Νέα διάσταση στο κλισεδάκι «ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής» δίνει αυτή η κυβέρνηση. Οι παλιοί το χρησιμοποιούσαν για να επισημάνουν πως πέφτει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και η Βουλή θυμίζει γήπεδο. Αυτό, βέβαια, είναι πλέον ο κανόνας στο σημερινό Κοινοβούλιο. Τέλος πάντων. Για τον Αλέξη Τσίπρα η έννοια της ποδοσφαιροποίησης έχει αποκτήσει άλλο νόημα και έχει σχέση με την εμπλοκή της κυβέρνησης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλων ΠΑΕ. Οι πιο παλιοί ποδοσφαιρόφιλοι θα θυμούνται ότι μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν να εντάξει στη «ρύθμιση των 100 δόσεων» ακόμη και εταιρείες που χρωστούσαν πολύ μεγάλα πόσα στην Εφορία. Ετσι διέσωσε τον ΠΑΟΚ και τον πρόεδρό του, ο οποίος είχε υποβάλει και το σχετικό αίτημα.

Μετά τον ΠΑΟΚ, πληροφορούμαι ότι το Μέγαρο Μαξίμου εμπλέκεται τώρα και στον Παναθηναϊκό. Εάν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι σε συνεννόηση με επιχειρηματία –που κατά το παρελθόν το όνομα του πατέρα του είχε γίνει σύνθημα στα γήπεδα («Παύλο θεέ, πάρε την ΠΑΕ», το αναφέρω για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν) –προκειμένου να του διασφαλίσουν θετικούς όρους σχετικά με το γηπεδικό πρόβλημα κι έτσι να τον διευκολύνουν να εμπλακεί και στην ΠΑΕ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού προέρχεται αμιγώς από τα φιλο-παναθηναϊκά του αισθήματα ή έχει και δεύτερες σκέψεις που σχετίζονται με τον νυν ιδιοκτήτη της ομάδας. Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι μέσα σε όλα τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί βρίσκει τον χρόνο να ασχοληθεί και με τα της μπάλας.

Σαμαράς ορμώμενος

Στον τίτλο του άρθρου αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύει τη δημοκρατία στην Ελλάδα» και «ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έχει εξαπολύσει επίθεση στο κράτος δικαίου». Δημοσιεύεται στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και υπογράφεται από τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι ίσως η πιο σκληρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, με φόντο την Προανακριτική για τη Novartis, και είναι προφανές ότι με αυτή και άλλες κινήσεις που θα ακολουθήσουν, επιδιώκει να εκθέσει διεθνώς τον διάδοχό του στο Μαξίμου. «Ενας απελπισμένος Τσίπρας αποφάσισε, ως έσχατη λύση, να προσπαθήσει να εξαλείψει τους αντιπάλους του… Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο: δύο πρώην πρωθυπουργοί διώκονται βάσει αβάσιμων ισχυρισμών από ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες. Στόχος του κ. Τσίπρα και των βουλευτών του είναι να δυσφημήσουν τους αντιπάλους τους. Προφανώς δεν νοιάζονται ότι το τελικό θύμα των πράξεών τους θα είναι η Ελληνική Δημοκρατία», αναφέρει και καταλήγει: «Η υπόθεση Novartis είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία μιας αποτυχημένης κυβέρνησης των δημαγωγών που προσπάθησαν να επωφεληθούν από τη δημοκρατική κυριαρχία, προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα λατινοαμερικανικού τύπου καθεστώς στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να κερδίσουν».

Η ντρίμπλα

Με τούτα και με εκείνα, δεν θα έχουμε εκλογές συνέδρων για το Κίνημα Αλλαγής την Κυριακή. Η Φώφη Γεννηματά έκανε την ντρίμπλα και όλοι όσοι είχαν βάλει υποψηφιότητα θα είναι τελικά σύνεδροι. Το ωραίο, βέβαια, είναι αλλού. Οπως έμαθα, αφού αποφάσισε ότι πρέπει να κινηθεί έτσι η πρόεδρος, τηλεφώνησε στον Θανάση Θεοχαρόπουλο να του πει την πρότασή της. Μετά στο Γιώργο Καμίνη. Καλά με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Επειτα, λέει, έψαχνε για πάρα πολλή ώρα τον Γιώργο Παπανδρέου, που βρίσκεται πάλι κάπου στην Εσπερία. Οπότε άργησε πολύ να πάρει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τώρα αν ισχύει το last but not least που λένε οι Αγγλοσάξονες, δεν το ξέρω

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. μήνυσαν… την ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κατέθεσε χθες μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους χθεσινούς τραυματισμούς αστυνομικών έξω από συμβολαιογραφείο της συμπρωτεύουσας. Και όταν λέμε κατά παντός υπευθύνου, δεν εννοούμε μόνο τους μπαχαλάκηδες και τους λαετζήδες αλλά και τους επικεφαλής αξιωματικούς που έδωσαν εντολή για στάση άμυνας. Κι εγώ που νόμιζα πως τα έχω δει σχεδόν όλα.

Τους ένωσε με τον θάνατό του

Ο ψυχίατρος Μάνος Σωτηριάδης, που πέθανε σε ηλικία 70 χρόνων, κατάφερε να συσπειρώσει πλήθος αριστερούς χθες στην κηδεία του. Εύλογο, καθώς υπήρξε αντιδικτατορικός αγωνιστής που βασανίστηκε και φυλακίστηκε, γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος το 1976-78, αργότερα ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και απογοητευμένος από την εξέλιξή της. Για να καταλάβετε τι εννοώ, συνυπήρξαν στο Β’ Νεκροταφείο ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Νίκος Φίλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Καμίνης, οι παλαιοί γραμματείς του Ρήγα Φεραίου Γιάννης Βούλγαρης και Μπάμπης Γεωργούλας και πλήθος εκπροσώπων της πληθυντικής Αριστεράς. Ολοι αυτοί αποχαιρέτησαν τον ευγενικό ψυχίατρο που συμβόλισε τη μετριοπάθεια, την ωριμότητα, αλλά και την απογοήτευση για τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του.

Τιμητική βεγγέρα για τον Τζιάνι

Προχθές το βράδυ οι Ευρωσοσιαλιστές έκαναν μια μικρή βεγγέρα για τον απερχόμενο πρόεδρο της ομάδας τους Τζιάνι Πιτέλα. Για να ακριβολογώ, έκαναν μια τιμητική συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε για τελευταία φορά εκείνος κι όλοι πήραν τον λόγο προκειμένου να πουν μια καλή κουβέντα. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε για λίγο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σας πω ότι ένας από τους υποψήφιους προέδρους της Ευρωσοσιαλιστικής ομάδας, ο Ούντο Μπούλμαν, μαθαίνω έχει συνεργαστεί στενά τα δυο τελευταία χρόνια με τον Γιάννη Μανιάτη. Αρα, θα μπορούσε, υποθέτω, ο Μανιάτης να του πει δυο λόγια περί Αλέξη Τσίπρα.