Κινητικότητα, δείπνα, τραπέζια, συναντήσεις, απουσίες. Παράπονο πολιτικά δεν έχουμε από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Για παράδειγμα, και ξεκινώντας από τα κυβερνητικά, το άγχος να κλείσει η αξιολόγηση με την προώθηση των τελευταίων, αλλά αρκετών, προαπαιτουμένων, παράλληλα με τα «γκάζια» του Πρωθυπουργού, έφερε σχεδόν όλους τους υπουργούς στην Αθήνα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Ενας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος Σταθάκης που τον εντόπισαν πράκτορές μου στο κέντρο της Αθήνας να περπατά, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη συνοδεία αστυνομικών.
Εκκρεμότητες
Η δε πολιτική αντιπαράθεση δεν μαλάκωσε καθόλου. Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σκάι την Κυριακή, ας πούμε, άναψε τα αίματα. Βεβαίως όπως στη θεωρία του χάους έτσι και στην πολιτική, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει η αντίδραση. Για παράδειγμα το ρητορικό ερώτημα του πρόεδρου της ΝΔ «ξέρετε πόσες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθονται πάνω στο γραφείο υπουργού και δεν υπογράφονται, γιατί ο υπουργός δεν θέλει να κινηθεί με ταχύτητα;», πυροδότησε την αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου. Ο αναπληρωτής υπουργός λοιπόν απάντησε πως την Παρασκευή 25/5 μόνο ένας φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης ήταν σε εκκρεμότητα, και αυτός της τελευταίας εβδομάδας και γενικά πως τα θέματα τρέχουν.
Ηχηρή παραίτηση
Είχαμε και μία παραίτηση όμως. Ο πρόεδρος της Ενωσης των τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών Κωνσταντίνος Πυλαρινός παραιτήθηκε και μάλιστα με πολιτική δήλωση. Ο ίδιος την περιέγραψε ως μήνυμα οργής ενός έλληνα πολίτη. Αιτία; Η διαφωνία του για το Ονοματολογικό των Σκοπίων. «Αρνούμαι να παρακολουθώ από τη θέση του προέδρου της Ενωσης τη διαδικασία εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας σε σφετεριστές και πλαστογράφους της Ιστορίας» είπε μεταξύ άλλων. Κι επειδή αναφέρθηκα στο Σκοπιανό, να πω ότι ετοιμάζονται πυρετωδώς νέα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Ημερομηνία: η 6η Ιουνίου. Για να δούμε.
Με απουσίες
Σε άλλο μήκος κύματος, απουσίες είχε, μαθαίνω, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής την Πέμπτη. Πλην του Γιώργου Καμίνη, κανείς εκ του Πολιτικού Συμβουλίου δεν παρέστη. Και, ΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι global και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δουλειές στις Βρυξέλλες, όμως τι συνέβη με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Θανάση Θεοχαρόπουλο; Επισήμως, ο Σταύρος απουσίαζε γιατί η κουβέντα ήταν οργανωτικής φύσεως, ενώ ο Θεοχαρόπουλος επειδή η σύγκληση του οργάνου δεν προηγήθηκε του αιτήματος για εκλογές –εντός της αίθουσας οι διαμαρτυρόμενοι προέρχονταν (όχι αποκλειστικά) εκ της ΔΗΜΑΡ. «Εχουμε μάθει να προχωράμε συνθετικά» τους είπε η Φώφη που είναι θεσμική και δηλώνει πάντοτε παρούσα. «Με ενιαία γραμμή» όμως και, για να μην ξεχνιόμαστε, ο αρχηγός μπορεί να λαμβάνει και πρωτοβουλίες. Πέραν αυτών, τα στελέχη αποφάσισαν και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή. Κάτι μου λέει όμως πως πριν από αυτήν θα προηγηθεί μία ακόμα –είτε Πολιτικό Συμβούλιο είτε Εκτελεστική Γραμματεία.
Μνήμη
Το Σάββατο είχαμε το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μητρόπολη Χανίων με πολλές πολιτικές παρουσίες. Την προηγούμενη βέβαια μέρα, στην ταβέρνα Νεώρια στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων που φημίζεται για το ψάρι της, οργανώθηκε δείπνο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα, Ντόρα Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη ήταν εκεί προφανώς. Ο άνθρωπός μου όμως είδε και τον Νίκο Δένδια, τον Μανώλη και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Ιάσονα Φωτήλα και τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Μπρα ντε φερ Βορρά – Νότου

Μέρα ραστώνης χθες για πολλούς κλάδους, αλλά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ένα μπρα ντε φερ βρισκόταν σε εξέλιξη, μου μετέφεραν. Θυμάστε που είχε σημειωθεί ελληνοϊταλική σύμπραξη, ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αγοράσει πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Νίκου Ανδρουλάκη και της ιταλίδας Ελιζαμπέτα Γκαρντίνι του δεξιού ΕΛΚ – και όλα αυτά επειδή τα έχουν ανάγκη οι χώρες του Νότου; Ε, χθες οι γερμανοί, οι αυστριακοί και οι ολλανδοί συντηρητικοί πίεζαν να μην πάει το όλο θέμα στην Ολομέλεια. Για να ξέρετε βέβαια δεν τα κατάφεραν και το όλο θέμα με καθαρές θέσεις θα συζητηθεί εκ νέου την Τετάρτη και θα δρομολογηθεί.

Αντικριστό

Αντικριστό αρνί κέρασαν τον Προκόπη Παυλόπουλο στο χωριό Ψυχρό κάτω από το Δικταίο Αντρο, με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Λασιθίου την Κυριακή. Πολλοί και διάφοροι παρέστησαν, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Σταύρος Κοντονής, ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης από τη ΝΔ και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γραμματικάκης λόγω εντοπιότητας. Ανθρωπός μου μού μετέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε αρκετά στο τραπέζι για τα ελληνοτουρκικά ενώ έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις ΑΟΖ.

Παρέμβαση στο ΝΑΤΟ

Ζεστά έχει πάρει το όλο θέμα των δύο κρατούμενων στρατιωτικών μας στην Τουρκία ο Ανδρέας Λοβέρδος και μάλιστα τώρα ξαναχτύπησε με παρέμβαση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Εδώ, λοιπόν – χθες συγκεκριμένα – απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο πολωνικό Κοινοβούλιο, έθεσε το ζήτημα ενώ υπογράμμισε πως η φυλάκιση είναι παντελώς παράνομη γιατί παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και το κράτος δικαίου. «Δεν ζητάμε, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία, να υιοθετήσετε σήμερα ένα ψήφισμα, ωστόσο θα ήταν πολύ σημαντική μια σχετική δήλωση του γενικού γραμματέα Στόλτενμπεργκ» συμπλήρωσε. Σημαντικό να διεθνοποιείται το θέμα με αυτόν τον τρόπο, λέω εγώ.