Με την ερώτηση στον Μάριο Ντράγκι για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Στέλιος Κούλογλου πήγαινε για μαλλί, αλλά… Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, έστειλε νέο μήνυμα στήριξης στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο ουσιαστικά είχε ως αποδέκτη και την ελληνική κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται σε διοικητές κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο Ντράγκι υπενθυμίζοντας με νόημα το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο «αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα» και κάποιος διοικητής μόνο αν κριθεί ένοχος από δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα μπορεί να απαλλαγεί από το αξίωμά του. Υπογραμμίζει δε ότι «η ανεξαρτησία των επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από την ΕΚΤ».

Ο Ευκλείδης αυτοδιαψεύδεται

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο, και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμη». Το «συν κάτι ακόμη» ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο». Non paper υπουργείου Οικονομικών για όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους «Financial Times». Δηλαδή, τώρα αυτοδιαψεύδεται προκαταβολικά ο Ευκλείδης; Ομολογώ ότι με υπερβαίνει.

Βαρύ κλίμα στη Βιέννη

Σύμφωνα με τις πηγές μου, το κλίμα στη Βιέννη την περασμένη Τετάρτη στη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό το βλέμμα του Μάθιου Νίμιτς, ήταν –θα το θέσω κομψά –βαρύ. Στα θέματα – αγκάθια οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν και καμία δεν εμφανίζεται προς το παρόν έτοιμη για περαιτέρω υποχωρήσεις. Αυτόπτης μάρτυρας μου έλεγε, μάλιστα, ότι ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε μάλλον ενοχλημένος από τη μικρή σε σχέση με άλλες φορές παρουσία ελλήνων δημοσιογράφων στον χώρο της συνάντησης. Βέβαια, πρέπει να ξέρετε ότι ο Κοτζιάς είχε χθες το απόγευμα την ευκαιρία να συζητήσει τόσο το ονοματολογικό όσο και τα ελληνοτουρκικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας. Και σήμερα θα δει και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναρωτιέμαι τι θα έχει πάλι να του πει ο Μεβλούτ για τους Οκτώ.

Φρεγάτες Λαφαγέτ

Μαθαίνω πως εκεί στο υπουργείο Αμυνας δεν το βάζουν κάτω. Τι εννοώ; Σκοπεύουν, λέει, να υποβάλουν αίτημα στη Γαλλία για φρεγάτες τύπου Λαφαγέτ, αυτή τη φορά. Και το γαλλικό Ναυτικό θα υποβάλει αίτημα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Μόνο που όπως μου λένε οι πηγές μου με γνώση των εξοπλιστικών οι εν λόγω φρεγάτες είναι πιο παλιού τύπου και δεν φέρουν πύραυλο SCALP.

Τα πηγαδάκια της Εκτελεστικής Γραμματείας

Χθες έγινε η παρθενική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής στην έδρα της ΔΗΜΑΡ. Για την ακρίβεια, στη γνωστή αίθουσα Λεωνίδας Κύρκος της Αγίου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες μου, υπήρχε μόνο ένα τραπέζι σε σχήμα Π για τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και όλοι οι υπόλοιποι κάθονταν σε καρέκλες. Αν κάτι πάντως είχε ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον μου είπαν, είναι τα διάφορα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Πρώτο εκείνο του Χρήστου Πρωτόπαπα με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι συζητούσαν περί το δεκάλεπτο σε πολύ φιλικό κλίμα. Παρεμπιπτόντως, επειδή ανέφερα τον Ανδρουλάκη, να σας πω ότι καθυστέρησε να φθάσει στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και επέλεξε να κάτσει στα ορεινά σε καρέκλα – κι όχι με τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Δεύτερο αυτό του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής Μανώλη Χριστοδουλάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου, η κουβέντα των οποίων επίσης κράτησε γύρω στα δέκα λεπτά. Αυτό που μου τόνισε άνθρωπός μου που τους παρακολουθούσε ήταν πως ο Χριστοδουλάκης άκουγε τον ΓΑΠ έχοντας όλη την ώρα τα χέρια στη μέση. Οσοι γνωρίζετε από γλώσσα του σώματος καταλαβαίνετε, φαντάζομαι.

Το κρυφτούλι της Κονιόρδου με τον Στρατή

Δύσκολα φαίνονται τα πράγματα εκεί στον πέμπτο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας. Οταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου δεν μετρά τις απώλειες από το επιτελείο της με τις αποχωρήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, φαίνεται πως παίζει κρυφτούλι με τον υφυπουργό Κώστα Στρατή, ο οποίος έχει άτυπο ρόλο επιτηρητή από το Μέγαρο Μαξίμου στα καυτά ζητήματα του Πολιτισμού. H υπουργός όχι μόνο φρόντισε να στείλει στενούς της συνεργάτες να παρακολουθήσουν τι θα πει ο υφυπουργός στη χθεσινή πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αλλά φαίνεται πως δεν τον είχε καν ενημερώσει για τη δημιουργία νέου φορέα σχετικά με το βιβλίο (σε αντικατάσταση του ΕΚΕΒΙ), τον οποίο ανακοίνωσε η ίδια την προηγούμενη ημέρα. Η αμηχανία του υφυπουργού σε σχετικό ερώτημα και η απάντησή του «δεν μπορώ να τοποθετηθώ, ισχύει η εξαγγελία. Τι να πω…» ήταν ενδεικτική της έλλειψης επικοινωνίας με την υπουργό και μάλιστα σε ένα ζήτημα που επισήμως είναι συναρμόδιοι!