Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν τον Δεκαπενταύγουστο φέρεται ότι είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θέλει με νέο σχήμα να σηματοδοτήσει την 21η Αυγούστου ως τομή για να χωρίσει τη διακυβέρνηση τού πριν από αυτήν της μεταμνημονιακής περιόδου. Στο φόντο πάντα της δημοσκοπικής φθοράς και της απώλειας ερεισμάτων σε ευρεία κοινωνικά στρώματα. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πορευτεί από τα μέσα Αυγούστου έως τον Μάιο του 2019 όπου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τον όρισε ως τον πιθανότερο χρόνο των εκλογών και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα έχει δύο χαρακτηριστικά: Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς που θα σηματοδοτεί συγκεκριμένες επιλογές προσώπων με σαφή τοποθέτηση στον προοδευτικό χώρο. Και την ανανέωση, καθώς στις περισσότερες επιλογές θα αποτυπώνεται η βούληση που παλιότερα είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας «να κυβερνήσει με τη γενιά του».

Η ΣΚΥΤΑΛΗ. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να δοθεί η σκυτάλη σε νέα πρόσωπα με επιστημονική συγκρότηση αλλά και διάθεση να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα προοδευτικής πολιτικής τους επόμενους μήνες και πριν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες. Παράλληλα, η υπουργοποίηση πολλών εκπροσώπων της νέας γενιάς θα τους δώσει πόντους και στην διεκδίκηση της εκλογής τους καθώς θα μπουν στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης στις περιφέρειές τους.

Με βάση αυτές τις προτεραιότητες βασικοί –στην κυβερνητική ομάδα –θα πρέπει να θεωρούνται υπουργοί όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος (επιτυχημένα θεωρούν στο Μαξίμου) της κυβερνητικής εκπροσώπησης και εικόνας αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος που μετά την επιτυχημένη θητεία του ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προσπαθεί από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ενισχύσει το αποτύπωμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Εφη Αχτσιόγλου η οποία θα κληθεί την επόμενη περίοδο να βάλει στο τραπέζι δύο από τα όπλα με τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα θα ριχτεί στην εκλογική μάχη. Τον αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μια τέτοια επιλογή ήταν επίσης ο Κωνσταντίνος Στρατής ο οποίος στον ανασχηματισμό του Μαρτίου ανέλαβε υφυπουργός στο Πολιτισμού, ενώ τώρα πληροφορίες τον θέλουν να παίρνει τη σκυτάλη από τη Λυδία Κονιόρδου. Στα πρόσωπα από τη νέα γενιά που πιθανόν να δούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα συγκαταλέγεται και ο Χρήστος Στάικος ο οποίος τον Μάρτιο παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου προκειμένου να έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι θα διεκδικήσει την εκλογή του στην εκλογική περιφέρεια της Αρκαδίας απ’ όπου κατάγεται. Πρόσωπο με απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού είναι και ο υφυπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος με ειδικό ρόλο το προηγούμενο διάστημα στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Τώρα που αυτή ολοκληρώθηκε ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του σε άλλο πόστο, ωστόσο με δεδομένο το αντικείμενό του μια τέτοια επιλογή σχετίζεται άμεσα με τυχόν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Η θετική εικόνα, σύμφωνα με το Μαξίμου, για το έργο του διδύμου Ξανθού – Πολάκη στην υγεία δεν αφήνει περιθώρια για αλλαγές.

ΤΟ (ΕΥ)ΚΛΕΙΔΙ. Δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο στην κυβέρνηση πλην του Ευκλείδη Τσακαλώτου που η μετακίνησή του να φέρνει τούμπα όλους τους σχεδιασμούς. Οχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα.

Συνομιλητές του εκτιμούν ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Τα κατάφερε εκεί που όλοι οι προκάτοχοί του απέτυχαν από το 2010 και μετά και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τη διαπραγμάτευση και την έξοδο από τα Μνημόνια με τους συγκεκριμένους όρους αλλά και τις δυνατότητες για άσκηση πολιτικών αντιστροφής της λιτότητας. Ο ίδιος κάθε άλλο παρά ενθουσιάζεται με το ενδεχόμενο προεκλογικά να κυριαρχήσει ένα κλίμα «δώσ’ τα όλα», με άκρατη παροχολογία, και τάσσεται υπέρ συγκεκριμένων και μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τον ήθελε και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών ενώ η παρουσία του εκεί απορροφά και κραδασμούς τάσεων στο κόμμα.

Στους λόγους που θα τον έκαναν να σκεφτεί να αλλάξει πόστο θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την κριτική που δέχεται κάθε φορά από τους άλλους υπουργούς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είναι στην «αντίπερα όχθη», και πιθανή μετακίνηση Τσακαλώτου θα σημάνει έλευση Παππά σε οικονομικό υπουργείο που ώς τώρα σκόνταψε πάνω στο όχι Τσακαλώτου.

Πλην του Νίκου Κοτζιά που με προσωπικό κόστος (και τις απειλές που δέχτηκε) σήκωσε στις πλάτες του τη συμφωνία των Πρεσπών, όλες οι επιλογές για τα άλλα υπουργεία είναι ανοιχτά. Από τη συμφωνημένη μετακίνηση Καμμένου σε παραγωγικό ή άλλο επιχειρησιακό υπουργείο μέχρι την αναβάθμιση Χουλιαράκη στη θέση Τσακαλώτου.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε ανοικτή γραμμή με την Κουμουνδούρου

Στο πρόσωπο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου βλέπουν πολλοί το «άνοιγμα» στο οποίο θέλει να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ξενογιαννακοπούλου είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου και θα είναι ομιλήτρια –μαζί με τον Αντώνη Ρουπακιώτη –σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που οργανώνει η υπό διαμόρφωση υπερ-τάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την προσπάθεια στελεχών της Πλατφόρμας 2010 (Δούρου – Παπαδημούλης, Ζαχαριάδης, Μπαλάφας), της Ενωτικής τάσης (προεδρικοί) και των πασοκογενών (Κοτσακάς) για την «προοδευτική επανεκκίνηση του κόμματος και το άνοιγμά του στην κοινωνία» όπως οι ίδιοι ορίζουν το εγχείρημά τους. Η εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν Ξενογιαννακοπούλου και Ρουπακιώτης θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, και όχι τυχαία το θέμα της είναι ο «Προγραμματικός διάλογος για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία».