Ο ειδικός εξοπλισμός, το σέρβις μετά το καλοκαίρι – που η μοτοσικλέτα έχει δουλέψει υπερωρίες και η αλλαγή στον τρόπο οδήγησης αποτελούν τους βασικούς πυλώνες «προστασίας» των αναβατών που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Επιλέξτε για τις χειμερινές σας διαδρομές ένα καλής ποιότητας κράνος και κατά προτίμηση «Full Face», που να καλύπτει όλο το πρόσωπο.

 Στροφή στα μαλακά ελαστικά

Η μειωμένη πρόσφυση των ελαστικών είναι το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζουν οι μοτοσικλετιστές την περίοδο του φθινοπώρου – και ιδιαίτερα με τις πρώτες ψιχάλες όπου το νερό της βροχής με την υγροποίηση τω διαφόρων λαδιών και άλλων ουσιών μετατρέπουν την άσφαλτο σε πίστα καλλιτεχνικού πατινάζ.

Έτσι, η πρώτη μας μέριμνα είναι ο έλεγχος των ελαστικών. Σαφώς, οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση των μαλακών ελαστικών. Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή τα ελαστικά με μαλακό πέλμα έχουν τη δυνατότητα να θερμαίνονται πιο εύκολα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και να προσφέρουν καλύτερη – και πιο γρήγορο πρόσφυση – στις μοτοσικλέτες. Το κόστος ίσως να ξενίσει τον αναβάτη, αλλά, σίγουρα η ασφάλεια προέχει, ιδιαίτερα για όσους κάνουν χρήση της μοτοσικλέτας όλο τον χρόνο.

 Τσεκ σε κινητήρα και ηλεκτρικά

Η μπαταρία ίσως να έχει ακόμη αντοχές, αλλά, μην ξεχνάτε ότι με το πρώτο κρύο να σας αφήσει. Οπότε, μια αλλαγή της μπαταρίας – που έχει γράψει αρκετά χρονάκια – θα σας απαλλάξει από μια απρόσμενη ακινητοποίηση, όπως πχ το πρωί που ξεκινάτε για την εργασίας σας.

 Δείτε τη στάθμη των λιπαντικών. Χρησιμοποιείστε λιπαντικό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εδώ, δεν χρειάζεστε να είστε επιστήμονας. Αρκεί να βάλτε λιπαντικό με χαμηλό ιξώδες ( πχ 5W ή 10W). Επίσης, οι ιδιοκτήτες υδρόψυκτων μοτοσικλετών ας έχουν στο ντουλάπι τους και ένα  ένα αντιψυκτικό για τους συγκεκριμένους κινητήρες.

Ζελατίνα και χούφτες για πιο «ζεστές» διαδρομές

Η ζελατίνα μπορεί να σας απαλλάξει από τον κρύο αέρα, που σε κάθε περίπτωση τρυπάει ακόμη και τις πιο δυνατές στολές. Τοποθετήστε χούφτες γύρω από τις μανέτες, που σε κάθε περίπτωση κόβουν τον αέρα. Τυχεροί όσοι έχουν θερμαινόμενες μανέτες καθώς και θερμαινόμενο κάθισμα.  Το τζάκετ εκτός από το κρύο, σας προστατεύει σημαντικά σε περίπτωση πτώσης. Πλέον στην αγορά υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες επιλογές. Για τις μεγάλες διαδρομές θα σας φανούν χρήσιμες οι μπότες αλλά και η ζώνη της μέσης.

Ένας οπτικός έλεγχος μετά τις διακοπές

Το χώμα και η άμμος ταλαιπωρούν τα μηχανικά μέρη μιας μοτοσικλέτας. Οπότε, μπορείτε να δείτε την κατάσταση της αλυσίδας, τα αμορτισέρ και το σύστημα πέδησης για τυχόν φθορές. Τα τακάκια, η κατάσταση των δισκόφρενων και η στάθμη των υγρών φρένων είναι στις προτεραιότητες του γενικού ελέγχου.