Σε γαλλικό εστιατόριο, στις παρυφές του Λυκαβηττού, πληροφορούμαι ότι είχαν –μεγαλοβδομαδιάτικα –νέο ραντεβού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Εικάζω ότι την έβγαλαν με πιάτα νηστίσιμα, χωρίς να στοιχηματίζω. Το σημαντικό, άλλωστε, από το νέο γεύμα του νυν με τον πρώην αρχηγό είναι εάν αυτό κατέληξε σε μια κοινή γραμμή και, κυρίως, σε έναν ρόλο για τον Βαγγέλη. Πηγές μου στην Πειραιώς δεν διέλυσαν την ομίχλη –επομένως, εξακολουθώ να συγκρατώ παλαιότερη δήλωση του Μεϊμαράκη ότι είναι προετοιμασμένος και για την ολική επιστροφή του στο δικηγορικό γραφείο του. Επειδή, πάντως, και το προηγούμενο γεύμα Κυριάκου και Βαγγέλη είχε γίνει στον ίδιο χώρο, καταλήγω στο ότι το εστιατόριο μάλλον αποτελεί επιλογή του Μεϊμαράκη. Ετσι κι αλλιώς, στα «γαλλικά» είναι αξεπέραστος. Ειρήσθω εν παρόδω, οι φίλοι του Βαγγέλα επισημαίνουν όλο νόημα πως εκείνος ζήτησε, χθες, με ένα τιτίβισμα να υιοθετήσει η Βουλή τα παιδιά του νεκρού σμηναγού Μπαλταδώρου και τρεις ώρες μετά ο Νίκος Βούτσης το αναγνώρισε ως δίκαιο –που λέει και το συριζαϊκό σύνθημα –και το έκανε πράξη.

Στα δικαστήρια για ένα οικόπεδο

Οπως σας έχω πει διαβάζω πολλές εφημερίδες. Ανάμεσα σε αυτές και η ιστορική κυπριακή «Φιλελεύθερος». Εκεί, λοιπόν, έπεσε το μάτι μου σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αφορά τον Νίκο Κοτζιά και θα σας το μεταφέρω. Η Ιερά Μονή Κύκκου και η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκονται, λέει, στα δικαστήρια για ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από την πρώτη για να χτιστεί εκεί η δεύτερη ελληνική πρεσβεία το 1999. Η Ελλάδα δεν την έχτισε ποτέ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε το οικόπεδο στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Μονή, λοιπόν, πήγε το Ελληνικό Δημόσιο στα δικαστήρια, τα οποία αποφάνθηκαν πως εκείνο δεν μπορούσε να το εκποιήσει. Μετά τη δικαστική απόφαση, σε μια από τις επισκέψεις του στην Κύπρο, ο Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και συμφώνησαν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα να το κρατήσει και να χτίσει όντως εκεί μια πρεσβεία. Ελα, όμως, που ξαφνικά ο έλληνας πρεσβευτής διαπίστωσε, γράφει η κυπριακή εφημερίδα, ότι «υπήρξε συνεννόηση να πωληθεί το οικόπεδο σε ρωσικών συμφερόντων εταιρεία». Για να πουληθεί, ωστόσο, πρέπει η μονή να δώσει 2,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η τράπεζα μας έστειλε επιστολή πως η μονή έχει τα χρήματα εξού και ζήτησε από το Κτηματολόγιο να προχωρήσει στη μεταβίβαση. Η ελληνική πλευρά, όμως, δεν συναίνεσε. Θέλησε πρώτα να πάρει τα χρήματα. Η μονή προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ζητώντας να εκτελεστεί μια απόφαση του 2017 για μεταβίβαση του οικοπέδου και η Ελλάδα έκανε ένσταση. Μύλος; Τελικά έχει δίκιο ο σοφός λαός που λέει πως τα οικονομικά χωρίζουν και αδέρφια.

Αλληλοφαγώματα vol. 2

Θυμάστε που σας έγραφα χθες για τα μέτωπα που ανοίγουν οι συριζαίοι βουλευτές κατά των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ; Ε, λοιπόν επιβεβαιώθηκα σε χρόνο DT. Με ερώτησή τους 23 βουλευτές επιτίθενται στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή για την υπόθεση του ποινικού Βασίλη Δημάκη, ζητώντας να μάθουν τι θα κάνει για να του εξασφαλίσει τη δυνατότητα να σπουδάσει. Ανάμεσα στους υπογράφοντες ξεχώρισα πολλούς της ομάδας των 53. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά ονόματα: Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Φωτεινή Βάκη, Θοδωρής Δρίτσας, Χρήστος Καραγιαννίδης, Τάσος Κουράκης, Γιώργος Κυρίτσης, Νίκος Μανιός, Χρήστος Μαντάς, Αριστείδης Μπαλτάς, Μάκης Μπαλαούρας, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Να επαναλάβω ότι έπονται κι άλλα χτυπήματα.

Ακριβοθώρητος ο Κουβέλης

Εμαθα ότι την Πέμπτη είχε κανονιστεί το πρώτο ραντεβού του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Φώτη Κουβέλη – ή αναπληρωτή υπουργού του Καμμένου, αν προτιμάτε – με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο συντάκτες, τους οποίους δεν έχει δει από τότε που ορκίστηκε και παρέλαβε εδώ και έναν μήνα και κάτι. Επειδή, όμως, δεν βρέθηκε, λέει, ο κατάλληλος χώρος, τους ενημέρωσαν πως η συνάντηση γνωριμίας μετατίθεται για την Παρασκευή. Λίγο αργότερα, όμως, έπεσε το Μιράζ ανοιχτά της Σκύρου. Οπότε το ραντεβού αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά. Χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία.

Περισσός κατά κυβέρνησης

Θυμός πολύς στον Περισσό. Δεν χρειάζεται να επισημάνω πως η κόκκινη οργή στρέφεται κατά της κυβέρνησης, το θεωρώ αυτονόητο. Ο λόγος; Ενας φαντάρος που είχε συμμετάσχει και μιλήσει σε κομμουνιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 27 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα. Εξηγούμαι: τώρα, λοιπόν, ο εν λόγω φαντάρος τιμωρήθηκε στη μονάδα του και το ΚΚΕ έβγαλε μια πολύ οργισμένη ανακοίνωση θεωρώντας υπεύθυνη την κυβέρνηση. Εντάξει, κατανοώ πως το ΚΚΕ σκοπεύει να τη βγαίνει από τα αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία, αλλά οι «καμπάνες» στον Στρατό δεν αποφασίζονται εντός της μονάδας;