Ποιος δεν θέλει να διαβιεί σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, που δεν ξεχειλίζει από χαρτιά, βιβλία, παιχνίδια των παιδιών και ρούχα που περιφέρονται; Ήδη έφτιαξες τις ντουλάπες με αφορμή την αλλαγή της εποχής, έκανες γενική καθαριότητα και ξεκαθάρισες σε σύντροφο και παιδιά, ότι τη νέα χρονιά δεν θα ανεχθείς να θυμίζει το σπίτι βομβαρδισμένο τοπίο, ωστόσο η εικόνα που αντίκρισες επιστρέφοντας από τη δουλειά σε αποκάρδιωσε. Κι όμως υπάρχει τρόπος να ελέγξεις την ακαταστασία και η προσπάθεια που κάνεις με το συμμάζεμα να έχει διάρκεια, αρκεί να οργανωθείς καλύτερα.

Για αρχή φρόντισε να ελέγξεις εάν χρησιμοποιούνται στο έπακρο οι αποθηκευτικοί χώροι του σπιτιού και παράλληλα προετοιμάσου ψυχολογικά ώστε να ξεφορτωθείς τα άχρηστα πράγματα από το σπίτι σας. Άρχισε το ξεσκαρτάρισμα από τον μικρότερο χώρο, που είναι συνήθως το μπάνιο. Ξεφορτώσου χωρίς δεύτερη σκέψη οτιδήποτε δεν σου είναι χρήσιμο ή δεν το χρησιμοποιείτε, όπως σχεδόν άδειες συσκευασίες σαμπουάν και ληγμένες κρέμες περιποίησης, αλλά και κεριά που δεν ανάβεις και ότι άλλο θεωρείς περιττό. Τοποθέτησε όλα τα είδη περιποίησης σε ένα ντουλάπι, συγκέντρωσε τα παιχνίδια για το μπάνιο σε πλαστικό καλάθι και προσπάθησε να διατηρείτε τον χώρο όσο πιο τακτοποιημένο γίνεται. Βάλε και ένα αρωματικό, που θα του δίνει έχτρα φρεσκάδα.

Συνέχισε την τακτοποίηση με το χώρο που βλέπεις μπαίνοντας στο σπίτι. Αν δεν υπάρχει φρόντισε να τοποθετήσεις μία κρεμάστρα ή έναν καλόγερο στο χολ, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να ξέρει ακριβώς πού να κρεμάσει μπουφάν, τσάντα κ.ο.κ. Επίσης, βρες χώρο για τα παπούτσια σας, αλλά και τα αξεσουάρ σας. Ένα ειδικό ράφι με ένα ή περισσότερα καλαθάκια ή ότι άλλο σας βολεύει, κοντά στην πόρτα, όπου θα αποθηκεύετε μπαίνοντας κλειδιά, και άλλα μικροαντικείμενα πρώτη χρήσης (π.χ. γυαλιά), αλλά και την αλληλογραφία, θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο και ηρεμία αφού κάθε πράγμα θα αποκτήσει τη θέση του και δεν θα γυρίζετε όλο το σπίτι για να το βρείτε όταν το χρειαστείτε.

Ήρθε η ώρα των αντικειμένων που έχετε αραδιασμένα στους διάφορους χώρους του σπιτιού. Ως γνωστόν περισσότερα πράγματα σημαίνει περισσότερη ακαταστασία, οπότε κράτησε αντικείμενα που είναι χρήσιμα ή διακοσμητικά που έχουν συναισθηματική αξία. Ότι περισσεύει αποθήκευσέ το στο ντουλάπι του ή χάρισέ το ή πέταξέ το. Λειτούργησε με αυτή τη λογική σε όλα τα δωμάτια. Για παράδειγμα στην κουζίνα, αποθήκευσε τις μικροσυσκευές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, φρόντισε ώστε τα μαγειρικά σκεύη και οι κούπες του καφέ να μπαίνουν στο ντουλάπι τους αν δεν είναι στο πλυντήριο, τακτοποίησε τα ντουλάπια με τα τρόφιμα κ.ο.κ.

Το δωμάτιο των παιδιών φτιάξτε το μαζί με τα παιδιά αν είναι λίγο μεγάλα. Αποφασίστε μαζί ποια παιχνίδια ή βιβλία πρέπει να πάνε στην ανακύκλωση, ποιά να δοθούν, ποια να αποθηκευτούν στο πατάρι και ποια σε πλαστικά κουτιά ώστε να τα ανασύρουν όταν τα θέλουν. Εξίσου σημαντικό είναι να συμφωνήσεις με τα παιδιά να φτιάχνουν το δωμάτιό τους, μαζεύοντας παιχνίδια, βιβλία κ.ο.κ.

Μετά από αυτά το συμμάζεμα σε σαλόνι και κρεβατοκάμαρα θα είναι παιχνιδάκι.

Γενικότερα αξιοποίησε τους εν δυνάμει αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού, από αποθηκάκι, πατάρι και ντουλάπες, μέχρι τα έπιπλα που έχουν ανάλογους χώρους για να αποθηκεύσεις τα πάντα. Στην αγορά υπάρχουν ράφια, οικονομικά μπαουλάκια, σκαμπό, και κουτιά όλων των διαστάσεων τα οποία μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις για τον ίδιο σκοπό.

Κυρίως φρόντισε κάθε πράγμα του σπιτιού να αποκτήσει τη θέση του. Εάν γνωρίζετε πού βρίσκεται το καθετί στο σπίτι σας και φροντίζετε ώστε να τοποθετείτε πάντα τα πράγματα στη θέση τους, η ακαταστασία θα γίνει μια άγνωστη λέξη για εσάς, και θα έχετε παρά να απολαύσετε το νέο τακτοποιημένο σας σπίτι!