«Την άποψή μου υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών την έχω πει ευθαρσώς από την αρχή και είμαι έτοιμος να δεχθώ και τις επιπτώσεις. Θα ψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και μόλις ψηφίσω θα παραδώσω την έδρα μου.

«Δεν θα ρίξω ούτε σταγόνα λάδι στον μύλο της διαπλοκής. Γνωρίζω ποιοι δίνουν αγώνα για να αποφύγουν κάτι και ζητάνε από την πρώτη ημέρα εκλογές. Δεν θα ψηφίσω ποτέ πρόταση μομφής και θα ψηφίσω πρόταση εμπιστοσύνης».

Αυτά είπε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλος ανακοινώνοντας κι επισήμως ότι βρίσκεται εκτός κομματικής γραμμής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος είπε στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ: «»Θα αποσύρουμε με κομματική πειθαρχία τους βουλευτές», ανακοινώνοντας τις προθέσεις του όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Είναι προφανές ότι ο Παπαχριστόπουλος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και αναμένονται κι άλλες «βόμβες» κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ και της γραμμής του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να μην αποδεχθεί τη συμφωνία.

Η Κουντουρά

Ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά η οποία ουδέποτε έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Κάποιες πληροφορίες που διέρρευσαν από το υπουργικό συμβούλιο ανέφεραν ότι η υπουργός δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, ωστόσο, κάποιοι συνάδελφοί της εξέλαβαν αυτή τη δήλωση ως πιθανή πρόθεση να ψηφίσει υπέρ.

Αμέσως μετά τις διαρροές η κ. Κουντουρά σε μήνυμά της στο διαδίκτυο ανέφερε: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει».

Όμως, ακόμη και η θέση για ψήφο κατά συνείδηση κι όχι για την ξεκάθαρη καταδίκη της συμφωνίας των Πρεσπών, δείχνει τη διαφοροποίησή της από τη γραμμή του προέδρου.

Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Τέρενς Κουίκ, στενός συνεργάτης του προέδρου των ΑΝΕΛ, βρίσκεται εκτός κομματικής γραμμής, αν κι αυτός δεν είναι βουλευτής.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν αυτή τη στιγμή επτά βουλευτές. Αν οι δύο στηρίζουν τη συμφωνία και τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τότε έχουν σοβαρό πρόβλημα. Όμως, ο Πάνος Καμμένος, παρά τις διαφοροποιήσεις, δεν τολμά να πάρει αποφάσεις για «καρατομήσεις».

Μαζί του φαίνεται να βρίσκεται η Μ. Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, καθώς και ο Κ. Κατσίκης ο οποίος στον ΑΝΤ1 στήριξε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ λέγοντας: «Δεν δημιουργεί σε κανέναν απολύτως πρόβλημα αυτό που είπε ο πρόεδρος μας. Μέσα από τις σημαντικές επαφές που είχε στις ΗΠΑ συμπέρανε και επιβεβαίωσε ότι θωρακίζεται περισσότερο η άμυνα της χώρας».

Στους «μακεδονομάχους» φαίνεται να προσχωρεί και ο Κώστας Ζουράρις. Μιλώντας στο Ράδιο Έναντι της Θεσσαλονίκης πριν από 4 ημέρες χαρακτήρισε κλοπή και πνευματική προσβολή τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι δεν θα ψηφίσει. Οσο για τον Β. Κόκκαλη, δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του.

Μηνύμα με νόημα

Πριν από λίγες ημέρες ο Πάνος Καμμένος, βλέποντας ότι τον εγκαταλείπουν στελέχη του, απαντώντας σε φίλους του στο twitter έγραψε με πικρία και υπονοούμενα:

«Δεν θα ανεχτώ όμως Κώστα πια την αχαριστία ανθρώπων που βάλαμε σε θέσεις κλειδιά χωρίς να έχουν εκλεγεί και στα ζόρικα πήγαν απέναντι. Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα είναι μόνο για τους ζόρικους που άντεξαν. Ως εδώ αρκετοί έγιναν μάγκες στην πλάτη μας».

Μια φράση που εκλήφθηκε ως μήνυμα στον Τέρενς Κουίκ. Ενώ αμέσως μετά έγραψε: «Για εσάς δεν θα γονατίσω ποτέ όσοι μας εγκατέλειψαν τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι 25 βουλευτές ούτε δημοτικοί σύμβουλοι μόνοι με τα λύτρα της προδοσίας ΕΜΕΙΣ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΙ».

Είναι προφανές ότι στους ΑΝΕΛ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά ο Πάνος Καμμένος βάζει το κεφάλι στην άμμο, περιμένοντας τις εξελίξεις κι ελπίζοντας ότι η ΠΓΔΜ θα δώσει τη λύση με το να μην κυρώσει τη συμφωνία.