Θα μπορούσα να την πω και θερινή σύναξη οικονομολόγων. Γιατί και αυτό ήταν και έγινε χθες στο Πόλις Καφέ της Σταδίου. Με αφορμή το βιβλίο «Η πολιτική οικονομία του Ησιόδου» που συνέγραψε ο καθηγητής Θεόδωρος Λιανός σημειώθηκαν ενδιαφέρουσες παρουσίες. Τα φλας ήταν πάντως πάνω στον πρώην υπουργό και καθηγητή Γιώργο Αλογοσκούφη που ήταν ένας εκ των ομιλητών. Ο έτερος ήταν και αυτός καθηγητής και πρώην υπουργός, ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Τα φλας και τα βλέμματα όλων –λέω όμως –ήταν πάνω στον Αλογοσκούφη. Λόγω και του πρόσφατου αυτοκριτικού άρθρου του στα «ΝΕΑ» αλλά και του ενδεχόμενου να αναφερθεί χθες πιο διεξοδικά στην καραμανλική διακυβέρνηση. Συμπεριλάβετε στα βλέμματα πάνω του όχι μόνον αυτά των δεκάδων οικονομολόγων –η παρουσίαση εξάλλου οργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος –αλλά και των Γιώργου Κουμουτσάκου, Νότη Μηταράκη και Θόδωρου Φορτσάκη που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Προσθέστε εδώ και τη low profile παρουσία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκου Κουτεντάκη. Οχι, άλλος συριζαίος δεν ήταν στη σύναξη.

Στο ζουμί τώρα. Πέραν των αναφορών στον Ησίοδο, οι αιχμές ή οι αναφορές στο σήμερα και το χθες της οικονομίας δεν έλειψαν. Εστω και με τη βοήθεια του κοινού ή να το πω απλά: των ερωτήσεων που τσίγκλισαν τους δύο πρώην υπουργούς που πάντως ήταν φειδωλοί σε ανοίγματα…

…για τα λάθη του παρελθόντος

Για τον Αλογοσκούφη να πω ότι επέμεινε πως η αύξηση της ζήτησης είναι το κυρίαρχο ζητούμενο της ανασυγκρότησης μιας οικονομίας. Σε ερώτηση για τον Ανδρέα Γεωργίου και την πρόσφατη αναφορά Τσίπρα στον γερμανικό Τύπο, ο πρώην υπουργός είπε πως δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ –τον Γεωργίου –και πως το 2009 δεν ήταν ο ίδιος υπουργός. Επίσης ο Αλογοσκούφης υπερασπίστηκε την απογραφή του 2004 και μάλιστα είπε πως την επικύρωσε η Eurostat. Είπε ακόμη πως μπήκαμε απροετοίμαστοι στο ευρώ και ευχήθηκε στην επόμενη αλλαγή της κυβέρνησης να είμαστε πιο έτοιμοι. Τις αιτίες που φθάσαμε ώς εδώ, αντιλαμβάνομαι ότι ακόμη τις ψάχνει. «Τα λάθη του παρελθόντος ήταν πολλά. Χρειάζεται να περάσει χρόνος. Τις αιτίες να τις δούμε πιο μετά, πιο νηφάλιοι…» αρκέστηκε να πει. Ολα αυτά απαντώντας σε ερωτήσεις, αφού στην κύρια ομιλία του περιορίστηκε στον Ησίοδο. Να προσθέσω για τον χειμαρρώδη Χριστοδουλάκη πως περιέγραψε ως άλγος τη δίωξη Γεωργίου γιατί εγκλωβίζει σε δικαστικές αίθουσες μια επιστημονική μεθοδολογία. Εννοώντας τη στατιστική.

