Το Πόρτο Γερμενό είναι παραθεριστικός οικισμός της Δυτικής Αττικής και βρίσκεται μια ανάσα από την πολύβουη Αθήνα. Χωμένο στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου, «κρύβεται» στους πρόποδες του Κιθαιρώνα και δικαιολογημένα υπερηφανεύεται για την ιστορία και τα καταγάλανα νερά του. Η διαδρομή για να φτάσεις είναι απολαυστική, ιδιαίτερα το τελευταίο κομμάτι μετά τα Βίλια όπου ο δρόμος περνάει μέσα από το δάσος και έχει θέα στον κόλπο του Πόρτο Γερμενού.

Η περιοχή ξεχωρίζει για τις παραλίες της. Ουσιαστικά είναι πέντε στη σειρά και γίνονται κάθε χρόνο προορισμός εκατοντάδων επισκεπτών. Η πιο πολυσύχναστη είναι αυτή που αποκαλείται για ευνόητους λόγους «μεσαία παραλία», βοτσαλωτή και με άφθονη σκιά από τα αρμυρίκια. Από εκεί έχει εύκολη πρόσβαση και η παραλία Προσήλι, με πεντακάθαρα νερά, ιδανικά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Επίσης στην περιοχή θα βρείτε καλούς μεζέδες, φρέσκο ψάρι, καλό κρασί και ούζο.

Εκεί ήταν χτισμένα τα αρχαία Αιγόσθενα, πόλη της Μεγαρίδος –το κάστρο της χτίστηκε μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκονται τα Αιγόσθενα κυριαρχεί η ακρόπολη, η οποία οχυρώθηκε με πετρόχτιστο τείχος, ενισχυμένο με πύργους. Διατηρούνται δεκαέξι από τους πύργους, με πιο επιβλητικό εκείνον που βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της ακρόπολης, ύψους περίπου είκοσι μέτρων. Τα Αιγόσθενα πήραν το όνομά τους από τις λέξεις «αίγες» (πελασγική ρίζα «αιγ»), δηλαδή μεγάλα κύματα, και «σθένος». Αποτελούσαν την «κώμη των Μεγάρων» και ήταν χτισμένα στις ρίζες του Κιθαιρώνα, στο σημερινό Πόρτο Γερμενό. Αυτή η στρατηγική θέση τους ήταν και ο λόγος που τα διεκδικούσαν Αθηναίοι, Βοιωτείς και Μεγαρείς. Στην επιστροφή σας μπορείτε να κάνετε μια στάση για καφεδάκι στην κεντρική πλατεία στα Βίλια. Το Πόρτο Γερμενό απέχει περίπου 64 χιλιόμετρα από την Αθήνα.