Θέλω να σας θυμίσω ότι από τις 9 μέχρι τις 11 Μαΐου θα βρίσκονται στην Ελλάδα ο Κάρολος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Για να το θέσω και πιο επίσημα –αν και ως γνωστόν δεν είμαι βασιλόφρων –οι Aυτών Βασιλικές Υψηλότητες ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης. Παρότι θα έχουν και τον γάμο του Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ ελάχιστες μέρες μετά.

Το πλήρες πρόγραμμα αυτής της επίσκεψης έχει ήδη αναρτηθεί στο σάιτ της βρετανικής πρεσβείας. Θα ξεκινήσουν, διαβάζω, με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Μετά, λέει, θα έχουν εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα σε Προεδρικό και Μέγαρο Μαξίμου αντίστοιχα –καλά, αυτό το δεύτερο interaction, που λένε κι οι Αγγλοσάξονες, πεθαίνω να το δω, ομολογώ. Ο ΠτΔ, παρεμπιπτόντως, θα τους παραθέσει και δείπνο, στο οποίο σύμφωνα με το πρωτόκολλο προσκαλείται και η πολιτική ηγεσία του τόπου, ήτοι Πρωθυπουργός, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρος της Βουλής.

Σε φουλ πρόγραμμα

Τη δεύτερη μέρα ο Κάρολος θα δει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μετά, συνοδευόμενος από την Καμίλα, θα καταθέσει στεφάνι στο Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Φαλήρου και θα πάει στον Πειραιά –διάδοχος μιας ναυτικής αυτοκρατορίας γαρ -, όπου θα επισκεφτεί την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης «HMC Valliant», η οποία συνεργάζεται με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Το πρόγραμμα του Βρετανού στη συνέχεια έχει επίσκεψη στο θωρηκτό «Αβέρωφ» και την τριήρη «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού. Τέλος –για τη δεύτερη πάντα μέρα –θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο του Βρετανικού Συμβουλίου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα διεθνικά προγράμματα ανώτατης εκπαίδευσης. Την τρίτη και τελευταία μέρα πετάνε για Κρήτη. Εκεί –ως γνήσιοι τουρίστες –θα πάνε στην Κνωσό και στις Αρχάνες. Α! Μην ξεχάσω να σας πω ότι η Μπέτυ Μπαζιάνα θα αναλάβει χρέη ξεναγού της Καμίλα στις 10 Μαΐου. Θα την πάει στο Μουσείο Μπενάκη, στη Μονή Καισαριανής και σε έναν ξενώνα φιλοξενίας γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και τράφικινγκ.

Τα μικρόφωνα – βέργες

Σύμφωνα με τις πηγές μου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας οι ετοιμασίες έχουν ξεκινήσει ήδη και είναι πυρετώδεις. Παρότι τυπικά η επίσκεψη δεν χαρακτηρίζεται επίσημη γιατί ο Κάρολος δεν είναι αρχηγός κράτους –αρχηγός είναι η μαμά του, βασίλισσα Ελισάβετ. Εξού και ο Παυλόπουλος θα τον υποδεχθεί μεν στο περιστύλιο, αλλά δεν θα στρωθούν κόκκινα χαλιά, ούτε θα παραταχθούν εύζωνοι. Η συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις των δύο θα γίνουν στην αίθουσα των διαπιστευτηρίων και πρέπει να σας πω ότι το γραφείο Τύπου της Προεδρίας έχει αναρίθμητα αιτήματα από ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα. Ολοι θέλουν να βρίσκονται εκεί είτε για κουτσομπολίστικους λόγους είτε για πολιτικούς –πού να ερχόταν και ο Γουίλιαμ με την Κέιτ δηλαδή. Οπως έμαθα οι Βρετανοί ζήτησαν από το Προεδρικό Μέγαρο να υπάρχουν μικρόφωνα – βέργες και όχι πέτου κατά τις δηλώσεις των δύο ανδρών. Εικάζω, για να μην αγγίξει κανείς το σακάκι του Καρόλου, που είναι μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Μια φορά το έκανε η Μισέλ Ομπάμα –ακούμπησε τη βασίλισσα, αν θυμάστε, στην πλάτη και είχε γίνει χαμός στα βρετανικά μίντια -, αλλά άλλο πρώτη κυρία των ΗΠΑ, άλλο τεχνικός της ΕΡΤ.

Εφυγε από τον Λεβέντη

Τελικά άμα ανοίξει η θύρα εξόδου, δύσκολα κλείνει. Το λέω για τη νέα αποχώρηση από το κόμμα Λεβέντη, αυτή του Γιώργου Κατσιαντώνη. Αν και διέψευσε τις φήμες για προσχώρησή του στη ΝΔ, οι κακές γλώσσες επιμένουν πως θα χτυπήσει την πόρτα. Τι να πω εγώ τώρα; Θα είναι άλλη μια μεταγραφή επιπέδου Μάρκου. Πάντως, να επισημάνω ότι από το λεβεντικό περιβάλλον λένε ότι δεν είχε πει τίποτα στον πρόεδρο της καρδιάς μας. Αντιθέτως, όταν πρόσφατα εκείνος τον ρώτησε για όσα ακούγονταν, ο Κατσιαντώνης τού είπε πως ήταν ψέματα.

Δισταγμοί στη ΔΗΣΥ

Επειδή την εβδομάδα που έρχεται κάτι μου λέει πως θα κινούμαστε και σε ρυθμούς νομοσχεδίου αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, θέλω να σας ενημερώσω για τους – πώς να τους χαρακτηρίσω – διστακτικούς της ΔΗΣΥ. Κεντροαριστεροί πράκτορές μου επιμένουν ότι πρόκειται για τους Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιώργο Καρρά, Μιχάλη Τζελέπη, Γιώργο Αρβανιτίδη, Γιάννη Μανιάτη και ίσως τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Μου μεταφέρουν μάλιστα πως είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία είτε θα προσπαθήσουν τις επόμενες μέρες να πείσουν τη Γεννηματά να υιοθετήσει γραμμή «δεν ψηφίζουμε τίποτα αν δεν το στηρίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι».