Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού βρίσκεται από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για υψηλές, όπως πληροφορούμαι, επαφές. Τα ραντεβού του ξεκινούν από Δευτέρα στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, θα περάσει το κατώφλι του State Department, για να δει το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Σάλιβαν. Προφανώς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής τους θα κυριαρχήσουν τα ελληνοτουρκικά και η στάση Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο γενικότερα. Εγώ, μαθαίνω ότι ο Μητσοτάκης θα επεκταθεί και στις απειλές που εκτοξεύουν οι γείτονες για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Σάλιβαν δεν θα είναι ο μοναδικός με τον οποίο θα συζητήσει για τα ελληνικά εθνικά θέματα. Θα τα θέσει και στο τετ α τετ που θα έχει με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ. Να επισημάνω εδώ ότι οι κονεσέρ της αμερικανικών πραγμάτων έχουν να λένε για τη σημασία του Σώματος της Γερουσίας στη χάραξη της πολιτικής της υπερδύναμης. Στη μητσοτακική ατζέντα υπάρχει και μια ομιλία στο διεθνούς φήμης αμερικανό κέντρο στρατηγικών μελετών CSIS (Center for Strategic and International Studies).

Οικονομία και Ομογένεια

Βέβαια, στην καπιταλιστική γη της επαγγελίας δεν μιλάς μόνο για τη διεθνή σκακιέρα, συζητάς και για οικονομία. Εξού κι ο Κυριάκος θα συναντήσει και τον Ντέιβιντ Μάλπας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών –ο οποίος είναι κάτι σαν αναπληρωτής υπουργός. Την Πέμπτη πετάει από Ουάσιγκτον για Νέα Υόρκη. Εκεί, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, θα έχει –τηρώντας την παράδοση –επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας.

Η επίσκεψη θα κλείσει με το δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του επιφανείς Ελληνοαμερικανοί προκειμένου να συζητήσουν –τι άλλο; –τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα. Αν δει κανείς τα ονόματα στη λίστα των συνδαιτυμόνων του Μητσοτάκη –σαν αυτό του Τζον Κατσιματίδη και ο Μάικλ Ψαρός –καταλαβαίνει ότι ο πήχης μπαίνει ψηλά. Oλων τούτων δοθέντων, νομίζω ότι οι ξένοι βλέπουν πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και προετοιμάζονται.

«Τα λέμε τη Δευτέρα»

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου τη Δευτέρα να συζητήσουν την ποταμική πρόταση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μάλιστα. Αρχικά να υποσημειώσω πως ανάλογη πρόταση έχει κάνει κι ο Μητσοτάκης. Κατά δεύτερον, η εν λόγω κίνηση προκάλεσε ολόκληρη σύσκεψη στο Κίνημα Αλλαγής. Και ενόχληση. «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!», τουιτάρισε η Φώφη Γεννηματά κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. «Για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν κατάλαβαν», η διαδικτυακή απάντηση του Θεοδωράκη, «στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Κεντροαριστερά άπλυτα στη φόρα εν αναμονή του Πολιτικού Συμβουλίου.

Γαλλική οδηγία

«Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, όλοι οι γάλλοι υπήκοοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο και διαμένουν στην Ελλάδα, θα απευθύνονται στον υπεύθυνο ασφαλείας του γαλλικού προξενείου ή της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα», γράφει σε επιστολή της προς τους Γάλλους της Ελλάδας η γαλλική πρεσβεία, επισυνάπτοντας εξειδικευμένο σχέδιο ασφαλείας.Παρότι οι πληροφορίες θέλουν το περιεχόμενο του μηνύματος να αφορά τις περιπτώσεις σεισμών και φυσικών καταστροφών, το γεγονός ότι το μυαλό όλων πήγε στα ελληνοτουρκικά, κάτι λέει.

Ο Αδωνις, η Ζωή και η εφηβεία

Χθες στην Παλαιά Βουλή έγινε η τελετή έναρξης της Βουλής των Εφήβων. Μίλησαν Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης. Το κλου, βέβαια, είναι ότι ο Αδωνις μετέδωσε λάιβ, μέσω facebook, την ομιλία της Ζωής, η οποία είπε στους εφήβους πως η σημερινή «Βουλή λειτουργεί ως επικυρωτήριο των εντολών των δανειστών και αυτό συμβαίνει με την σφραγίδα μιας κυβέρνησης που εκλέχθηκε εκμεταλλευόμενη τα πρόσημα της Αριστεράς». Ο Γεωργιάδης διατείνεται ότι την μετέδωσε γιατί εκείνη τουλάχιστον είναι σταθερή στις απόψεις της. Το προσπερνώ ως τουλάχιστον αφέλεια κι αναρωτιέμαι γιατί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο σαν την εφηβεία να αναγκάζεις τα παιδιά να ακούν ένα αντικοινοβουλευτικό παραλήρημα;

Ο Λαφαζάνης στο απυρόβλητο

Μιας κι ανέφερα την Κωνσταντοπούλου, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, χθες, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από εβδομάδα, την «πυροβολεί» με ανακοίνωση. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Την ίδια με τη Ζωή επαναστατική γυμναστική κάνει και η ΛΑΕ. Ωστόσο, δεν στρέφονται εναντίον των Λαφαζάνη and friends οι συμβολαιογράφοι. Οι πηγές μου στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επιμένουν ότι αυτό έχει να κάνει με την κάπως πιο θεσμική προσέγγιση της ΛΑΕ στον «αγώνα κατά των πλειστηριασμών». Τώρα, πώς εκλαμβάνουν στον χώρο την έννοια θεσμικός είναι μεγάλη κουβέντα για να την ανοίξουμε.

«Η κυβέρνησή μας τόσο καιρό φροντίζει να μην υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών»,

Κώστας Μπάρκας στο νέο σποτ του Μαξίμου.

– Πλατωνικά μιλώντας, τι ξεπετιέται συνήθως από αυτόν που αρέσκεται να εμφανίζεται ως προστάτης;