Με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συνέρχεται στις 11 το πρωί της Δευτέρας η Δ΄ Σύνοδος της ΙΖ Περιόδου της Βουλής.

Κορυφαία γεγονότα αυτής της τελευταίας Συνόδου της Βουλής, η οποία αναδείχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αναμένεται να είναι το άνοιγμα των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκείνο που εν πολλοίς, αν όχι αποκλειστικά, θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το χρονικό σημείο εισαγωγής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε την Κυριακή, δια της εκπροσώπου Τύπου της, Μαρίας Σπυράκη, να υπενθυμίσει το δικαίωμα που αντλεί από τον Κανονισμό, για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, οποιαδήποτε στιγμή μετά την 17η Δεκεμβρίου.

Κατά τα λοιπά η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μέσα στην παρούσα Σύνοδο να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την σταδιακή άρση αδικιών τον καιρό των μνημονίων, όπως τις εξειδίκευσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Έχει επίσης δηλώσει ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μην προχωρήσουν οι περικοπές στις συντάξεις και να μην μειωθεί το αφορολόγητο.

Ενόψει της νέας Συνόδου, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει εξάλλου προαναγγείλει ότι θα εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις. Στόχος είναι η χάραξη και υλοποίηση πολιτικής και στρατηγικής διεκδίκησης, σε διεθνές διακοινοβουλευτικό, διακρατικό και νομικό επίπεδο.