Χθες στο Κοινοβούλιο εξελέγησαν από την αρμόδια επιτροπή τα τέσσερα νέα μέλη που θα πλαισιώσουν τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκο Κουτεντάκη – πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, αν το έχετε ξεχάσει. Πρόκειται για τους Ναπολέοντα Μαραβέγια, Αθανάσιο Τσαγκαλάκη, Παναγιώτη Κωνσταντίνου και Αγγελο Κάνα. Ολοι, όπως καταλαβαίνετε, είναι επιλογές Κουτεντάκη και ο μόνος που παραμένει στη θέση του από την προηγούμενη σύνθεση, είναι ο Μαραβέγιας. Οι υπόλοιποι τρεις περιγράφονται στους διαδρόμους της Βουλής ως άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του νέου επικεφαλής, ο οποίος έκανε και την επίσημη πρώτη του στην επιτροπή. Τους είπε, λέει, πως ναι μεν αντιλαμβάνεται την καχυποψία και τη δυσπιστία της αντιπολίτευσης απέναντί του, αλλά για εκείνον η νέα του θέση είναι μια πρόκληση που θα αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει. «Το γραφείο δεν λαμβάνει αποφάσεις, εκφράζει γνώμη και η όλη επιτυχία θα κριθεί από το κατά πόσον η άποψή του λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» ήταν το βασικό του επιχείρημα. Α! Και συμπλήρωσε πως δεν είναι προϋπόθεση αν είναι υπέρ ή κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ναι ε; Εμένα, πάντως, κάτι μου λέει πως από εδώ και πέρα ο Νίκος Βούτσης δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη γνώμη του συγκεκριμένου γραφείου. 

Προστατεύοντας τους δραχμιστές 

Ειρήσθω εν παρόδω, υπήρξε κι ένα ακόμη θεματάκι. Στους οκτώ οικονομολόγους που πρότεινε ο Κουτεντάκης για το Γραφείο Προϋπολογισμού ήταν κι ο Διονύσης Χιόνης. Ο Ποταμικός Γιώργος Αμυράς έθεσε ζήτημα, γιατί ο εν λόγω είναι γνωστός για τις απόψεις του περί επιστροφής στη δραχμή, όπως είπε. Και ο Κουτεντάκης υποστήριξε ότι δεν τον βγάζει από τη λίστα επειδή θα ήταν επικίνδυνο να αποκλείσει κάποιον λόγω των απόψεών του. Οχι, μπράβο, γιατί το να είσαι δραχμιστής δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. 

Πραγματογνώμονες με διορισμό

Παραμένω στο κτίριο της Βουλής γιατί χθες το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως και η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Το αντικείμενο στην ημερήσια διάταξή της ήταν το εξής ένα: ο διορισμός πραγματογνώμονα που θα εξετάσει τα στοιχεία και τα έγγραφα που προσκόμισε ο Παύλος Πολάκης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ – ήτοι, το έλλειμμα στα ταμεία του οργανισμού. Τελικά η Επιτροπή διόρισε δύο πραγματογνώμονες για να εξετάσουν τους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτοί έχουν διορία ένα μήνα για να συντάξουν και να παραδώσουν το πόρισμά τους στην Επιτροπή. Πρέπει, ωστόσο, να σας πω ότι ούτε αυτή ήταν μια ανέφελη διαδικαστική συνεδρίαση. Και αυτό γιατί ΝΔ και ΔΗΣΥ διαφώνησαν με την πρόταση της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας πως οι πραγματογνώμονες πρέπει να επιλεγούν από τον πίνακα του Πρωτοδικείου. Κι όχι να διοριστούν συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως και έγινε. Το συριζαϊκό επιχείρημα ήταν κάτι σε στυλ οι δυο ορκωτοί λογιστές επιλέχθηκαν επειδή και στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί με θέματα Υγείας και γνωρίζουν το αντικείμενο. Υπέρ του διορισμού, εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ψήφισαν Ποτάμι, ΚΚΕ και ΧΑ. Τι κι αν η υπόλοιπη αντιπολίτευση διατείνεται πως μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις οι πραγματογνώμονες επιλέγονταν με κλήρωση από τον πίνακα του Πρωτοδικείου; Καλά, ειδικά οι γαλάζιοι διατείνονται κι άλλα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, σαν το «μήπως είναι φίλοι του Πολάκη;», αλλά εγώ θα μείνω στα γεγονότα.

Ο Αδωνις καταγγέλλει

Επειδή πάντα τσεκάρω τον Αδωνη στα σόσιαλ μίντια, θέλω να σας μεταφέρω μια καταγγελία που έκανε χθες το πρωί. «Μόλις ενημερώθηκα» τιτίβισε ο Γεωργιάδης «ότι αναβλήθηκε πάλι η επίκαιρη ερώτησή μου για την σύμβαση με την Τράπεζα Rothschild και το μυστικό ταξίδι Τσίπρα εκεί λόγω φόρτου εργασίας Χουλιαράκη… αναβάλλεται διαρκώς εδώ και 1 χρόνο. Πάνω από 30 φορές έχουν αρνηθεί να απαντήσουν. Πρωτοφανές! Κάτι κρύβουν!». Λέτε να έχει δίκιο; Μιας και αναφέρθηκα στον Αδωνη, να σας πω πως είχε ραντεβού χθες με τον Κώστα Καραμανλή. Εικάζω για να κλείσουν τα στόματα διαφόρων καραμανλικότερων του Καραμανλή. Ξέρετε, παίρνοντας την ευλογία της ψυχής της παράταξης κ.τ.λ. 

Τίνος ιδέα ήταν άραγε;

Μέσα στην εβδομάδα, άνθρωπός μου συνέλαβε τον ποταμικό εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα να κατευθύνεται βιαστικός προς το γραφείο του Νίκου Αλιβιζάτου. Οπως έμαθα σκοπός της επίσκεψης του ήταν να συζητήσουν τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Τώρα, αν αυτό είναι ποταμική πρωτοβουλία ή του Κινήματος Αλλαγής, θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Ψυχανεμίζομαι, ωστόσο, ότι δύσκολα θα είναι του δεύτερου.

«Εξαιτίας σας έγιναν οι ανακεφαλαιοποιήσεις. Βεβαίως! Αυτά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. 
Γι’ αυτό αυξήθηκε και η οικογενειακή βία».
Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
– Οι μεταγραφές, ως γνωστόν, είναι σαν τα λαχεία. Κάποιες βγαίνουν «παλτά».