Ως 24ωρο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αναμένουν τη σημερινή ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς εκτιμούν ότι τόσο με τις επαφές των τελευταίων ημερών όσο και με την ολοκλήρωση του κύκλου των συλλαλητηρίων παραμερίστηκαν τα τελευταία εμπόδια και θα βγει λευκός καπνός. Προσπερνώντας αμφότεροι τις κινητοποιήσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν το τέλος της διμερούς διαφοράς, καταλήγοντας σε μια συμφωνία σταδιακής εφαρμογής με διεθνείς δεσμεύσεις που θα αποκλείουν πισωγυρίσματα.

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή σκηνικού φαίνεται ότι έχουν παίξει τόσο οι πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών προς την απέναντι πλευρά όσο και τα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι τις συνόδους κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ. Οι ανακοινώσεις από την ΠΓΔΜ πρέπει να δοθούν άμεσα με δεδομένο ότι ο Ζόραν Ζάεφ πρέπει να προλάβει να εξασφαλίσει πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων και έναρξης συνομιλιών. Τη Δευτέρα και την Τρίτη τα τηλέφωνα μεταξύ των επιτελείων των δύο ηγετών πήραν φωτιά και πηγές με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν ότι είμαστε όντως πολύ κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, πέραν της αισιοδοξίας για τα οφέλη από τη λύση σε ένα εθνικό ζήτημα που επί δεκαετίες παραμένει «ανοιχτή πληγή» για τη χώρα, επικρατεί και προβληματισμός για το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει στην κυβέρνηση ο συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ, γι’ αυτό και ανέμεναν με ενδιαφέρον να διαπιστώσουν τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. Ωστόσο κυρίαρχη εκτίμηση είναι η άποψη ότι όση πολιτική ζημιά είναι να πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ την έπαθε και πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς τη λύση, Ζάεφ θέλοντος.

Πολεμικό σκηνικό. Την ίδια ώρα νέο πολεμικό κύκλο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοίξει η πορεία της διαπραγμάτευσης Αθήνας – Σκοπίων με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πλέον ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν τη νομιμοποίηση να δεσμεύσουν τη χώρα σε μια συμφωνία που θα βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για να κρατηθεί στην εξουσία λίγους μήνες ακόμα εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις κατηγορώντας ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που διακρίνεται από μεγάλή εθνική ευαισθησία για το θέμα. «Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Η εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή» τόνισε σε επίσημη ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται ότι στο εσωτερικό έχει «εργαλειοποιήσει» τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ προς επίτευξη ενός διπλού στόχου. Από τη μια να έρθει πιο κοντά με το Κίνημα Αλλαγής σε μια περίοδο που θέλει τη σύγκλιση με τους Σοσιαλιστές και από την άλλή να πιέσει τη ΝΔ. Γνωρίζοντας ότι στο εσωτερικό του γαλάζιου στρατοπέδου υπάρχουν συμπαγείς δυνάμεις που όχι μόνο βλέπουν με προβληματισμό τη σύνθετη ονομασία αλλά πιθανόν και να δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια, καλούν συνεχώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για μια συμφωνία που είναι στη γραμμή του Βουκουρεστίου το 2008, δηλαδή στη γραμμή Καραμανλή. Υπενθυμίζουν ότι 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία» και με τη συμφωνία μπορεί αυτό να αλλάξει.

Η κόντρα επεκτείνεται και στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει υποχωρήσει στα δύο θέματα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει τα βέλη σημειώνοντας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Αποδέχτηκαν το 1977 σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ να ονομάζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως «Μακεδονική». Από τότε αυτή τέθηκε στον πίνακα επίσημων γλωσσών του ΟΗΕ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Αντί να κάνουν αυτοκριτική βρίζουν. Δεν τους φταίει η «αβλεψία» τους αλλά η αποκάλυψή της».

Ο Θεοδωράκης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως και πάλι στάθηκε θετικός στο ενδεχόμενο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, σε νέα παρέμβασή του (Alpha 9,89) υποστήριξε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία συμφωνία με τα Σκόπια… Πρέπει εμείς εδώ στην Ελλάδα να αναρωτηθούμε αν με τη στάση μας δίνουμε τα Σκόπια «πακέτο» στους Τούρκους, γιατί στην πολιτική δεν υπάρχει κενό».