Οι μαύροι κύκλοι, οι γνωστές «σακούλες» κάτω από τα μάτια, αν προτιμάτε η υπερμελέγχρωση για τους ειδικούς, είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες, αλλά και κάποιους άνδρες. Δεδομένου ότι το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι πιο λεπτό, σε σχέση με αυτό του υπόλοιπου προσώπου, η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη, και είναι εύκολο να εμφανιστούν.

Μεγάλο ρόλο παίζουν τα γονίδια. Οσο πιο λεπτό είναι το δέρμα και όσο πιο κοντά βρίσκονται οι φλέβες στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, τόσο πιο εμφανείς είναι οι μαύροι κύκλοι. Η δομή των οστών στο πρόσωπο επίσης επηρεάζει, αν δηλαδή το κόκαλο κάτω από το μάτι είναι πιο βαθύ. Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να δημιουργηθούν και από διάφορα φάρμακα (κορτιζόνη κ.ά.) που προκαλούν κατακράτηση υγρών, ορμονικές μεταβολές, αλλεργίες και άλλα. Επηρεάζει και η διατροφή, καθώς και η έλλειψη σιδήρου. Μαύρους κύκλους προκαλεί φυσικά το ξενύχτι και γενικότερα η κούραση και η έλλειψη ύπνου, καθώς και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, και το κακό καθάρισμα της περιοχής. Πιο έντονοι γίνονται όταν το δέρμα κατά την ωρίμανση χάνει το κολλαγόνο του και την ελαστικότητά του. Επίσης, μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα αφυδάτωσης ή υπερβολικής έκκρισης μελανίνης.

Εάν δεν θέλετα απλά να κουκουλώσετε το πρόβλημα με μακιγιάζ, χρησιμοποιώντας τη λύση του concealer, φροντίσετε να δείτε τι δημιουργεί τους μαύρους κύκλους. Παράλληλα αρχίστε και τις μάσκες. Για παράδειγμα τοποθετείστε σακουλάκια τσαγιού, αφού τα αφήσετε να κρυώσουν, ή ωμή πατάτα ή αγγούρι, αλλά και πολτοποιημένα φύλλα μέντας. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μια μάσκα με αβοκάντο και αμυγδαλέλαιο.

Και ένα βρεγμένο με νερό βαμβάκι ή δίσκοι μακιγιάζ  το οποίο πρώτα έχετε βάλει για 10 λεπτά στην κατάψυξη θα βοηθήσει. Σίγουρα βοηθά το ελαφρύ μασάζ στην περιοχή, τα serum και οι κρέμες, που περιέχουν βιταμίνη Κ και ρετινόλη, αλλά και η κρέμα για τις αιμορροΐδες.

Ετσι ή αλλιώς φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες. Επίσης, ενυδατωθείτε πίνοντας νερό και υγρά και καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κυρίως πράσινα, αλλά και καρότα. Μειώστε το αλάτι. Την κατάσταση επιδεινώνει και το κάπνισμα. Η υγεία και η ομορφιά θέλουν θυσίες, δείτε ποιες θα κάνετε.