Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue (Απρίλιος 2018) το 56% δηλώνει ότι «μάλλον χρειάζεται να γίνουν σήμερα βουλευτικές εκλογές». Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί δέκα μονάδες από τον προηγούμενο μήνα!

Αντιθέτως μόλις 39% θεωρεί ότι «μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν σήμερα βουλευτικές εκλογές».

Αν δεν απατώμαι είναι η πρώτη έρευνα που καταγράφει τόσο μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των εκλογών –η εταιρεία σημειώνει ότι είχε να συμβεί από τον Ιούνιο 2012…

Να σημειώσω ότι η επιλογή αυτή γίνεται με τους ίδιους ερωτώμενους να δηλώνουν σε ποσοστό 74% ότι τις εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ και σε ποσοστό 42% ότι προτιμούν για Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.

Με άλλα λόγια, ζητούν κάλπες με πλήρη επίγνωση των συνεπειών τους.

Αυτή η πλειοψηφία δικαιώνει ασφαλώς τη Γεννηματά που ζήτησε άμεσα εκλογές. Και αποδοκιμάζει καθαρά τον Μίχαλο και τους αμφίθυμους του Ποταμιού που επιθυμούν να εξαντλήσει η κυβέρνηση τη θητεία της.

Αλλά αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι δευτερεύον.

Τι προέχει; Προέχει η προφανής πεποίθηση μιας ευρείας πλειοψηφίας ότι η σημερινή κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της και εξήντλησε τον ρόλο της. Μόνο 16% δηλώνει ότι προτιμά ακόμη μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οι άνθρωποι δεν είναι κουτοί. Εχουν καταλάβει ότι ήλθε η ώρα «να πάμε για άλλα». Δεν πείθονται ούτε από «καθαρές εξόδους» ούτε από «ολιστικά αναπτυξιακά σχέδια», το παπατζιλίκι εξήντλησε τα όριά του.

Το πνεύμα τους είναι «να φύγουν, να τελειώνουμε».

Προφανώς ο Πρωθυπουργός δεν θα τους κάνει το χατίρι να στήσει κάλπες. Οχι επειδή τρέφει ψευδαισθήσεις για το αποτέλεσμα. Αλλά επειδή θέλει να αποφύγει δυο συνεχόμενες ήττες.

Εξηγούμαι. Αν κάνει βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα τις χάσει. Αλλά λίγους μήνες αργότερα θα χάσει καπάκι και τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Το αντέχει; Οχι.

Αντιθέτως, αν φτάσει έως τον Μάιο 2019, βουλευτικές κι ευρωεκλογές θα γίνουν μαζί. Πάλι θα χάσει. Η ήττα όμως θα είναι μεν διπλή, αλλά θα φανεί σαν μία.

Θα πιει το πικρό ποτήρι μια κι έξω.

Ασε που αν δεν προκύψει προεδρική πλειοψηφία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ο Τσίπρας θα μπορεί να ονειρεύεται «δεύτερο γύρο» το φθινόπωρο ή τουλάχιστον να επικαλείται τον «δεύτερο γύρο» για να ελέγξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος του Πρωθυπουργού λοιπόν είναι ξεκάθαρα διπλές εκλογές τον Μάιο 2019. Και το ερώτημα είναι πώς θα φτάσει ώς εκεί.

Ομολογώ ότι στο ερώτημα αυτό δεν έχω απάντηση. Απλώς όλο και περισσότερο υποψιάζομαι πως δεν έχει απάντηση ούτε ο Πρωθυπουργός!