Φιλικά παιχνίδια θα δίνουν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός. Γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους. Το σχέδιο Βασιλειάδη (φωτογραφία) για πρωτάθλημα 20 ομάδων είναι λίγο-πολύ γνωστό. Σε δύο ομίλους των 10, ώστε ύστερα από 18 αγωνιστικές να προκύψουν οι δύο πεντάδες. Οι πέντε πρώτοι κάθε ομίλου θα συμμετέχουν σε ένα καινούργιο γκρουπ δέκα ομάδων. Υστερα από δύο γύρους, η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Οι ομάδες από τη 2η μέχρι και την 5η θέση θα πάρουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Σούπερ Λίγκα 2. Αντίστοιχα, στο δεύτερο γκρουπ από τις πέντε τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου, οι δύο πρώτοι θα κερδίσουν τη συμμετοχή τους στη Σούπερ Λίγκα 1 των 10 ομάδων της περιόδου 2019-20. Οι τρεις ή τέσσερις τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Φούτμπολ Λιγκ.

Αναπληρωματικούς

Λεπτομέρεια: Μετά το τέλος της πρώτης (ας την πούμε) φάσης, οι βαθμοί δεν μεταφέρονται. Ολες οι ομάδες της πρώτης και της δεύτερης πεντάδας θα ξεκινήσουν στα καινούργια γκρουπ από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι αποκλειστικός στόχος είναι η πρώτη πεντάδα. Και μόνο. Είτε πρώτος τερματίσεις, είτε πέμπτος, δεν υπάρχει διαφορά. Οπως αντίστοιχα δεν έχει καμία διαφορά αν τερματίσεις έκτος ή δέκατος. Αυτό σημαίνει ότι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός μέχρι και τον Δεκέμβριο, που θα ολοκληρωθούν οι αγώνες της πρώτης φάσης, θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν στις εγχώριες υποχρεώσεις τους την αναπληρωματική τους ομάδα. Και τους βασικούς αντίστοιχα στην Ευρώπη. Ενδεχόμενες απώλειες, ουδεμία συνέπεια θα έχουν, αφού η θέση τους στην πρώτη πεντάδα θα είναι εξασφαλισμένη. Ακόμα και στα ντέρμπι, η νίκη και η ήττα θα έχουν να κάνουν με το γόητρο και μόνο. Δυνατότητα να ξεκουράζουν ποδοσφαιριστές θα έχουν και οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι, Ατρόμητος και Αστέρας.

Βολές

Κι από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ. Αυτονόητο, ότι το παιχνίδι απόψε στο ΣΕΦ είναι το πλέον καθοριστικό της σειράς. Οποιος κερδίσει, γίνεται το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Αν κάνει το 2-0 ο Ολυμπιακός, αγκαλιάζει τον τίτλο. Αν ισοφαρίσει 1-1 ο Παναθηναϊκός, ξαναπαίρνει το πλεονέκτημα και είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο. Οι μπουκ έχουν τον Ολυμπιακό για νίκη στο 1,60-1,66 και τον Παναθηναϊκό στο 2,45-2,50. Προφανώς δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην έδρα. Πρόκειται όμως για παιχνίδι – βουλωμένο γράμμα. Η εικόνα του πρώτου ματς, που έκανε το μπρέικ ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, αντί να σε βοηθάει σε μπερδεύει. Ο τόσο πολύ κακός Παναθηναϊκός αν ήταν εύστοχος στις βολές θα είχε κερδίσει. Και οι δύο έχουν σοβαρούς λόγους να αισιοδοξούν. Ο Ολυμπιακός που έκανε το διπλό με μέτρια απόδοση ευελπιστεί ότι θα είναι πολύ καλύτερος στο ΣΕΦ και κατά συνέπεια να ξανακερδίσει. Ο Παναθηναϊκός ότι δεν είναι δυνατόν να ξανακάνει τόσο κακή εμφάνιση.

Και οι δύο έχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε σχέση με το πρώτο ματς. Και κατά συνέπεια βάσιμους λόγους να αισιοδοξούν. Ο Ολυμπιακός κέρδισε, με τον Σπανούλη (φωτογραφία) να έχει ένα στα δέκα δίποντα και δύο ασίστ. Τόσο κακό παιχνίδι, ο αρχηγός δύσκολα να ξανακάνει. Με τους Ερυθρόλευκους να περιμένουν επίσης την ανάκαμψη του Μάντζαρη. Στον Παναθηναϊκό αντίστοιχα δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί το 0/7 του Καλάθη στα τρίποντα. Κι αν στον Ολυμπιακό περιμένουν τον Πρίντεζη, οι Πράσινοι έχουν την ίδια προσμονή για Γκιστ, Λοτζέσκι και Ρίβερς. Συμπέρασμα: Οπως αποδείχθηκε και στα νοκάουτ για την πρόκριση στο πρόσφατο Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου, οι έδρες είναι κάθε άλλο παρά ανίκητες. Οι ομάδες σ’ αυτό το επίπεδο έχουν εμπειρία. Αθλητές κλάσης και προσωπικότητας κάνουν το παιχνίδι τους απερίσπαστοι. Οσο καυτή κι αν είναι η εξέδρα, αν ο φιλοξενούμενος πιάσει καλύτερη απόδοση θα κερδίσει.