Κάποιες μέρες πίσω πηγαίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε σχετικά χθες όταν ερωτήθηκε στην Ιθάκη από δημοσιογράφους ότι «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου», προϊδεάζοντας ότι οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό θα γίνουν από Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή πάντως τα σενάρια σχετικά με το ποιος μπαίνει, ποιος φεύγει και ποιος μετακινείται από το κυβερνητικό σχήμα, δίνουν και παίρνουν.

Στο επίκεντρο όλων των σεναρίων βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Η έξοδός του από την κυβέρνηση  και η πρόταση να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο, καθώς οι πρώτες σχετικές συζητήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Σκουρλέτη έχουν ήδη γίνει, ενώ αναμένονται και άλλες τις επόμενες ώρες.

Ο ίδιος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο 24/7 είπε  ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση κόμματος – κυβέρνησης και να ενισχυθεί το ειδικό βάρος του κόμματος. «Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι και στον προηγούμενο ανασχηματισμό το όνομά του πάλι πρωταγωνιστούσε στα σενάρια. «Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Τον γραμματέα τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου την καθορίζει ο Πρωθυπουργός» είπε ο Σκουρλέτης.

Το τρίτο ζητούμενο του ανασχηματισμού παραμένει το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε όμορους πολιτικούς χώρους και ειδικότερα στην Κεντροαριστερά. Χωρίς να είναι σαφές αν θα ακολουθηθεί το πρότυπο της επιλογής-«επιστροφής» Κουβέλη έχουν συζητηθεί τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση. Η έκπληξη πάντως δεν αποκλείεται να έρθει από την Κεντροδεξιά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ανοίξει ρήγμα στον αντιπολιτευτικό χώρο.