Προκλητικών δηλώσεων συνέχεια από τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ο οποίος επιμένει στα περί «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης που πασχίζει να παρουσιάσει ως εθνικά ωφέλιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, με νέες δηλώσεις του σημειώνει πως η διαρροή του αμερικανικού τηλεγραφήματος που καταδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, με αντάλλαγμα αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, είναι ένας ακόμα λόγος οι σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης Γκρούεφκι, στην οποία αναφέρεται το επίμαχο τηλεγράφημα που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks.

«Πιστεύω πως τα στοιχεία είναι ένας ακόμα λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον της Μακεδονίας» ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στις Πρέσπες επιβεβαιώθηκε η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα που ήταν «σημαντικός στόχος» της σκοπιανής διαπραγματευτικής ομάδας.

Η αποκάλυψη του εγγράφου

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2008 τηλεγράφημα της αμερικανίδας πρεσβευτού στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, παρουσιάζει τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τη σκοπιανή ηγεσία, τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι. Το τηλεγράφημα τιτλοφορείται «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Η κ. Μιλοβάνοβιτς στην εισαγωγή του τηλεγραφήματός της αναφέρει τα «Στοιχεία της Λύσης»: «ΟΝΟΜΑ: Republic of Northern Macedonia (ή Republic of North Macedonia)

Στο έγγραφο αναφέρει:

«Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί το θέμα του ονόματος

Στοιχεία μιας Συμφωνίας

1. (C) Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ η “μακεδονική” κυβέρνηση θα αποδεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

–Όνομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

–Εύρος εφαρμογής: σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και διμερώς με κάθε χώρα που δεν θέλει να κάνει χρήση του συνταγματικού ονόματος. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητώς, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες να ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και στις διμερείς να αφήνεται η επιλογή). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε το συνταγματικό της όνομα αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κτλ.

–Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Σημαντικές επισκέψεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και οι Καγκελάριοι της Αυστρίας και της Γερμανίας θα επισκεφθούν τα Σκόπια αυτήν την εβδομάδα Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας χθες βράδυ στο Μπέροβο, ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθούν τα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg και οι Καγελάριοι της Αυστρίας, Sebastian Kurz και της Γερμανίας, Angela Merkel.  Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Ζάεφ ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα αφιχθεί στα Σκόπια το βράδυ της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επισκέψεις των Καγκελάριων της Αυστρίας και της Γερμανίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. Επίσης, ο Ζάεφ σημείωσε ότι οι τρεις αυτές επισκέψεις αποτελούν «θετική ένδειξη και αναγνώριση» για την χώρα του και στέλνουν «θετικό μήνυμα υποστήριξης» της ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ.