαβε στο μενού αυτά που μπορεί να φέρει κάποιος από τους προσκεκλημένους σου, οι οποίοι εφόσον είναι αγαπημένοι και φίλοι μπορούν να συνεισφέρουν στη βραδιά ένα πιάτο ή κάποιο γλυκό.

Οργάνωσε το μαγείρεμα και ότι άλλο πρέπει να γίνει την ημέρα του καλέσματος, και μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια για την παρασκευή κάποιας συνταγής. Από τις απολαυστικές στιγμές μια τέτοιας βραδιάς είναι το πέρασμα από την κουζίνα αγαπημένων που βοηθούν και δοκιμάζουν τις γεύσεις των πιάτων συνεισφέροντας στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ εύχονται χρόνια πολλά με ένα ποτηράκι π.χ. τσίπουρο στο χέρι.

Το μυστικό για ένα τέλειο γεύμα είναι το καλομαγειρεμένο με διαλεχτά υλικά φαγητό, και κυρίως η καλή διάθεση οικοδέσποινας και προσκεκλημένων να γιορτάσουν μαζί με τους αγαπημένους τους και αυτά τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, να μοιραστούν στιγμές χαράς, να τα πούνε, να γελάσουν, να διασκεδάσουν, και να ευχηθούν από καρδιάς τα καλύτερα για τη νέα χρονιά.