Δεν ξέρουμε τι λένε τα… μερομήνια για τον φετινό χειμώνα, πάντως η θερμοκρασία όσο και αν ανέβει, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου, επιτάσσει την τακτοποίηση της ντουλάπας, το σταδιακό μάζεμα των καλοκαιρινών και το κατέβασμα των χειμωνιάτικων ρούχων σου.

Εάν έχεις μεγάλες ντουλάπες η τακτοποίηση είναι μια εύκολη διαδικασία, αφού απλά θα μεταφέρεις τις κρεμάστρες με τα ρούχα ή τις κρεμαστές συρταριέρες, από τη μια ντουλάπα στην άλλη και θα αποθηκεύσεις σε ερμητικά κλειστά κουτιά, σακούλες κ.ο.κ. μόνο τα πολύ ευαίσθητα και λεπτά εξώπλατα, μπλουζάκια, φουστάνια, μαγιό, παρεό κ.ο.κ. και ότι άλλο χρειάζεται να είναι απολύτως προστατευμένο.

Σε περίπτωση που πρέπει όλα τα καλοκαιρινά να ανεβούν στο πατάρι ή σε άλλο αποθηκευτικό χώρο καλό είναι να τα τακτοποιήσεις σε κουτιά, ή σάκους ή θήκες με τρόπο, που θα ξέρεις τι είναι που ώστε να μπορείς να βρεις εύκολα ότι χρειάζεται, όποτε το χρειάζεσαι την άνοιξη. Ταξινόμησέ τα σε ομάδες, για παράδειγμα με βάση τη χρήση, που θα έχουν και το πότε  φοριούνται ανάλογα με το ύφασμα, το χρώμα και το είδος του ρούχου και βάλε και ταμπελάκια. Για παράδειγμα μικρά τοπ και σορτσάκια, το δεύτερο ή τρίτο μαγιό και παρεό, κ.ο.κ. αποθήκευσέ τα στο πίσω μέρος, αφού θα είναι και τα τελευταία που θα κατεβάσεις την επόμενη σεζόν.

Αν υπάρχουν ρούχα που τα έχεις χρόνια και δεν τα φοράς, επειδή τα βαρέθηκες, είναι περασμένης μόδας, έχεις αλλάξει μέγεθος, είναι ταλαιπωρημένα, οι πιθανότητες να τα ξαναβάλεις είναι ελάχιστες. Εφόσον το μόνο που σου προσφέρουν είναι να σου πιάνουν πολύτιμο χώρο προτίμησε να τα δωρίσεις, ή να τα τοποθετήσεις στους ειδικούς κλάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν ή ακόμα και να τα πουλήσεις.

Προτίμησε να αποθηκεύσεις τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι στο πατάρι σου ή αλλού αφού τα πλύνεις και καλοδιπλώσεις αν όχι και σιδερώσεις για να αποφύγεις και τον σκώρο, που αρέσκεται εκτός από τα μάλλινα, στον ιδρώτα, όπως λέει κι ένας γνωστός με καθαριστήριο, αλλά και για να σου πιάσουν λιγότερο χώρο. Τοποθέτησε τα πιο βαριά στον πάτο και τα ελαφρύτερα από πάνω. Θυμήσου το αντισκωρικό όπου χρειάζεται (προτίμησε τα φυλαράκια) αλλά μην το παρακάνεις.

Έτσι ή αλλιώς απέφυγε να κατεβάσεις τα χειμερινά σου ρούχα, ενώ ακόμα δεν έχεις ξεκαθαρίσει και τακτοποιήσει τα καλοκαιρινά γιατί θα επικρατήσει… χάος.

Φρόντισε εάν σκαρφαλώσεις σε σκάλα να έχεις κάποιον να σου την κρατήσει και να σε βοηθήσει στη μεταφορά των διαφόρων συσκευασιών.

Όσον αφορά στα ρούχα που μόλις κατέβασες, φρόντισε αν όχι να τα ξαναπλύνεις άμεσα όλα, τουλάχιστον να πλύνεις ότι είναι επιβαρημένο με αντισκωρικά, ώστε εφόσον τοποθετηθούν στην ντουλάπα σου να είναι πεντακάθαρα και να μπορούν να φορεθούν.

Επέλεξε με προσοχή τις κρεμάστρες που θα χρησιμοποιήσεις ειδικά για τα πανωφόρια, αφού χρειάζεσαι πιο χοντρές για να είναι ανθεκτικές και να στηρίζουν σωστά τους ώμους των ρούχων.  Απέφυγε να κρεμάσεις ρούχα που πέφτουν εύκολα. Ταξινόμησέ τα στις ντουλάπες με έναν τρόπο που θα σε βολεύει. Μπορείς να τα τακτοποιήσεις ανά χρώμα, ανά είδος ή ανά συχνότητα χρήσης και αφού διαχωρίσεις τα καθημερινά από τα πιο επίσημα. Αν θέλις χρησιμοποίησε κάποιο ελαφρύ αρωματικό.

Σε περίπτωση που δεν κατέβασες τα πολύ βαριά ρούχα επειδή δεν έχεις χώρο, φρόντισε να τα τοποθετήσεις στο μπροστινό σημείο του παταριού ή όπου αλλού τα αποθηκεύεις, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Ακολούθησε την ίδια διαδικασία με τα παπούτσια σου. Τακτοποίησε τα καλοκαιρινά ανά είδος (ψηλοτάκουνα πέδιλα, σανδάλια, κ.ά.) και αποθήκευσέ τα σε κουτιά με ετικέτες ή διαφορετικά χρώματα για να τα ξεχωρίζεις. Μια τακτοποιημένη ντουλάπα, στην οποία γνωρίζεις που θα βρεις αυτό που αναζητείς ανάλογα την εποχή και την περίσταση, διευκολύνει την καθημερινότητά σου. Ακόμη δεν τσέκαρες αν έχεις όσα θα χρειαστείς για να αρχίσεις την τακτοποίηση;