Τον Γκάμπριελ Γκρέγκο, τον επενδυτή με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για την ακτιβιστική, επιθετική του προσέγγιση στις επενδύσεις και την πρακτική των ανοικτών πωλήσεων (short selling), έφερε στο προσκήνιο η υπόθεση της Folli Follie.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά στελέχη της εταιρείας hedge fund Quintessential Capital Management (QCΜ), η οποία έχει κάνει μεταξύ άλλων αποκαλύψεις για τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής εταιρείας που προκάλεσαν την παρέμβαση των εποπτικών και δικαστικών Αρχών.

Ο Γκρέγκο και η QCM τον περασμένο Μάιο ανέφεραν σε μακροσκελή έκθεσή τους ότι οι μετοχές της Folli Follie είναι υπερτιμημένες, κατηγορώντας την εταιρεία ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Οι μετοχές της Folli Follie στη συνέχεια ακολούθησαν έντονα πτωτική πορεία, με τη διοίκησή της να αρνείται όλες τις κατηγορίες και την υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο Twitter, ο Γκρέγκο και η QCM υπόσχονται ότι στις αρχές του επόμενου μήνα θα αποκαλύψουν νέο μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μεγαλύτερο από αυτό της Folli Follie. Η αποκάλυψη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Πάντως δεν είναι άμεσα σαφές εάν αυτή η αποκάλυψη θα αφορά ελληνική ή ξένη εταιρεία.

Στις ειδικές δυνάμεις

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο ξεκίνησε την καριέρα του στις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ. Εχει εργαστεί επί σειρά πολλών ετών στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής και των χρηματοοικονομικών, με ιδιαίτερη έμφαση στη χάραξη στρατηγικής και τη χρηματοοικονομική ανάλυση.

Ο ίδιος έχει μελετήσει επισταμένως το πώς προσεγγίζει τις επενδύσεις ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ. Είναι επίσης συνεργάτης του περιοδικού «Φορμπς» και μέλος του Forbes Council, μιας οργάνωσης στην οποία συμμετέχουν επιλεγμένα στελέχη από τον χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων, του χρηματοπιστωτικού σχεδιασμού και της λογιστικής.

Το Forbes Council έχει κάνει αφιέρωμα στον Γκρέγκο ως υψηλόβαθμο στέλεχος (managing partner) της QCΜ. Στρατηγική της εταιρείας είναι «να αναζητά σημαντικές επιχειρήσεις σε λογική τιμή», όπως αναφέρεται. Η ομάδα του Γκρέγκο παρέχει στους επενδυτές αποδόσεις για τοποθετήσεις κεφαλαίων που έχουν προκύψει ύστερα από εκτεταμένες έρευνες.

Στην ιστοσελίδα της η QCM αναφέρει ότι ως φιλοσοφία τα στελέχη της διατηρούν πάντα ανοικτό μυαλό και αποφεύγουν να ακολουθούν μία μόνο στρατηγική. Η εταιρεία λέει ακόμη ότι τείνει να συγκεντρώνει την πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου της σε περιορισμένο αριθμό εξαιρετικών επιχειρήσεων, τις μετοχές των οποίων διακρατεί για μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα.

Η QCM ενδιαφέρεται για εταιρείες με σταθερό, εύκολα κατανοητό επιχειρηματικό μοντέλο, εταιρείες με πλεονεκτήματα που τις προστατεύουν από τους ανταγωνιστές τους και εταιρείες με ηγετικές ομάδες που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, ειλικρίνεια και υψηλές ικανότητες.

Οπως αναφέρει στο Forbes Council ο ίδιος ο Γκρέγκο, βασικά του προσόντα είναι η σκληρή εργασία, η αφοσίωση στην επίτευξη του στόχου, η μακροπρόθεσμη χάραξη στρατηγικής και η λογική σκέψη που βασίζεται σε στοιχεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία αναμένεται να διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. «Ελπίζω ότι τα υπάρχοντα οικονομικά μοντέλα – τα οποία σήμερα έχουν ατέλειες – θα αντικατασταθούν από κάτι πιο ισχυρό» σημειώνει.

Οσον αφορά το επιχειρείν, συνιστά στις εταιρείες να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις κεφαλαιακές ροές και να υπολογίζουν πάντοτε ότι υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας σε κάθε δραστηριότητα. Οταν πρέπει να ληφθούν οικονομικές αποφάσεις, τότε θα πρέπει να συνυπολογίζεται αυτό και να ακολουθείται πιο συντηρητική πολιτική, όπως αναφέρει.

Και άλλο σκάνδαλο

Η QCM έχει στο παρελθόν αποκαλύψει κι άλλο σκάνδαλο, αυτό της εταιρείας Globo. Η QCM κατηγόρησε πριν από τρία χρόνια την εταιρεία για δημιουργική λογιστική. Εκείνη την εποχή η Globo αποτελούσε μία από τις πολλά υποσχόμενες εταιρείες στην ανάπτυξη εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας και ιδιαίτερα εφαρμογών για την κινητή τηλεφωνία με παρουσία σε δεκάδες αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές. Τότε η QCM είχε υποστηρίξει ότι χειραγωγούσε τα λογιστικά της στοιχεία.

Η Globo έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία τής έχει προσάψει η QCM. Σήμερα λειτουργεί με άλλο όνομα και άλλους συνεργάτες. Τότε, όπως και τώρα, η Quintessential Capital είχε δηλώσει δημοσίως ότι είχε προχωρήσει σε ανοικτές πωλήσεις (short selling) των μετοχών της εταιρείας.