Φιλιά από τις Πρέσπες

Σας έχω όμως και κάνα – δυο παραλειπόμενα από Πρέσπες και τη συμφωνία. Ισως να μην το προσέξατε, αλλά στη λιμνοθάλασσα, την Κυριακή, έπεσαν πολλά… φιλιά. Και εξηγούμαι. Πρώτα τα… έξι διαδοχικά που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ. Οι Σκοπιανοί ακολουθούν το σλαβικό έθιμο με κάποιες παραλλαγές και όταν θέλουν να εκφράσουν τη χαρά τους φιλούν τον συνομιλητή τους τρεις φορές. Το ίδιο έκαναν οι Σοβιετικοί και έμειναν στην ιστορία τα φιλιά του Λεονίντ Μπρέζνιεφ με τον Ανατολικογερμανό Ερικ Χόνεκερ, στο… στόμα, που τότε ονομάστηκε το… «αδελφικό φιλί του σοσιαλισμού».

Ο Κοτζιάς λοιπόν πήρε φόρα την Κυριακή στις Πρέσπες. Φίλησε τρεις φορές (στο μάγουλο) τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ξαναφίλησε άλλες τρεις φορές τον Ντιμιτρόφ, όταν υπέγραψε τη συμφωνία, δύο φορές τον μεσολαβητή Νίμιτς (και έδειξε με τα δάκτυλά του το δύο γελώντας) και τρεις φορές πάνω στον ενθουσιασμό του τον… Αλέξη Τσίπρα (που δεν τη γλίτωσε).

Εκείνο που παρατήρησα και που δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες είναι ότι δεν πρόσεξα πουθενά στο κάδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Ενώ ήταν εκεί σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης), απουσίαζε ο Κουίκ, ο οποίος δεν συμφωνεί με τη συμφωνία. Και έτσι υπάρχει το εξής παράξενο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν συμφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών για την εξωτερική πολιτική της χώρας, πράγμα το οποίο απλώς το υπενθυμίζω αν και δεν βλέπω να ιδρώνει και κάνα αφτί.

Ο ινδός φίλος

Στα εθνικά βρήκαμε σύμμαχο την Ινδία και μάλιστα σε σκληρή γραμμή. Ο Ram Nath Kovind, πρόεδρος της Ινδίας, είδε κόσμο ερχόμενος Αθήνα, αλλά στέκομαι στην εκδήλωση στην οποία παρέστη στο Ζάππειο και που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ χθες. Εδώ, λοιπόν, ο ινδός φίλος έκανε μια έμμεση ή άμεση αναφορά στο Μακεδονικό λέγοντας πως ο πιο διάσημος Ελληνας (προσέξτε: Ελληνας) που ήλθε στην Ινδία ήταν φυσικά ο Μέγας Αλέξανδρος. Στο κοινό τώρα ήταν ο Κουβέλης, η Γιαννάκου, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Τσιόδρας, ο Θεοχαρόπουλος και πολλοί πρέσβευτές και διπλωμάτες. Είδα, μάλιστα, το μειδίαμα διαφόρων αλλά δεν θέλω να τους εκθέσω. Ο Θεοχαρόπουλος δε κάθισε μακριά από τον Κουβέλη αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Κακά μαντάτα

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε χθες εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και είχε έναν διάλογο με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία που έβγαλε και είδηση. Ο δεύτερος είπε ειδικότερα πως σήμερα είναι αδύνατο να υπάρξει ονομαστική απομείωση του χρέους και πως υπάρχουν πραγματικοί παράγοντες που παρεμποδίζουν μια τέτοια εξέλιξη.

Οταν άναψαν τα αίματα

«Αχ, τι να τους κάνω; Είναι πολύ ζωηροί σήμερα» αναφώνησε με τη γνωστή αβρότητα η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν άναψαν τα αίματα κατά τη διάρκεια ακρόασης της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Ο λόγος που επικράτησε ένταση ήταν οι καταγγελίες της Μαρίας Παπασπύρου ότι δέχεται απειλές προκειμένου να σταματήσει η έρευνα για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. ΝΔ και ΔΗΣΥ κατήγγειλαν ότι η Παπασπύρου επανειλημμένα σε συνεντεύξεις της είχε δηλώσει πως έρχονται διώξεις τόσο για το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και για την υπόθεση Novartis. Δίκιο έχουν. «Μην κάνετε μπούλινγκ στην επιθεωρήτρια» είπε η Τασία απευθυνόμενη σε Βενιζέλο και Γεωργαντά, που καταλόγιζαν «κατάχρηση εξουσίας» στην Παπασπύρου.