Είναι νομίζω αφελής όποιος πιστεύει στην αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση θα κόψει συντάξεις και θα πάει σε εκλογές. Βαθιά αφελής –έχει προειδοποιήσει σχετικά κι ο Καμμένος!

Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Εφόσον δεν μπορεί να αποφύγει τις εκλογές, δύο επιλογές έχει.

– Είτε θα πάει σε εκλογές πριν κοπούν οι συντάξεις.

– Είτε δεν θα κόψει τις συντάξεις.

Μη με ρωτήσετε πώς θα συμβεί το δεύτερο.

Είτε θα τους χαριστούν οι δανειστές επειδή τους θέλουν μετεκλογικά στο παιχνίδι.

Είτε θα το κάνουν μόνοι τους.

Και μη με ρωτήσετε πάλι πώς θα συμβεί το δεύτερο. Θυμίζω πως τέτοιες μέρες, πριν από τρία χρόνια, κουβέντιαζαν να καταλάβουν το Νομισματοκοπείο. Στις συντάξεις θα κολλήσουν;

Είναι νομίζω εξίσου αφελής στην κυβέρνηση όποιος πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα τους χαριστεί στο Σκοπιανό.

Τους αρέσει – δεν τους αρέσει, θα πάνε στις εκλογές με τα μεγάφωνα να παίζουν «Μακεδονία ξακουστή». Τα ευκόλως εννοούμενα εγκωμιαστικά που θα συνοδεύουν το εμβατήριο παραλείπονται!

Δεν ξέρω αν θα τους την πέφτουν καθημερινά λίγοι ή πολλοί, ακροδεξιοί ή πατριώτες, Μακεδονολάτρες ή Μακεδονομάχοι, «Θύρα 4» ή «Θύρα 7», αλλά πρόβλημά τους.

Ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η Φώφη, ούτε ο Κουτσούμπας, ούτε κανείς άλλος έχουν καμία δουλειά να ανακατευτούν, όπως δεν ανακατεύτηκαν κι έως τώρα.

Μόνη της τα έκανε η κυβέρνηση, μόνη της θα τα λουστεί. Τα «μπράβο» και τα «γιούχα» είναι πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Και γι’ αυτό άλλωστε οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις στην αντιπολίτευση «να πάρει θέση» ή «να καταδικάσει» όσους διαφωνούν με την κυβέρνηση θα ήταν απλώς αστείες, αν δεν ήταν αφόρητα κουτοπόνηρες. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία, ούτε η χώρα, επειδή κινδυνεύει η κυβέρνηση.

Κακά τα ψέματα, η ίδια η πολιτική είναι ένα διαρκές παιχνίδι ανάμεσα σε επιλογές και συνέπειες. Κι εξ όσων γνωρίζω καμία αντιπολίτευση δεν επιστρατεύτηκε ποτέ να προστατεύσει τη συμπολίτευση από τις συνέπειες των επιλογών της.

Διότι τελικά όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες καταγράφουν το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα: η συμπολίτευση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειές της.

Ο κόσμος δεν την απορρίπτει ειδικά για την οικονομία ή το Σκοπιανό ή τον Καμμένο ή τις πλημμύρες ή τον Πολάκη ή τον Ρουβίκωνα ή τις συντάξεις.

Την απορρίπτει για όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως επειδή δεν τη γουστάρει πια. Βαρέθηκε το παπατζιλίκι να βάφεις μαύρη τη γάμπα για να μη φαίνεται η κάλτσα.

Κι γι’ αυτό είναι αφελής όποιος νομίζει ότι μπορεί η κυβέρνηση να αποφύγει τις εκλογές.