Το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε μετά την εσπευσμένη επιστροφή του Πρωθυπουργού τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είχε στόχο να δείξει ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμοπόλεμη και δίπλα στους πολίτες. Γι’ αυτό η σύσκεψη μεταδόθηκε live από το κρατικό κανάλι, γι’ αυτό έπεσαν οι προβολείς στον ευαίσθητο Πρωθυπουργό, γι’ αυτό δόθηκε έμφαση στις αποφασιστικές κινήσεις των συνεργατών του.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν στη συνέχεια δεν αναφέρονταν σε νεκρούς, παρότι, όπως αποκαλύπτεται τώρα, το Λιμενικό και η Αστυνομία είχαν κάνει σχετική ενημέρωση. Δύο τινά λοιπόν συμβαίνουν. Ή η Πυροσβεστική έκρυψε την αλήθεια από τον Πρωθυπουργό ή ο Πρωθυπουργός έκρυψε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό.

Στην πρώτη περίπτωση, η ηγεσία του Σώματος οφείλει να παραιτηθεί. Στη δεύτερη, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει γιατί παραπληροφόρησε την κοινή γνώμη. Δεν έμαθε, άραγε, από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ ότι η αλήθεια αργά ή γρήγορα –και στην εποχή μας όλο και πιο γρήγορα –βγαίνει στην επιφάνεια; Πάλι καλά που δεν έστειλε τους πολίτες να κολυμπήσουν άφοβα στο Μάτι, όπως ο σημερινός επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού είχε πει τότε να τρώμε άφοβα μαρούλια…

Η τραγωδία που ζει η χώρα δεν ενδείκνυται για αστεϊσμούς. Το γεγονός ότι χρειάστηκε μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της καταστροφικής φωτιάς για να ανακοινωθεί ο αριθμός των αγνοουμένων δείχνει έναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη σύγχυση. Οι ισχυρισμοί για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, που γρήγορα εγκαταλείπονται, δείχνουν μια κυβέρνηση που αντί να ενημερώσει προσπαθεί να παραπλανήσει. Αλλά οι πολίτες απαιτούν τώρα να μάθουν την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια.