Στο σημερινό ραντεβού Τσίπρα – Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στρέφονται τα βλέμματα λίγες μόλις ώρες μετά τη νέα κυβερνητική διγλωσσία στο Μακεδονικό, με τον πρωθυπουργό να συγχαίρει τον Ζάεφ για το «ναι» στη συμφωνία και τον Καμμένο να καταγγέλλει λάδωμα βουλευτών.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έχει οριστεί γύρω στις 11 το πρωί και το ενδιαφέρον στρέφεται στις κοινές τους δηλώσεις.

Αλλωστε, χθες,  ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία τη μετά τη Συνοδο της ΕΕ, έπλεξε το εγκώμιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν δέχεται την έκκληση του για δημοσίευση της επιστολής του κ. Νίκου Κοτζιά. Από τα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε, καταρχάς, η ξεκάθαρη ανάγκη να πείσει ότι το επεισόδιο είναι λήξαν. Υπογράμμισε ότι εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, εξηγώντας, παράλληλα, το λόγο που επέλεξε στο πλευρό του τον Πάνο Καμμένο και δε στήριξε τον Νίκο Κοτζιά. «Ο κ. Κοτζιάς αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο ανεβάζοντας τον πήχη. “Δεν ήταν απλώς υπουργός μου και συνεργάτης μου αλλά ένα ανοιχτό βιβλίο και θα έχω την δυνατότητα να συμβουλεύομαι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται πια αποκλειστικά στα δικά μου τα χέρια», είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Μήνυμα έστειλε και στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, δηλώνοντας πως “άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα. Όποιος εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής”.

Στο ερώτημα αν είναι όμηρος Καμμένου απάντησε πως η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται από κανέναν.

Διέψευσε τα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή την πιθανότητα ο κ. Τσίπρας να αναζητήσει ψήφου εμπιστοσύνης από την παρούσα Βουλή.

«Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμισι χρόνια. Θα συμβούλευα όσοι προβλέπουν εκλογές να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί, μπορεί να είναι πιο τυχεροί στον τζόγο» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. Είπε , επίσης, ότι η κυβέρνησή του χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επομένως δεν συντρέχει λόγος για ανάλογη διαδικασία.