Οσοι προπονητές έχουν συνεργαστεί μαζί του έχουν να λένε γι’ αυτά που μπορεί να προσφέρει σε μια ομάδα. Σ’ όλες (σχεδόν) τις θέσεις, σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Κάποτε υπήρξε προπονητής που σε μια κουβέντα για την «αφεντιά» του συγκεκριμένου παίκτη είχε πει με μεγάλη άνεση. «Και ο γκολκίπερ να τραυματιστεί, αν είναι καλά ο Τοροσίδης, δεν φοβάμαι τίποτα». Υπερβολή; Μάλλον όχι αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο άσος της Μπολόνια έχει παίξει στην καριέρα του σε όλες τις θέσεις. Ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας μιλάει στα «ΝΕΑ» για τον καινούργιο στόχο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Για το κλίμα στην ομάδα μας και για το πώς βλέπει την προσπάθεια για πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020. Στέκεται στις δυνατότητες που έχει η Εθνική κι εκφράζει την αισιοδοξία του. Θεωρεί πως θα πάρουμε την πρόκριση για την τελική φάση του επόμενου Euro γιατί όπως τονίζει «έχω πίστη στην ομάδα». Θυμάται τα μπαράζ με την Κροατία και τι δεν πήγε καλά ενώ σχολιάζει και τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ξεκινήσαμε τα φιλικά παιχνίδια παίζοντας με την Ελβετία κι ακολουθεί το παιχνίδι με την Αίγυπτο. Πώς είναι αυτή την στιγμή το κλίμα στην ομάδα;

Είμαστε καλά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την λειτουργία της ομάδας. Είναι μεγάλη υπόθεση να υπάρχει καλό κλίμα και εμείς είμαστε πολύ καλά. Υπάρχει μεγάλη θέληση και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε. Είμαστε μια οικογένεια και νομίζω πως αυτό τα λέει όλα. Ολα τα παιδιά αλλά και το τεχνικό τιμ δουλεύουμε έχοντας στόχο την βελτίωση. Θέλουμε η εθνική μας ομάδα να κάνει βήματα μπροστά και για να το πετύχουμε είναι απαραίτητο το καλό κλίμα. Γι’ αυτό μπορούν να είναι όλοι σίγουροι, η ατμόσφαιρα στην Εθνική είναι εξαιρετική.

Δεν καταφέραμε να πάμε στο Μουντιάλ. Μπορούμε να πάμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Θα είμαστε στο Euro 2020;

Θα πάμε στο Euro γιατί πιστεύω ότι είμαστε καλή ομάδα. Αυτό πιστεύω κι αυτό λέω. Εχουμε δυνατότητες για να πετύχουμε τον στόχο μας και όλοι στην ομάδα θέλουμε αυτή την διάκριση. Θα είναι πολύ σημαντικό γεγονός αν καταφέρουμε να προκριθούμε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η υπόσχεση που δίνουμε είναι πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προσφέρουμε χαρά στον κόσμο. Εχω εμπιστοσύνη στην ομάδα μας, γιατί δείχνουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα. Κάνουμε βήματα μπροστά αφήνοντας πίσω μια δύσκολη διετία. Περάσαμε σίγουρα και δύσκολες στιγμές αλλά τώρα κοιτάμε το μέλλον. Είμαστε ενωμένοι και δουλεύουμε σκληρά για να έχει επιτυχίες η εθνική μας ομάδα. Βέβαια θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως τίποτε δεν είναι εύκολο. Κανείς δεν χαρίζει τίποτε σε κανέναν και για να τα καταφέρουμε θα χρειαστεί να δουλέψουμε σκληρά. Πιστεύω όμως ότι θα καταφέρουμε να πάμε στο Euro. Εχω εμπιστοσύνη και πίστη στις ικανότητες της ομάδας.

Σε λίγους μήνες θα γίνει το Μουντιάλ στην Ρωσία. Δεν καταφέραμε να προκριθούμε καθώς η Κροατία μάς απέκλεισε στα μπαράζ. Τι μάθαμε από αυτό τον αποκλεισμό;

Ολοι θέλαμε να παίξουμε στο Μουντιάλ. Και παλέψαμε στα προκριματικά για να πάμε στην Ρωσία. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε με τους Κροάτες. Κάναμε μια καλή προσπάθεια στον όμιλο και όπως προανέφερα η ομάδα παρουσίασε βελτίωση, σε σχέση με την προηγούμενη προκριματική φάση, αυτή για το Euro του 2016. Παίξαμε στα μπαράζ με την Κροατία αλλά μια κακή βραδιά, στο εκτός έδρας ματς, μας στέρησε την πρόκριση. Απ’ όλα τα παιχνίδια μπορείς να μάθεις πράγματα. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι και η Κροατία είναι μια πολύ καλή ομάδα, ήταν μια πολύ δυνατή αντίπαλος και έκανε μεγάλη εμφάνιση στην έδρα της. Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου ματς τα πάντα είχαν γίνει πολύ δύσκολα στην ρεβάνς. Παλέψαμε πάντως και ο κόσμος το αναγνώρισε. Αφήνουμε πίσω τον αποκλεισμό και κοιτάζουμε πλέον την επόμενη μεγάλη διοργάνωση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αγωνίζεσαι τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία. Πώς είδαν οι Ιταλοί τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι θεωρείς πως φταίει για όσα γίνονται;

Το πρώτο θέμα για μένα είναι η ατιμωρησία που επικρατεί. Αν υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο θέμα πολλά πράγματα θα αλλάξουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα σε όλα τα γήπεδα της χώρας μας. Θα πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν πως οι αγωνιστικοί χώροι των γηπέδων είναι για να παίζουν ποδόσφαιρο οι παίκτες.