Να τοποθετήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση σε απόσταση ασφαλείας από την πλήρως απαξιωμένη ρητορική του «όλα έγιναν σωστά» στην αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, η οποία διακινήθηκε από την κυβέρνηση επί μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, επιχείρησε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ, ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι τα όσα ειπώθηκαν τρεις ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, στη συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και των αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας ήταν η προσωπική τους άποψη, υπονοώντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το «κανένα λάθος» που διατυπώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Αυγούστου, δήλωσε: «Αυτή ήταν η γνώμη αυτών που ήταν επικεφαλής εκείνη τη στιγμή», καθώς και ότι είναι «ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι αποτίμησαν την κατάσταση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη για τη συνέντευξη Τύπου και το περιεχόμενό της: «Ήταν μια κίνηση που επιχειρήθηκε από τους δύο αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και τον κ. Τόσκα για να δώσουν κάποιες πρώτες απαντήσεις στα επιχειρησιακά ζητήματα και τις έρευνες για αιτίες που εκίνησαν οι πυρκαγιές. Θεώρησαν ότι έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Αυτή ήταν η γνώμη αυτών που ήταν επικεφαλής εκείνη τη στιγμή».

Αν και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν το είπε ευθέως, ευλόγως συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι εκείνοι που διατύπωσαν την άποψη του «όλα σωστά» αποπέμφθηκαν και άρα η κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη για τις εκτιμήσεις τους· η κυβέρνηση δεν τις συμμερίζεται. Ή για την ακρίβεια: η κυβέρνηση δεν τις συμμερίζεται πλέον.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο κ.Τζανακόπουλος, ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου και όχι μόνο συντόνιζε, αλλά υπερθεμάτισε για τα περί αδυναμίας εκκένωσης, με το επιχείρημα «μια πόλη 20.000 κατοίκων δεν εκκενώνεται ούτε σε πέντε ώρες, μπορεί να χρειαστεί και μία ημέρα ακόμη», τηρώντας μάλιστα εριστική στάση απέναντι στους δημοσιογράφους.

Σε ό,τι αφορά στον καταμερισμό ευθυνών, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι επιχειρησιακές ευθύνες είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη Δικαιοσύνη και πως και η Διοίκηση θα προχωρήσει στη δική της αξιολόγηση της κατάστασης και με βάση τα πραγματικά στοιχεία θα γίνει αποτίμηση. «Η έρευνα συνεχίζεται και αν υπάρξουν ευθύνες θα καταλογιστούν» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν διασταυρωμένες οι πληροφορίες όταν ο πρωθυπουργός ήταν στο Συντονιστικό»

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να ανατρέψει την εικόνα που δημιουργήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της τραγωδίας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε σχετικά με την πληροφόρηση που υπήρχε την ώρα της σύσκεψης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής:

«Ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Συντονιστικό από τις 23:30. Εκείνη την ώρα δεν ήταν διασταυρωμένες οι πληροφορίες [για νεκρούς], δεν μπορούσε να γίνει απολογισμός. Δινόταν μάχη για να διασωθούν άνθρωποι στη θάλασσα και ήταν δύσκολο να προσεγγιστούν τα σημεία της καταστροφής. Δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις με μαρτυρίες. Όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει νεκρούς θα πρέπει να είναι διασταυρωμένη η εικόνα. Όταν υπήρχε η εικόνα τότε ανακοινώθηκαν από εμένα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «σε δύσκολες συνθήκες δώσαμε τη μάχη και όσο καλύτερα μπορούσαμε κινητοποιήσαμε τον μηχανισμό» -μια εκτίμηση που απέχει παρασάγγας από το «κανένα λάθος».

«Η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι έμπρακτη»

Ακόμη κι έτσι, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λέει τη λέξη «συγγνώμη» για τα λάθη ή τις ολιγωρίες της. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δημήτρη Τζανακόπουλου, δεν χρειάζεται, αφού όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι έμπρακτη».

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και η συγγνώμη της είναι έμπρακτη, με τις πρωτοβουλίες που παίρνει για την αποκατάσταση των καταστροφών και των ζημιών και τη στήριξη των πολιτών» επισήμανε και αναφέρθηκε στα (αυτονόητα) μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους.

Ανέβασε τον αριθμό όσων έχουν λάβει το επίδομα σε 500 και σημείωσε ότι οι διαδικασίες συνεχίζονται με ταχύς ρυθμούς.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε δε, την πρόθεση της κυβέρνησης να κατεδαφίσει αυθαίρετα κτίσματα, λέγοντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατεδαφιστούν 61 ακίνητα και θα ακολουθήσουν 300 άλλα.

«Κανένα λάθος», αλλά… στην Οικονομία

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει το… «αλάθητο του Πάπα», απλά το μεταφέρει από τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών στην Οικονομία. Εκεί σίγουρα δεν έχουν γίνει λάθη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το εάν έγιναν λάθη στο α’ εξάμηνο της διακυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς -που για παράδειγμα σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στοίχισαν στη χώρα πάνω από 100 δισ. ευρώ-, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε: «Έγιναν λάθη από την ΕΚΤ που οδήγησε σε ασφυξία τη χώρα» και ότι «δεν νομίζω ότι έκανε λάθη η κυβέρνηση».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Ήδη από τον Μάιο του 2014 υπήρχε έκθεση των θεσμών που ανέφερε ότι το πρόγραμμα είναι αναντίστρεπτα εκτός πορείας και ότι δεν γίνεται να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονταν».

Έτσι, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα η χώρα οδηγήθηκε περίπου νομοτελειακά στο γ’ μνημόνιο, από το οποίο όμως σε λίγες ημέρες βγαίνει. Οπότε, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι καλύτερα να κρατήσουμε την θετική εικόνα και ας πάνε στην ευχή τα αρνητικά…