Αλλαγή φρουράς στο στενό –πιο στενό δεν γίνεται –επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαμε χθες. Διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ ανέλαβε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ομάδας συμβουλών του Στέλιος Πέτσας, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ο Μπεκίρης, που εκτός από στενός συνεργάτης είναι φίλος και κουμπάρος του προέδρου της ΝΔ, μαθαίνω πως ζήτησε ο ίδιος να φύγει, καθώς καθημερινά οι υποχρεώσεις του αυξάνονταν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να δει την οικογένειά του που βρίσκεται στην Πάτρα. Σύμφωνα με πηγές μου, το θέμα το είχε θέσει ο ίδιος προ αρκετών εβδομάδων στον Μητσοτάκη. Ο τελευταίος όμως δίσταζε να κάνει την αλλαγή λόγω των σχέσεων εμπιστοσύνης που είχαν –και έχουν. Ο Μπεκίρης το έθετε και το ξαναέθετε και έτσι τελικά ο γαλάζιος αρχηγός αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτηση και να τοποθετήσει τον Στέλιο Πέτσα στη θέση του διευθυντή του γραφείου του.

Οπως μου λένε πρόσωπα από το μητσοτακικό επιτελείο, τον Μπεκίρη θα τον συναντήσουμε ξανά στην επικαιρότητα. Οχι ως βουλευτή, αφού δεν προτίθεται να πολιτευθεί, αλλά ως μέλος κυβέρνησης, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Οσο για τον Πέτσα –σύμβουλο επί των οικονομικών μέχρι πρότινος –από την Πειραιώς μου τον περιγράφουν ως δοκιμασμένο στα δύσκολα και με σημαντικές επικοινωνιακές δυνατότητες. Παρεμπιπτόντως, οι σχέσεις του με το ισχυρό δίδυμο του επιτελείου του Μητσοτάκη, Γρήγορη Δημητριάδη και Γιώργο Μυλωνάκη, είναι εξαιρετικές. Οπως επίσης και με τη Μαρία Σπυράκη που έχει την κεντρική ευθύνη της επικοινωνιακής στρατηγικής του κόμματος.

Αλλος για τον δήμο

Πολλές είναι οι επαφές που γίνονται στο γαλάζιο παρασκήνιο σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων, ήτοι για το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο για την πρωτεύουσα. Το επισημαίνω γιατί πληροφορήθηκα για μια συνάντηση που έγινε προ ημερών μεταξύ του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Τεντόμα και της Ντόρας Μπακογιάννη. Και απ’ ότι έμαθα έπιασε τόπο η συνάντηση. Να θυμίσω απλά τα σενάρια που θέλουν υποψήφιο για τον μεγαλύτερο δήμο της Αθήνας τον Κώστα Μπακογιάννη. Και ότι ο Τεντόμας έχει εκφράσει την επιθυμία να κατέβει. Από κει και πέρα, τα συμπεράσματα δικά σας.

Συριζαϊκή ανάσταση

Παρατηρώ πως το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), στο οποίο διαχέεται η αύρα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, έφερε νωρίτερα την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τι εννοώ; Το ΕΝΑ, πέρα από τις κατά καιρούς εκδηλώσεις που κάνει παρουσία πολλών συνοδοιπόρων του Δραγασάκη, στέλνει και σημειώματα για πολιτική αξιοποίηση σε κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τελευταίο λοιπόν δελτίο, όπως έμαθα, επισημαίνει ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για επιτάχυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2017 και διαμορφώθηκε ο υψηλότερος ρυθμός μεγέθυνσης από την έναρξη της κρίσης. Σαν να λέμε η ανάπτυξη ήρθε. Θα το αφήσω ασχολίαστο.

Εφυγε ευδιάθετος

Σύμφωνα με άνθρωπό μου στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, η Φώφη Γεννηματά κατέφθασε από νωρίς χθες στο γραφείο της για το ραντεβού με τον Νίκο Κοτζιά. Τόσο νωρίς που όλο της το επιτελείο, ήτοι οι Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Οθωνας και Παναγιώτης Ιωακειμίδης, αφίχθησαν μετά την πρόεδρο. Αν και δεν έμαθα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τι ειπώθηκε στο ραντεβού της με τον υπουργό Εξωτερικών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο τελευταίος έφυγε πολύ ευδιάθετος από το γραφείο της. Παρότι κατά βάθος, δηλώνει, λυπημένος που δεν θα πάει στο αγαπημένο του νησί, την Αλόννησο, για το Πάσχα. Λογικό. Προέχει η προετοιμασία των ταξιδιών του αφού 11 και 12 Απριλίου πάει Βελιγράδι, Σκόπια και Κόσοβο για λίγες ώρες.

Λαφαζανική ανάλυση στη Βουλή

Εγκυρη πηγή μου στο κτίριο της Βουλής με ενημέρωσε πως πέρασε χθες τις πύλες του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και βρήκε και τη μέρα, μια και εκείνη την ώρα συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο των πρώην συντρόφων του. Η πηγή, λοιπόν, μου είπε ότι τα βλέμματα που του έριξαν όσοι συριζαίοι τον εντόπισαν στο καφενείο – ήτοι οι Παύλος Πολάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Γιώργος Σταθάκης – ήταν σε στυλ «γιατί πάτησα ακαθαρσίες με τα καινούργια μου παπούτσια;». Τέλος πάντων, δεν θα μπω στα προσωπικά παλαιών συντρόφων. Εξάλλου και ο Λαφαζάνης είπε τα χειρότερα για τον Τσίπρα στους συνομιλητές του χθες. Θα σας μεταφέρω, ωστόσο, την ανάλυση Λαφά περί δημοσκοπήσεων. Είναι, είπε στους συναδέλφους στη Βουλή, όλες για σκίσιμο. Και επεσήμανε πως σε μετρήσεις που γίνονται από «επιστημονικά στελέχη – εθελοντές» της ΛΑΕ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 11%. Και όλα τα δημοκρατικά αντιμνημονιακά κόμματα κινούνται σε ποσοστό της τάξης του 15%, αλλά πάνω από το 50% του κόσμου που απαντά δηλώνει οργισμένο και τείνει προς την αποχή. Εγώ δεν περιγράφω άλλο.

Σφαγή κι ανέκδοτα

Επανέρχομαι στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και περνάω στα εσωκομματικά του. Οπως έμαθα, η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία κατέληξαν επιτέλους, αποδείχθηκε πιο δύσκολη κι απ’ όσο σας έγραφα. Για να καταλάβετε τον βαθμό δυσκολίας, θα σας μεταφέρω το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη. Ηταν, λέει, τέτοια η σφαγή που έγινε στην πλευρά Γεννηματά αλλά κι εκείνη του Ανδρουλάκη – για να χωρέσουν όλοι –, που «τελευταία στιγμή διασώθηκαν οι Χρηστίδης, Πρωτόπαπας και Οθωνας». Τι να πω εγώ τώρα; Ελπίζω να σκούπισαν τα αίματα.