Οποιος ξενύχτησε χθες βράδυ για να δει την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου της ΕΠΟ κ. Βαγγέλη Γραμμένου στην τηλεοπτική «Δίκη» πρέπει να ένιωσε πρωταγωνιστής σε μια πράξη ηρωισμού. Είδε μια εκπομπή που τελείωσε στις τρεις και τέταρτο το πρωί κι όπου ένας παράγοντας μίλησε για μία ώρα και δεκαεννιά λεπτά χωρίς να πει σχεδόν τίποτα! Οσοι αναρωτιόμασταν, μετά τα γεγονότα της Τούμπας, γιατί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας δεν μιλάει πήραμε την απάντησή μας. Ο άνθρωπος δεν έχει δει τίποτα το παράξενο τον τελευταίο αυτό μήνα. Γιατί να μιλήσει;

Γκρίνια

Η μόνη είδηση που έδωσε ο Γραμμένος είναι ο τρόπος εφαρμογής του VAR –της μεγάλης ελπίδας του υφυπουργού κ. Γιώργου Βασιλειάδη για να σταματήσει η γκρίνια για τη διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κατά τον Γραμμένο, το VAR θα είναι η ευκαιρία που περιμένει το νυν μέλος της ΚΕΔ, ο αρχιδιαιτητής κ. Μιχάλης Κουκουλάκης για να γίνει διαιτητής όλων των παιχνιδιών της Σούπερ Λίγκας! Δεν αστειεύομαι: αυτό είπε ο πρόεδρος.

Ταυτόχρονα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γραμμένος, ο Κουκουλάκης θα παρακολουθεί όλα τα ματς (ακόμα κι αυτά που γίνονται ταυτόχρονα και που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και τρία σε μία αγωνιστική!) και θα ενημερώνει τον διαιτητή για ό,τι συμβαίνει: ουσιαστικά θα είναι αυτός που θα του επιβάλλει να βλέπει κάθε φάση, που ο ίδιος κρίνει αμφισβητούμενη! Πέρα από τη γελοιότητα του πράγματος (κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δει τρία ματς συγχρόνως έχοντας άποψη για τις αμφισβητούμενες φάσεις τους…) είναι να απορεί κανείς πώς μια τέτοια δουλειά θα την κάνει ο Κουκουλάκης, που ως διαιτητής ξεσήκωνε τα γήπεδα με τις αποφάσεις του και ως αρχιδιαιτητής υπήρξε τόσο αποτυχημένος, ώστε χρειάστηκε αρχικά να αναλάβει ο κ. Μέλο Περέιρα για να κάνει ορισμούς και στη συνέχεια να ‘ρθει ο Ισπανός κ. Μάριν για να μπει στην ΚΕΔ και μάλιστα με υπόδειξη της Επιτροπής Παρακολούθησης!

Κορέα

Οταν μιλάμε για τον Κουκουλάκη δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο: έχουμε να κάνουμε με έναν διαιτητή που το 2011 σε διεθνές ματς (Στόουκ Σίτι – Ουντινέζε) έβγαλε δύο κίτρινες κάρτες στον ίδιο ποδοσφαιριστή (τον Κορεάτη Ντου Ρι Τσα) χωρίς να τον αποβάλει! Ο γίγαντας αυτός μπερδεύτηκε με τον μοναδικό Κορεάτη που υπήρχε στο γήπεδο. Ο Βασίλης Τεροβίτσας, που κάποτε έκανε το ίδιο λάθος σε ματς ελληνικού πρωταθλήματος, είχε την εντιμότητα να πάει στο σπίτι. Ο Κουκουλάκης, όχι μόνο συνέχισε κανονικά, σαν να μην τρέχει τίποτα, αλλά έγινε και αρχιδιαιτητής και προσεχώς και υπερδιαιτητής: ο πρώτος στην ιστορία.

Βαρούχας

Στην τηλεοπτική συζήτηση, που είχε αρκετές κωμικές στιγμές λόγω της περιρρέουσας σοβαροφάνειας, αποδείχθηκε ότι ο Γραμμένος δεν ήξερε ότι τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος όλα τα ματς γίνονται ταυτόχρονα κι όταν ο προσκεκλημένος της εκπομπής πρώην διαιτητής κ. Παναγιώτης Βαρούχας του το επισήμαινε, μίλησε γενικά και αόριστα και για κάποιους συνεργάτες που θα έχει ο Κουκουλάκης, χωρίς να τους αποκαλύψει. Θυμίζω ότι σήμερα η ΕΠΟ πληρώνει επτά αρχιδιαιτητές: του χρόνου λογικά θα έχει περισσότερους αρχιδιαιτητές από διαιτητές! Χαρά στον κλάδο: άνοιξαν οι δουλειές.

Ανακοίνωση

Πέρα πάντως από τα χωρατά, αν οι ομάδες δεχθούν την υπερδιαιτησία του Κουκουλάκη, δεν δικαιούνται του χρόνου να βγάλουν ούτε ανακοίνωση για τη διαιτησία! Δεν είναι δυνατόν να έχει την ευθύνη του VAR κάποιος που προ ενός έτους (τον Νοέμβριο του 2016 για την ακρίβεια…) είχε σχεδόν εξευτελιστεί από τον πρόεδρο της ΕΠΣ στην οποία ανήκει, γιατί, όπως είχε κατηγορηθεί, είχε ξεχάσει να καταβάλει στην Ενωση χρήματα, που της χρωστούσε από τον καιρό που ήταν διεθνής διαιτητής. Τον είχε κατηγορήσει σε Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Ηρακλείου ο κ. Νίκος Τζώρτζογλου προκαλώντας τον να απαντήσει στην ερώτηση «ποιος είναι ο μισθός του από την ΕΠΟ» για να κάνει σαφέστατη την αμέλειά του στους παρευρισκόμενους. Επειδή ο Κουκουλάκης είχε αρνηθεί, ο Τζώρτζογλου έκανε καταγγελία στην ΕΠΟ με επιστολή και κατά πως λέγεται, είχε ακουστεί τότε από κάποιον σε ΔΣ της ομοσπονδίας ότι «ο Τζώρτζογλου καλό είναι να ησυχάσει γιατί ο Μιχάλης αγαπάει το χρήμα όσο τη διαιτησία».

Ξένος

Αν ο Βασιλειάδης δεν θέλει να καταστραφεί η ιστορία του VAR (που λέει μάλιστα πως θα το πληρώσει κιόλας η ΓΓΑ (!) γιατί βρέθηκαν κάτι ευρωπαϊκά κονδύλια) δεν έχει παρά να τα παρακολουθεί όλα αυτά άπραγος. Θα τον συμβούλευα σήμερα κιόλας να πάρει τον Γραμμένο τηλέφωνο και να του ζητήσει να σοβαρευτεί και να αφήσει τον Κουκουλάκη, αλλά και κάθε άλλον έλληνα αρχιδιαιτητή, στην άκρη. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αναλάβει κάποιος ξένος αρχιδιαιτητής, από αυτούς που η FIFA έχει επιβάλει στην ΕΠΟ, αυτό είναι το VAR. Πρώτον, ο ξένος θα έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία που οι Ελληνες δεν έχουν. Και δεύτερον, δεν θα χρωστάει λεφτά στον Τζώρτζογλου, ούτε θα έχει γίνει αντικείμενο επιστολών με τις οποίες γελούσε ο κόσμος…