Παράθυρο για να γίνουν ανάδοχοι γονείς και ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και της Υιοθεσίας» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος για μία «καινοτόμα» πρόβλεψη, καθώς δίδεται «για πρώτη φορά η παροχή δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του ανάδοχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβιώσεως».
Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 αναφέρει: «Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή)».
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 με νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης δόθηκε πλήρης πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα με τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αποκλείοντας εντούτοις την κοινή υιοθεσία.

Οπως, ωστόσο, σημείωναν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας το νέο νομοσχέδιο –που αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε ψηφοφορία στη Βουλή –δεν προσκρούει στον νόμο του 2015, καθώς το πράσινο φως δίδεται μόνον για αναδοχή και όχι για υιοθεσία.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