Μια συνταγή για ένα υγιεινό και πεντανόστιμο πιάτο με κύριο συστατικό τα βραστόψαρα (τσιπούρες, παντελήδες, μπακαλιάρους, σκορπίνες και χειλούδες) και δίπλα να τους κάνουν ταιριαστή συντροφιά λαχανικά, που θα απολαύσουν όσοι τη δοκιμάσουν.

Υλικά

1,5 κιλό ανάμεικτα βραστόψαρα (π.χ. τσιπούρες, μπακαλιάρους, σκορπίνες, χειλούδες)

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 καρότα

4 μικρές πατάτες

1 μικρή σελινόριζα

200 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κόκκινο πιπέρι

2-3 λεμόνια

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσουμε τα ψάρια μας, τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν σε ένα σουρωτήρι για μια ώρα. Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια. Στρώνουμε, ομοιόμορφα, ψάρια και λαχανικά σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με δυο λαβές, τον γνωστό ταβά, και προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάσει. Τοποθετούμε τον ταβά σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρια και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, φροντίζοντας να ανακινούμε τον ταβά συχνά για να μην κολλήσουν ψάρια και λαχανικά. Στα 20 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στην πιο χαμηλή βαθμίδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, για 10 λεπτά περίπου ακόμα, χωρίς να ανακατεύουμε για να μην διαλυθούν τα ψάρια. Όταν απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός και χυλώσει το ζουμί, ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών και κουνάμε και πάλι τον ταβά για να πάει παντού και απομακρύνουμε αμέσως το σκεύος από τη φωτιά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.