Ισως για τον Αλέξη Τσίπρα να αποτελεί χρυσή ευκαιρία. Να επισκεφθεί τη Μόσχα τις ημέρες που θα διεξάγεται το Μουντιάλ, προσκεκλημένος μάλιστα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η πρόσκληση βεβαίως ήταν τηλεφωνική σε ανταπόδοση στήριξης του Τσίπρα προς τον Πούτιν, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Σημασία έχει ότι πρώτον τα διπλωματικά γραφεία της Ρωσίας και της Ελλάδας ετοιμάζουν αυτή την επίσκεψη, πλην όμως τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί. Ούτε ακριβής ημερομηνία επίσκεψης, ούτε βεβαίως ποιον αγώνα θα παρακολουθήσει ο Τσίπρας, ο οποίος να σημειώσω ότι παλαιότερα στα Μουντιάλ υποστήριζε την Αργεντινή (του Μέσι), αλλά τώρα με τον νέο σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας άλλαξε ομάδα και στηρίζει Ισπανία…

Το εμπάργκο

Την επίσκεψη Τσίπρα πρόκειται να προετοιμάσει ο Νίκος Κοτζιάς, που αξιοποιεί μια παλαιότερη πρόσκληση του Σεργκέι Λαβρόφ και αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα. Και τούτο γιατί οι τηλεφωνικές προσκλήσεις ίσως δεν αρκούν για μια επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού χώρας – μέλους της ΕΕ, που η εθνική ομάδα της δεν παίζει στο Μουντιάλ και μάλιστα, την ώρα που ισχύει το εμπάργκο που επέβαλαν οι Αμερικανοί, αλλά και οι Ευρωπαίοι στη Μόσχα.

Στον τελικό

Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας, όταν του τηλεφώνησε ο πρόεδρος Πούτιν, είπε ότι η επίσκεψή του στη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν δηλαδή αρχίζει το Μουντιάλ με τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας στραμμένα στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη και σ’ αυτούς που το παρακολουθούν…

Ελα όμως που ο Τσίπρας σε 15 ημέρες έχει μπροστά του μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, με το Σκοπιανό σε εξέλιξη, με το Αλβανικό ανοικτό και με την γκρίνια της ΚΟ –για τα μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο –όλο να αυξάνεται. Συνεπώς την έναρξη του Μουντιάλ μάλλον τη χάνει. Και τότε τι απομένει; Μα, ο τελικός! Τον τελικό ποντάρει ο Πρωθυπουργός να παρακολουθήσει (εάν βεβαίως ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες των διπλωματών και του Νίκου Κοτζιά) με την ευχή ότι θα είναι στον τελικό η Ισπανία. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η Ισπανία, τότε ας είναι η Αργεντινή (του Μέσι).

Εξαφανισμένοι βουλευτές

Αρκετά υποτονικό και πολύ χαλαρό ήταν το κλίμα στο Κοινοβούλιο με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου – σκούπα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Ειδικότερα, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ήταν εξαφανισμένοι από τους διαδρόμους της Βουλής. Στα έδρανα της Γερουσίας βρίσκονταν ελάχιστοι βουλευτές. Χαρακτηριστικό της χαλαρότητας ήταν το γεγονός ότι μόλις δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφηκαν στον κατάλογο των ομιλητών για το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να υπερασπιστούν το μεσοπρόθεσμο. «Οι υπόλοιποι βουλευτές σας φαίνεται πως δεν πείστηκαν ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σχολιάζοντας το γεγονός της «εξαφάνισής τους». Στο καφενείο της Βουλής βρίσκονταν μόλις τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Μεγαλοοικονόμου, ο Μεϊκόπουλος και ο Μιχελογιαννάκης. Στην αίθουσα της Γερουσίας η εικόνα ήταν λίγο καλύτερη αλλά και αυτή άδειασε αμέσως μετά την ομιλία Τσακαλώτου.

ΚΚΕ κατά ΧΑ

Το μέτωπο ΚΚΕ κατά της Χρυσής Αυγής καλά κρατεί. Τώρα ο Περισσός – και σωστά – καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πρόσκληση και την παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά σε εκδήλωση του Πολεμικού Ναυτικού χθες στο θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ». Μάλιστα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε και στον κυβερνήτη του «Αβέρωφ» ότι είναι απαράδεκτο όλο αυτό και αποχώρησε από την εκδήλωση.

Η πρωτοβουλία των 114

Ανθρωπός μου πήγε χθες στο ΤΕΕ όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία των 114. Αν πάει ο νους σας στο ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος και το ιστορικό κίνημα, καλώς πάει αφού οι συμμετέχοντες θέλουν να παραπέμπει σε αυτό λόγω και ελλείμματος Δημοκρατίας σήμερα, όπως τονίζουν. Εδώ ήταν πασίγνωστα πρόσωπα της Αριστεράς που υπογράφουν το κείμενο, όπως ο Λαφαζάνης, η Βαλαβάνη, ο Λαπαβίτσας που ήλθε από Λονδίνο για τη συνέντευξη Τύπου, ο Αλαβάνος, η σκηνοθέτις Μάνια Παπαδημητρίου. Στο κοινό η πηγή μου εντόπισε όμως και τους Δημήτρη Στρατούλη, Δέσποινα Σπανού, Κώστα Ησυχο αλλά και αρκετούς πρώην βουλευτές της πρώτη φορά Αριστεράς, που φύγανε όμως το καλοκαίρι του 2015. Ο Γλέζος, που συνυπογράφει τα δέκα σημεία των 114, ήταν εκτός Αθηνών ενώ συντάσσονται και αρκετές οργανώσεις, από το Κόμμα Πειρατών μέχρι τη Χριστιανική Δημοκρατία. Ναι, καλά καταλάβατε, για αντιμνημονιακό μέτωπο το πάνε οι σύντροφοι, ενώ το βλέπουν ζεστά και για εκλογική κοινή κάθοδο.