«Η κυβέρνηση υλοποίησε κορυφαίες, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν στη χώρα και σε αυτές εννοώ οπωσδήποτε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Την ύπαρξη για πρώτη φορά κτηματολογίου στη χώρα, την ύπαρξη δασικών χαρτών. Τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το πεδίο της κοινωνικής προστασίας, τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και ενός σοβαρού πλέγματος προστασίας για το παιδί, που, επίσης, δεν υπήρχε στη χώρα αυτή παραδοσιακά» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις παρεμβάσεις της περιόδου 2012-2014, η οποία «συνοδεύτηκε από πάρα πολλά μέτρα συμπίεσης της εργασίας, μέσα από μία αντίληψη που έλεγε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα επέλθει με τη μείωση των μισθών και την περικοπή ευρύτερων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή την αντίληψη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε πει ότι δεν την υιοθετεί και ότι τη θεωρεί, πέρα από κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική και αυτό αποδείχτηκε. Το 2012, που έγινε η μεγάλη περικοπή του κατώτατου μισθού, την αμέσως επόμενη χρονιά εκτινάχτηκε η ανεργία στο 28%» όπως είπε.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε συμφώνησε ή αποδέχτηκε αυτή την αντίληψη της εσωτερικής υποτίμησης και, μάλιστα, ήδη από νωρίς έθεσε στο τραπέζι ξανά τα ζητήματα των εργασιακών.

Αναφερόμενη στην αποκλιμάκωση της ανεργίας, δήλωσε ότι η μείωσή της κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, τα τελευταία 3,5 χρόνια, είναι πραγματική. Όπως είπε, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. «Έχουμε αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, δηλαδή πραγματική ενίσχυση του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται. Επίσης, σύμφωνα με τα ετήσια δεδομένα για τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, το 70% είναι πλήρους εργασίας και το 30% είναι μερικής απασχόλησης. Πρέπει να επενδύσουμε στο πώς θα δημιουργήσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις, αλλά και θα ενισχύσουμε τους εργαζόμενους, για να συνάπτονται συμβάσεις πλήρους εργασίας. Θεωρώ σημαντική σε αυτήν την κατεύθυνση την προσπάθεια για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου.

Για την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, «έχουμε προχωρήσει στην επέκταση επτά κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες έχουν καταστεί γενικώς υποχρεωτικές».

Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι, αυτήν τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις είναι κάτω από 39.000 και τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ κάτω από 26.000. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, στις αρχές του 2015, υπήρχαν περίπου 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές στα συρτάριά μας. «Έχουμε καταβάλει περισσότερες από 720.000 παροχές αυτά τα χρόνια. Έχουμε μειώσει, δηλαδή, τον όγκο των εκκρεμών κύριων συντάξεων κατά περίπου 77%. Έχουμε κάνει μία τεράστια δουλειά, προκειμένου να εκκαθαρίσουμε αυτόν τον πολύ μεγάλο όγκο των απλήρωτων συντάξεων που μας παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι η χρηματοδότηση για την πλήρη εκκαθάριση αυτών των εκκρεμοτήτων είναι διασφαλισμένη.