«H Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και επενδύσεις προκειμένου να επανέλθει στην ομαλότητα», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, που πρόσφατα ανέλαβε εντεταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV). Ο διάδοχος του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ κινείται με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρότι, όπως τονίζει, η DGV «δεν ασχολείται με την «υψηλή πολιτική»», έχει βοηθήσει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. «Οταν οι Γερμανοί και οι Ελληνες συνεργάζονται στην πράξη, τότε οι προκαταλήψεις υποχωρούν», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Είναι αυτονόητο λοιπόν, πως οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να βοηθηθούν» επισημαίνει σε σχέση με την προσφυγική κρίση, με το δίκτυο της DGV να συμβάλλει στη φροντίδα των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Λέγεται πως η Αθήνα είναι το «Βερολίνο του Νότου». Πιστεύετε πως υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες;
Πράγματι, πρόκειται για δύο ζωντανές μητροπόλεις. Το δημιουργικό δυναμικό, που βρίσκει κανείς και στις δύο πόλεις, με εντυπωσιάζει και μέσα από αυτό μπορούν να δημιουργηθούν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις για την οικονομική ανάπτυξη –ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τη δημιουργική οικονομία και τη σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων. Επίσης, ο πολιτισμός και η τέχνη επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κι αυτή η αίσθηση είναι παρούσα τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα και μάλιστα σε κάθε γωνιά τους. Συνεπώς, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και στον τομέα του πολιτισμού. Η Documenta στην Αθήνα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.

Πολλοί ελληνικοί δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Στον απόηχο της συνάντησης εργασίας για το Mεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, πιστεύετε ότι η Ευρώπη κάνει αρκετά σ’ αυτόν τον τομέα;
Η φροντίδα των προσφύγων είναι ευρωπαϊκή πρόκληση. Στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται στενά και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Μέσω του δικτύου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης καταφέραμε να παραδώσουμε ασθενοφόρα σε δήμους και, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, να βελτιώσουμε τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές. Η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί τη μείζονα πρόκληση για την ΕΕ. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να βοηθηθούν. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να στηρίξει με οικονομικούς πόρους απευθείας τους δήμους σε ό,τι αφορά τη φροντίδα και την ένταξη των προσφύγων.

Σας ανησυχεί η άνοδος του AfD και άλλων λαϊκιστικών ακροδεξιών κινημάτων;
Εμείς οφείλουμε να παρατηρούμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και να συνεχίζουμε στον δρόμο που θεωρούμε σωστό. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να ανεχθούμε την ενίσχυση των δυνάμεων που εχθρεύονται την Ευρώπη.
Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται;

Γνωρίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις έπληξαν συχνά πολύ σκληρά τον κόσμο. Αυτά που τώρα χρειάζεται η χώρα είναι η σταθερότητα και οι επενδύσεις, προκειμένου μέσα στα επόμενα χρόνια να επανέλθει η ομαλότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και το αποδεικνύουν όλοι οι σχετικοί δείκτες. Το έργο που έχουμε επιτελέσει στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και τα επιτεύγματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την πορεία μας. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει ακόμα πολλές δυνατότητες να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.